Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pieņem sāpīgo lēmumu par skolām

Līga Vīksna

2016. gada 4. marts 00:00

1954

Apes novada domes februāra sēdē deputāti pieņēma izšķirošu un politisku lēmumu, kas jau ar jauno mācību gadu šoruden un arī ar 2017.gada septembra būtiski izmainīs novada izglītības sistēmu.
No 1.septembra apvienos Gaujienas mūzikas un mākslas skolu ar Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolu, izveidojot Gaujienas mūzikas un mākslas pamatskolu. Tajā realizēs  pamatizglītības, profesionālās ievirzes mākslas un mūzikas programmu un pirmsskolas izglītības programmu. No 1.septembra Apes novadā būs viena vidusskola – Apes vidusskola ar mācību punktu Gaujienā. Vidusskolas funkcijas no Gaujienas pārņems Apes vidusskola, kas no 1.septembra vairs netiks saukta Dāvja Ozoliņa vārdā.
Savukārt no 2017.gada 1.septembra izmaiņas skars abas novada pamatskolas, kas tiks reorganizētas par Trapenes sākumskolu un Vidagas Sikšņu sākumskolu. Abās mācīsies bērni no 1. līdz 6.klasei un būs pirmsskolas grupas.

Reorganizēs piecas skolas
Jau 28.janvārī Apes novada domes sēdē pieņēma lēmumu par Apes novada izglītības sistēmas reorganizācijas plāna izstrādi. Izveidoja komisiju, kurā ir visu pagastu un pilsētas pārstāvji. Komisija šā gada laikā turpinās darbu par nākamajiem soļiem izglītības tīkla sakārtošanā, lai, ņemot vērā Apes novada šābrīža situāciju, pēc iespējas veiksmīgāk nodrošinātu vienu no pašvaldībai deleģētajām autonomajām pamatfunkcijām - gādāt par iedzīvotāju izglītību. Apes novada domes sēdē 25.februārī deputāti vienojās par komisijas pirmā mēneša darba rezultātu izvērtēšanu un piecu Apes novada izglītības iestāžu reorganizēšanu.
Apes novada domē atzīst, ka lēmuma pieņemšanas process nebija viegls. Izveidotā Apes novada izglītības sistēmas reorganizācijas komisija kopā ar Apes novada izglītības iestāžu vadītājiem darba procesā pētīja un analizēja vairākus izglītības iestādēm saistošus kritērijus: gan straujo izglītojamo skaita samazinājumu, demogrāfisko situāciju Apes novadā, apvienoto klašu īpatsvaru, kā arī nepietiekamo valsts finansējumu pedagogu darba samaksai, bažījoties par topošo pedagogu darba samaksas atalgojuma modeli, kuru valdībā plānots apstiprināt tikai šā gada otrajā pusē. Tas rada neziņu izglītības iestāžu reorganizācijas plānošanas procesā.

Gūst pieredzi Jaunannā
Lielas diskusijas gan komisijā, gan domes sēdē bija par Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolu un Gaujienas mūzikas un mākslas skolu. Bija priekšlikums abas skolas apvienot ar 2017.gada 1.septembri, nevis jau šogad, tomēr domes sēdē astoņi deputāti balsoja par apvienošanu jau šoruden, vienīgi deputāts, gaujienietis Andris Rubīns uzskata, ka jāapvieno būtu ar 2017.gada septembri, kad būs tapis visu Apes novada skolu reformas modelis. Tiesa, izglītojamo skaits abās iestādēs ar katru gadu samazinās. Ņemot vērā valstī izstrādāto finansēšanas modeli, kad nauda seko skolēnam, arī valsts finansējums iestādēm ar katru gadu samazinās. Mūzikas un mākslas skolā pašvaldība jau tagad finansē 35 procentus no pedagogu algām, maksā algu direktoram, sedz uzturēšanas izdevumus. Arī šis līdzfinansējums no pašvaldības gadu no gada ir palielinājies, taču ar to ir par maz, lai nodrošinātu izglītības iestāžu attīstību.
Apenieši bijuši arī pieredzes apmaiņā uz Jaunannas mūzikas un mākslas pamatskolu, kur Alūksnes novada pašvaldība jau pirms vairākiem gadiem līdzekļu ekonomijas nolūkā apvienoja abas pagasta izglītības iestādes. Secināts, ka ieguvumi ir konkurētspējīgs izglītojamo skaits, administratīvo izdevumu racionāla izmantošana, priekšrocības mācību procesa plānošanā, plašāks programmu piedāvājums izglītojamajiem, iespēja piesaistīt izglītojamos, kuri interesējas par mūzikas un mākslas programmām.

