Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sardzē pret jaunām psihoaktīvajām vielām

Agnese Leiburga

2016. gada 26. februāris 00:00

59

Latvijā jaunu psihoaktīvo vielu izplatības sākums datējams ar 2007. gadu, īpašu kulmināciju piedzīvojot pirms dažiem gadiem, kad valsti bija pārņēmis «spaisa» trakums. Taču speciālistus bažīgus dara cita tendence – parādās arvien jaunas vielas, kas iepriekš nebija tik bieži sastopamas.

Papildina sarakstu
Valdība kā apstiprinājusi Veselības ministrijas (VM) izstrādātos grozījumus likumā «Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību», kas paredz kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstu papildināt ar vielām, kurām Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) noteicis pagaidu aizliegumu.
Tas darīts, lai nepieļautu šo vielu atgriešanos apritē. Sarakstu paredzēts papildināt arī ar citām vielām, kas ir bīstamas veselībai, tostarp ar tādām, kurām piemērojami kontroles pasākumi saskaņā ar ES Padomes īstenošanas lēmumu.
Sarakstā iekļautas tādas vielas kā, piemēram, «Mexedrone», kas ir sintētisks katinons, starptautiski kontrolētā mefedrona atvasinājums. Tāpat sarakstā iekļauts sintētiskais kanabinoīds, kura lietošana var izraisīt kanabisa lietošanai līdzīgu efektu.
Grozījumos noteikti arī šo vielu apmēri, līdz kuriem vielas daudzums atzīstams par nelielu, un apmēri, ar kuriem sākot vielas daudzums atzīstams par lielu. Tas ir nepieciešams, piemērojot kriminālatbildību personām par attiecīgo vielu glabāšanu vai izplatīšanu.
Grozījumi nosaka, ka kontroles pasākumi attiecas arī uz vielām un to atvasinājumiem, izomēriem, esteriem, ēteriem un sāļiem, arī atvasinājumu, izomēru, esteru, ēteru sāļiem, kā arī zālēm, kas satur minētajos sarakstos iekļautās narkotiskās un psihotropās vielas.
Izmaiņas stāsies spēkā 1. maijā.

33 psihoaktīvās vielas
«Slimību profilakses un kontroles centrs pagaidu aizliegumu noteicis 33 jaunām psihoaktīvām vielām,» skaidro centra speciāliste Anete Jansone. Viņa stāsta, ka tieši ar SPKC lēmumu sākas ceļš uz kādas vielas iekļaušanu aizliegto sarakstā. Ar centra lēmumu uz laikposmu līdz 12 mēnešiem no lēmuma spēkā stāšanās dienas var aizliegt vai ierobežot tādu jaunu psihoaktīvu vielu vai tās saturošu izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai izplatīšanu, kuras nav iekļautas Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru sarakstos.
Kopš pagaidu aizlieguma ieviešanas 2013. gada 14. novembrī SPKC to noteicis 33 jaunām psihoaktīvām vielām, no kurām 29 pakļautas pastāvīgai kontrolei Ministru kabineta noteikumos par Latvijā kontrolējamajām narkotiskajām, psihotropajām vielām un prekursoriem.
«Pagaidu aizliegums tiek piemērots praktiski visām jaunām psihoaktīvām vielām, par kurām saņemts ziņojums agrīnās brīdinājuma sistēmas ietvaros un kuras Latvijā nav pakļautas kontrolei normatīvajos aktos. Papildus tam centra speciālisti izvērtē vielas bīstamību, kā arī to, vai viela netiek izmantota legālu produktu ražošanā. Biežumu, cik bieži Eiropā atklās kādu absolūti jaunu psihoaktīvu vielu, nav iespējams paredzēt,» teic A.Jansone.

Katrs piektais
pamēģinājis narkotikas
Vidēji katrs piektais skolas vecuma jaunietis Latvijā ir pamēģinājis narkotikas, atsaucoties uz pirmajiem Eiropas līmeņa pētījuma rezultātiem, nesen vēstīja LNT raidījums «900 sekundes».
SPKC informācija liecina, ka vidējais narkotiku pamēģināšanas rādītājs Latvijā ir aptuveni tāds pats kā 2011. gadā, un tie ir 19 procenti. Tas ir arī vidējais Eiropas līmenis. Galīgie pētījuma rezultāti gan gaidāmi aprīlī, bet sākotnējie liecina, ka uz pusi 15–16 gadu vecu jauniešu vidū samazinājusies «spaisa» lietošana.
Speciālisti norāda, ka viena no galvenajām problēmām ir tā, ka plašais narkotiku piedāvājums ir viegli pieejams. Turklāt aug arī tādu vielu skaits, ko laboratorijā pagaidām neizdodas noteikt.
Atbilstoši likumam par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību jauna psihoaktīva viela ir jauna narkotiska viela tīrā formā vai preparātā, kas nav uzskaitīta atbilstoši 1961.gada 30.marta Vienotajai konvencijai par narkotiskajām vielām un var radīt veselībai līdzvērtīgus draudus kā vielas, kas uzskaitītas minētās konvencijas I, II vai IV sarakstā, vai arī jauna psihotropa viela tīrā formā vai preparātā, kas nav uzskaitīta atbilstoši 1971. gada 21. februāra Vienotajai konvencijai par psihotropajām vielām un var radīt veselībai līdzvērtīgus draudus.
Kā vēsta ziņu aģentūra LETA, pērn palielinājies likumsargu noķerto apreibinošo vielu tirgotāju skaits. Pagājušajā gadā reģistrēts 251 noziedzīgs nodarījums, kas saistīts ar narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā un neatļautu realizēšanu. 2014. gadā reģistrēts 171, bet 2015. gadā – 251 šāds noziedzīgs nodarījums.
Pērn reģistrēti 2993 noziedzīgi nodarījumi, kas saistīti ar narkotiskām, psihotropām vai jaunām psihoaktīvām vielām. Gadu iepriekš reģistrēti 2660 šādi noziegumi. Pērn pabeigti 1694 pirmstiesas kriminālprocesi, kuros figurē 1817 apsūdzētās personas. ◆

Kategorijas