Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes siltumapgāde – klupšanas akmens gadiem ilgi

Līga Vīksna

2016. gada 26. februāris 00:00

422

Alūksnietis Valdis Zvejnieks vienmēr interesējies un sekojis līdzi tam, kas notiek Alūksnes pilsētas siltumapgādē. Uzzinot par to, ka pašvaldības dienas kārtībā atkal aktuāls jautājums ir par akciju sabiedrību “Simone”, viņš secina - shēma Alūksnes siltumapgādē diemžēl palikusi vecā.

“1995.gadā, kad renovēja Parka ielas katlumāju, piedalījos kā apakšuzņēmējs no SIA “Alūksnes specializētā montāža”. Pirms tam tur bija četri lieli čuguna katli – 1995.gadā uzlika tā dēvēto zviedru katlu. Beigās mūsu firmai netika pilnībā samaksāts par darbu, iztrūka 5000 latu. Toreizējā Alūksnes pilsētas domes priekšsēdētāja Ainara Meldera laikā veikli samainīja firmas: man bija noslēgts līgums ar pašvaldības uzņēmumu “Siltums”, bet to atstāja ar parādiem un reģistrēja jaunu kā pašvaldības akciju sabiedrību “Simone”, lai nebūtu jāatdod parādi! Mūsu firma nebija vienīgā, kurai viss netika samaksāts. Toreiz renovācijas laikā tika pieļauta liela kļūda – neizvietoja apkures katlus, ar ko ražot pilsētai karsto ūdeni. Visus šos gadus “Simone” drellēja zviedru katlu, lai gan nedrīkstēja to darīt, jo tam bija 5 megavatu jauda – tas bija domāts tikai apkurei ziemā. Karstā ūdens ražošanai vajadzēja pārveidot vienu no četriem čuguna katliem, bet to neizdarīja. Rezultātā šobrīd Alūksnē siltumenerģijas tarifs ir par 20 procentiem lielāks, nekā tam vajadzētu būt. Tarifs “uzauga” laikā, kad “Simone” strādāja ar lieliem zaudējumiem, jo vasarās neefektīvi ražoja karsto ūdeni: vasarās kurināja 5 megavatu katlu, tērējot ļoti daudz šķeldas, lai gan vajadzēja tikai 0,5 megavatus. Lai segtu karstā ūdens ražošanas zaudējumus, paaugstināja tarifu,” stāsta V.Zvejnieks.
Nav siltuma apmainītāju
Toreiz 40 mājām Alūksnē izvietoja siltummezglus, bet neielika pašu svarīgāko detaļu – siltuma apmainītāju. “Rezultātā Alūksnē var sanākt lielas nepatikšanas. Kopš Alūksnē 2013.gadā centralizēja siltumapgādi uz Parka ielas katlumāju, likvidējot mazās pilsētas katlumājas, lielākais drauds ir 7 atmosfēru spiediens, kāds kopš tā mirkļa ir Alūksnes siltumtrasēs. Alūksnei šāds spiediens ir bīstams, jo caurules tam nav piemērotas. Padomju laikos uzskatīja, ka caurulēm jābūt divreiz izturīgākām par darba spiedienu. Toreiz par lielāko spiedienu uzskatīja 5 atmosfēras, tādēļ caurules daudzdzīvokļu māju stāvvadiem pārsvarā tika liktas uz 10 atmosfērām. Tagad pagājuši 30 gadi, caurules nolietojušās, tajās ir nogulsnes, radot bīstamu situāciju. Apkures cauruļu plīsumi pilsētā jau ir bijuši, piemēram, Apes ielā 8 decembra beigās,” uzsver V.Zvejnieks.
Parasti siltumnesējs, ko katlumājā saražo, aizplūstot līdz mājas siltummezglam, neieplūst mājas apkures sistēmā, bet izcirkulē caur mājas siltuma apmainītāju. Tad to uztver mājas siltuma sūknis, kas gādā par siltumnesēja cirkulāciju mājas apkures caurulēs, savukārt pēc tam šis siltumnesējs, atdodot savu siltumu, aizplūst atpakaļ uz katlumāju. Arī katlumājā tas neieplūst katlā, bet cirkulē caur lielo siltuma apmainītāju un atkal atpakaļ uz mājām. “Alūksnē izveidoja ekonomisku katlumāju ar lieliem siltuma apmainītājiem, bet mājās siltuma apmainītājus neizvietoja vispār! Rezultātā no “Simones” piegādātais siltumnesējs uzreiz cirkulē pa māju, lai gan ir jau daļēji atdzisis, kamēr atplūst līdz mājai. Savukārt skaitītājs reģistrē ieejošo un izejošo temperatūru, līdz ar to rodas liela temperatūras starpība. Nekur citur Latvijā šādas absurdas sistēmas nav – tikai Alūksnē,” secina V.Zvejnieks.
Alūksnieši maksā dārgāk
Pirms 18 gadiem kopā ar Valkas siltumtīklu galveno inženieri V.Zvejnieks apsekoja siltumtīklus Valkā. “Toreiz Valkā, kurinot ar šķidro kurināmo, tarifs bija lielāks, nekā kurinot ar šķeldu Alūksnē, bet mūsu apsekojuma laikā veiktie mērījumi pierādīja, ka alūksnieši par siltumu maksāja vairāk nekā Valkas iedzīvotāji, lai gan Alūksnes tarifs bija krietni zemāks! Absurds! Toreiz par to plaši rakstīju vietējā presē, informējot sabiedrību – žēl, ka tas netika sadzirdēts un novērsts. Arī šobrīd alūksnieši par siltumu pārmaksā. Diemžēl Alūksnē arī cauruļu izolācijas biezums siltumtrasēs nav klimatiskajiem apstākļiem atbilstošs. Latvijā ir divi izolācijas biezumi: Kurzemes un Vidzemes/Latgales. Alūksnē parasti lika Kurzemei paredzēto - plānāko, tādēļ virs siltumtrasēm nokusa sniegs. Tā vietām ir joprojām,” stāsta V.Zvejnieks. ◆

Kategorijas