Apvienojoties – lielāks spēks
Domes sēdē deputāts Aivars Maltavnieks atzina, ka abu skolu apvienošanā pēc iespējas agrāk  riskus nesaskata. “Apvienojot jaunā skola būtu daudz spēcīgāka par šobrīd divām esošajām, piesaistītu lielāku audzēkņu vecāku uzmanību. Turklāt abām skolām jau tagad ir cieša sadarbība. Ja Trapenes pamatskola ģeogrāfiski atrastos vietā, kur iespējama apvienošana, es kā skolas direktors būtu vienkārši laimīgs,” atzina A.Maltavnieks.
Arī Apes novada domes priekšsēdētāja Astrīda Harju atzina, ka abu skolu apvienošana Gaujienā neradīs draudus skolēniem, bet pat piesaistīs. “Šobrīd abas šīs skolas ir ļoti labas, bet diemžēl audzēkņu skaits abās ir nepietiekams. Apvienošana radītu pievilcīgu vidi un interesi skolēniem no kaimiņu skolām. Turklāt apvienošana skartu tikai vadības struktūras maiņas – skola pati kā pamatskola nopelnītu direktora un direktora vietnieka atalgojumu. Nevienu skolotāju izmaiņas neapdraudētu – visi turpinātu strādāt,” saka A.Harju. Viņa uzsver, ka uz izglītojamajiem, viņu vecākiem, transporta nodrošinājumu iestāžu apvienošana neatstās negatīvu ietekmi, bet gan radīs iespēju racionālāk plānot mācību procesu, kā arī nodrošināt ekonomiskākus skolēnu pārvadājumus.

Rosina palikt savā novadā
Lai nodrošinātu vidējās izglītības ieguves iespējas Apes novadā, deputāti lēma par vienas vidusskolas saglabāšanu Apes novadā, reorganizējot Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolu par izglītības iestādi “Apes vidusskola”. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem nr.591 ar 2016.gada 1.septembri pašvaldība nedrīkstēs atvērt 10.klasi vidusskolā, ja tajā mācīties vēlēsies mazāk nekā 10 audzēkņi. Apes vidusskola kopā ar Gaujienas vidusskolas posma pedagogiem nodrošinās arī Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolas vidējās izglītības programmu realizāciju un vidusskolas posma skolēnu turpmāko apmācību gan Apē, gan Gaujienā, nodrošinot visu uz reorganizācijas uzsākšanas brīdi licencēto mācību programmu realizāciju. Šādi tiks nodrošināta iespēja izmantot abu vidusskolu spēcīgās iestrādes, augsti profesionālos pedagogu kadrus, materiāli tehnisko bāzi – Apes vidusskolas sporta kompleksu, Gaujienas dabaszinību priekšmetu kabinetu, nodrošinot Ministru kabineta noteikto izglītojamo skaitu. Ņemot vērā, ka Apes vidusskolas 9.klasi šogad beidz 15, bet Gaujienas vidusskolas 9.klasi – 9 izglītojamie, pašvaldība aicina jauniešus izmantot šo novada doto iespēju turpināt mācības Apes vidusskolā un skolas mācību punktā Gaujienā.

Skola paliks katrā pagastā
Savukārt ar 2017.gada 1.septembri Vidagas Sikšņu pamatskolu reorganizēs par Sikšņu sākumskolu (1.-6.klase) ar pirmsskolas izglītības programmu, bet Trapenes pamatskolu – par Trapenes sākumskolu (1.-6.klase) ar pirmsskolas izglītības programmu. Šāds lēmums pieņemts, lai vidējā posma skolēni un viņu vecāki varētu iepazīt mācību procesa organizāciju Gaujienā un Apē, pārliecināties par pašvaldības transporta nodrošinājumu starp pagastiem, veicot skolēnu pārvadājumus uz izglītības iestādēm. Apes domē informē, ka pēc izglītības iestāžu reorganizācijas novērsīs nepieciešamību 7. līdz 9.klašu posmā bērniem apgūt zināšanas apvienotajās klasēs.
Ņemot vērā, ka 28.janvārī izveidotā komisija, kuras sastāvu papildinās ar izglītības iestāžu vadības pārstāvjiem un sabiedrības (izglītības iestāžu padomju) pārstāvjiem, turpinās darbu pie reorganizācijas modeļa pilnveides, iespējami arī jauni risinājumi. A.Harju uzsver, ka pašvaldības mērķis nav izglītības iestāžu likvidēšana, bet gan iespēja bērniem apgūt kvalitatīvu izglītību iespējami tuvāk dzīvesvietai: šāda reforma dod iespēju saglabāt izglītības iestādes katrā pagastā. ◆

Kategorijas