Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pensionāri tiekas ar virsprokuroru

Agita Bērziņa

2016. gada 4. marts 00:00

9

Alūksnes pilsētas pensionāru biedrībā “Sudrabs” bija tikšanās ar Alūksnes rajona prokuratūras virsprokuroru Vilni Sliņķi, kurš Alūksnes rajona prokuratūrā strādā jau 16 gadus. Viņš pastāstīja par prokuratūras darbu, kā arī pensionāriem bija iespēja uzdot jautājumus.

Tikšanās laikā tika diskutēts par to, kāpēc dažas lietas pēc ilgas tiesāšanas tomēr tiek attaisnotas. V.Sliņķis norādīja, ka liela nozīme ir pašam sākuma posmam – pierādījumu vākšanai, kas diemžēl reizēm tiek savākti neprofesionāli vai nekvalitatīvi. Ja kaut kas nav nofiksēts, ir palaists garām, pēc tam to ir grūti pierādīt. “Kopumā mūsu valstī ir mazāk par vienu procentu attaisnoto personu. Tas nav ne labi, ne slikti. Manuprāt, tas ir normāli,” sacīja V.Sliņķis.
Pensionāriem bija interese par pērn notikušo smago slepkavību, kad savā dārza mājiņa tika atrasts nošauts vīrietis. Lietu izskata Vidzemes tiesas apgabala prokuratūra, tāpēc daudz neko uzzināt neizdevās. V.Sliņķis vien atklāja, ka viss ir procesā - ir izvirzītas vairākas versijas, nozīmētas ekspertīzes. “Ne visi noziegumi, kas ir pastrādāti, var tikt atklāti. Protams, nedrīkst pieļaut, ka vainīgās personas netiek noskaidrotas,” teica V.Sliņķis.

Jāatbild uz katru sūdzību
Ko darīt, ja iestāde vairākus mēnešus neatbild uz iesniegumu? Likums paredz, ka atbilde jāsniedz 30 dienu laikā, ja tās nav – var vērsties prokuratūrā, kas attiecīgajai iestādei izteiks brīdinājumu. Dažāda veida iesniegumus prokuratūra saņem regulāri. Ir īpaši aktīvas personas, kas raksta iesniegumus par visu iespējamo. V.Sliņķis atklāja, ka reiz gada laikā no vienas personas par kriminālprocesu saņēmis 100 sūdzības! “Nenoliedzami, tas sarežģī darbu. Lai cik absurdas būtu sūdzības, uz tām ir jāatbild,” sacīja V.Sliņķis.
Nereti palīdzību Alūksnes prokuratūrā meklē alūksnieši, kuri kļuvuši par noziegumu upuriem citās pilsētās. Piemēram, apzog mašīnu Rīgā, izsauc policiju, bet tā neierodas. “Ja ar mūsu cilvēkiem kaut kas notiek citās pilsētās, viņi var vērsties mūsu prokuratūrā un mēs palīdzēsim uzrakstīt iesniegumu, lai tie, kuri negribēja strādāt, būtu spiesti uzsākt kaut ko darīt. Es nesaku, ka būs rezultāts, bet tiks kaut kas darīts,” teica V.Sliņķis.

Cilvēkiem pašiem jāuzmanās
Izskanēja jautājums par pazudušajiem cilvēkiem. Kur viņi paliek? “Gluži tāpat kā nevaram simtprocentīgi atklāt visus noziegumus, nevaram atrast visas personas, kuras pazudušas. Pirmkārt, mēs nezinām apstākļus. Cik liela ir iespēja atrast, ja cilvēks iekritis ūdenī? Sabiedrība dažkārt šo jautājumu dramatizē,” pauda V.Sliņķis.
Šobrīd medijos ļoti bieži nākas dzirdēt, ka ceļu policisti aizturējuši kārtējo kukuļdevēju. “Ja pārkāpuma gadījumā aptur policija, atbilde vienmēr viena – rakstiet protokolu! Nevajag iesaistīties sarunās. Nereti policisti paši izprovocē, vairākkārt uzdodot jautājumu “ko darīsim?”. Cilvēks saprot to kā mājienu un dod kukuli. Cilvēkiem jābūt uzmanīgiem,” sacīja V.Sliņķis. Viņš arī piebilda, ka viens kukuļdevējs jau ir attaisnots. ◆

Kategorijas