Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Top jauns Apes depo

Līga Vīksna

2016. gada 4. marts 00:00

2230

Apes pilsētas iedzīvotāji kļuvuši par nozīmīga notikuma vērotājiem – pagājušajā nedēļā pilsētas centrā sākušies Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Apes posteņa ēkas rekonstrukcijas darbi.
Tas bija viens no ugunsdzēsības depo, kas neatbilda mūsdienu prasībām. Pēc gada Apes centrā atklās jaunu un modernu depo ēku.
Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūras Vidzemes sektora vadītājs Andris Vējiņš “Alūksnes Ziņām” stāsta, ka būvdarbus veic SIA “Re&Re” no Rīgas. Darbu kopējās izmaksas ir 1 321 849 eiro – tas ir valsts budžeta finansējums.
“Darbi jau ir sākti – vecā depo ēka ir nojaukta. Darbi jāpabeidz gada laikā – 2017.gada martā plānots Apes posteņa jauno depo ēku nodot ekspluatācijā. Zemes gabals Apē nav tik liels, lai varētu saglabāt veco depo ēku, tādēļ tā tiek nojaukta. Nojauks arī blakus esošo nepabeigto būvi. Abu nojaukto ēku vietā būvēs jaunu un lielāku, lai varētu iebraukt ar jauno tehniku. Līdz šim esošās garāžas vārtu izmērs un stāvu augstums neļāva iebraukt ar jauno tehniku, tādēļ izmantoja vecos “ZIL” markas auto. Ap teritoriju ierīkos sētu, piebraucamo ceļu, ievilks atbilstošu elektroenerģijas pieslēgumu, ūdensvadu un kanalizāciju,” stāsta A.Vējiņš.
Tas būs moderns depo – tāpat kā citi depo, kurus valstī pamazām būvē. Vidzemes reģiona teritorijā jauns depo jau ir uzbūvēts Cēsīs un Valkā. Līdztekus rekonstrukcijas darbiem Apē tūlīt sāksies arī VUGD Smiltenes depo rekonstrukcija. Nākamā būs Ērgļu depo rekonstrukcija. “Gan personāla, gan kantora telpas Apē atbildīs mūsdienu prasībām, viss būs ērtāk. Jaunajā depo ēkā būs darba telpa arī Apes novada pašvaldības policistam,” saka A.Vējiņš.
Apes depo tapšanas laikā paredzēts arī pasākums, kad ēkas pamatos iebūvēs vēstījumu nākamajām paaudzēm.
Līga Vīksna

Kamēr notiek ēkas rekonstrukcija, VUGD Apes postenis pagaidu mājvietu radis Apes pagasta “Kalpakos”, Ceļu daļas bāzes teritorijā Vidzemes šosejas malā.
VUDG Vidzemes reģiona brigādes Alūksnes daļas Apes posteņa komandiera pienākumu izpildītājs virsleitnants Jānis Palkavnieks atzīst, ka pagaidu mājvietā ir vēl šaurāk nekā vecajā depo ēkā, bet ir vērts to pieciest, zinot, ka jaunajā depo būs ļoti labi. Jāuzsver, ka Apes posteņa brigādes darba grafikā izmaiņu nav un joprojām modri tiek palīdzēts iedzīvotājiem.

Lai iebrauktu – jānoliec
spoguļi
“Vecajā depo ēkā dzīvojām ļoti saspiesti, bija problemātiski ar lielajām automašīnām no šaurās vietas izbraukt. Pirms dažiem gadiem paši pārveidoja vārtus, lai tehniku vispār varētu iebraukt iekšā. Turklāt garāžā varējām iebraukt tikai ar vecā tipa “ZIL 130” un “ZIL 131” - modernāku tehniku garāžā nevarēja iedzīt, tādēļ pašu spēkiem pārtaisīja vārtus. Tas līdzēja, bet tāpat bija problēmas – tehniku iedzenot garāžā, bija jānoliec sānu skata spoguļi. Iebraukt bija grūti arī tādēļ, ka iebrauktuve bija slīpa. Mašīnu iedzenot garāžā, nevarēja tai apiet apkārt – lai tiktu mašīnai otrā pusē, bija jāiet caur automašīnu!” līdzšinējos darba apstākļus raksturo J.Palkavnieks.
Vecajā depo bija daudzlīmeņu grīdas, kas arī radīja grūtības. Nebija mācību telpas, nebija labas dušas un vietas, kur nomazgāt autocisternu. Jaunajā depo būs divi vārti autocisternām un trešie – tehnikas apkopei, mazgāšanai. “Līdz šim depo ēkā nebija sporta zāles – jaunajā ēkā būs. Tā ugunsdzēsējiem ir ļoti nepieciešama, jo prasība ir būt labā fiziskā formā – mums sporta zāle nav luksuslieta, bet nepieciešamība,” uzsver J.Palkavnieks.
Apes postenī šobrīd ir 13 personālsastāva darbinieki un komandieris. J.Palkavnieks atzīst, ka vieta depo ēkai ir ļoti piemērota, jo atrodas Apes pilsētas centrā. “Jaunajā depo būs vieglāk, patīkamāk un mājīgāk – būs vieglāk izpildīt visas normas, jo būs, kur to izpildīt,” viņš saka.

Ieguvums būs visiem
VUGD Vidzemes reģiona brigādes Alūksnes daļas komandieris Igors Dovgans uzsver, ka Apes depo rekonstrukcija ir ļoti nozīmīga un ieguvums ne tikai VUGD, bet arī iedzīvotājiem.
“Kad to pabeigs, arī Apes postenī būs atbilstošas, mūsdienīgi aprīkotas telpas gan mācību procesam, gan sadzīvei. Uzlabosies dežūrmaiņas darba apstākļi, tehniskais aprīkojums un viss pārējais, no kā atkarīga kaujas gatavība. Līdz šim izbraukšana no boksiem Apes postenī bija neatbilstoša, jo prasīja papildu laiku. Viss atradās vienā telpā: gan darba vieta, gan atpūtas telpa. Tagad viss būs, kā nākas!” saka I.Dovgans. Daudzviet VUGD depo izvietoti pielāgotās ēkās, bet rekonstruētās depo ēkas atbildīs visām mūsdienu prasībām. Uz jautājumu, kad rekonstrukciju varētu piedzīvot VUGD Alūksnes daļa, kas arī atrodas pielāgotā ēkā, I.Dovgans atbild, ka turpmākajos gados uzlabojumi varētu būt, bet jaunu ēku nav paredzēts būvēt. ◆

Kategorijas