Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ģimeņu korim “Atzele” - 30!

Agita Bērziņa

2016. gada 11. marts 00:00

1023

(Turpinās no 1.lappuses)
Kora “Atzele” diriģente Ina Perevertailo par sestdien gaidāmo 30 gadu jubilejas koncertu “Piedzimšanas diena” saka, ka tā būs savdabīga saspēle korim, instrumentiem un solistiem, jo galvenā loma būs piešķirta spēlei starp šīm trīs vienībām. “Kā tas kopā skanēs, ir intriga arī pašiem kora dalībniekiem. Instrumentu partitūras atskaņos profesionāli mūziķi, un tas, ka viņi būs Alūksnē, ir iespējams, tikai pateicoties Jānim Baltiņam,” atzīst I.Perevertailo. Koncertā solo izpildīs Kristīne Baltiņa un Normunds Veļķeris, flautu spēlēs Andis Klučnieks, vijoli – Laura Elīza Muskare, ģitāru – Āris Ozols, kontrabasu – Pēteris Liepiņš, klavieres – Rita Bogdanova, perkusijas – Miķelis Dzenuška un Mārcis Kalniņš.

Mīlēts un cienīts koris
Īsi pirms nozīmīgās jubilejas I. Perevertailo laikrakstam atklāj, ka gaidīšanas laiks ir trauksmains. “Gatavošanās laiks summē visas emocijas, jo koncerts ir jāuzbūvē no daudzām sastāvdaļām. Redzamā un dzirdamā koncerta daļa ir tikai mirklis no gara un dažkārt grūta procesa, kas noticis pirms tam. Īstenībā tas ir ceļš 30 gadu garumā kopā ar daudziem cilvēkiem, personībām, savdabīgiem sava ceļa gājējiem, cienījamiem un sirsnīgiem, kas devuši korim savu daļu gudrības, spēka, arī sāpju un vilšanās,” atzīst diriģente.
“Atzele” ir vietējā sabiedrībā mīlēts un cienīts koris, viņu kopīgo veikumu, skanējumu, apbrīno gan vietējie klausītāji, gan cilvēki visā plašajā pasaulē, kur vien “Atzele” dzied. Nereti “Atzele” tiek saukta par profesionālu kori. I.Perevertailo gan teic, ka tas tā nebūt nav, jo profesionālā korī mūziķiem tas ir darbs. “Koris ir kā dzīvs organisms. Gluži kā cilvēka organismā darbojas unikāla visu orgānu sistēma, kas mijiedarbojas, tāpat arī korī paši dziedātāji jau nojauš, ka katrs no viņiem pilda savu svēto misiju savā veidā. Jā, reizēm gadās, ka korī ir par daudz galvu, bet pēkšņi nav kāju, vai otrādi. Ar to domājot, ka korī īpaši nepieciešams labs balsu līdzsvars, ka vissvarīgākais ir būt kopā visiem un katram, kas kopā rada, strādā, domā, dzied. Katrs dziedātājs ar savu balsi un attieksmi sevi ziedo radošam, grūtam procesam,” pauž I.Perevertailo.

Dzied ģimenes cilvēki
Koris piedalījies un arī uzvarējis vairākos konkursos. Taču viņu dabā nav lielīties, lai arī lepnums, prieks un gandarījums ir neizsakāms. “Labākais koris vai ne – tā ir tikai mirkļa fiksācija. Tas ir kāds konkrēts punktu skaits konkursā, kam vēlāk vairs nav nozīmes. Diemžēl vai par laimi jau nākamajā brīdī viss jāsāk no sākuma, un šis sākuma punkts jau gan ir tik augsts, cik koris ir spējīgs iemācīties un atcerēties no iepriekšējā posma. Grūtību pārvarēšana un pieredze ir iegūtais dārgums. Viss, kas iegūts personiskā ceļā, ir vērtīgāks,” atzīst diriģente. Koris tā dalībniekiem ir gluži kā ģimene – gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. “Ja kora darbībā piedalās nopietni, tas prasa daudz laika, enerģijas, tāpēc ir lieliski, ja savu brīvo laiku var pavadīt kopā, bagātinot to ar dziedāšanu. Korī satiekas mammas ar meitām, tēvi ar dēliem, trīs māsu dueti, precēti pāri un pāri, kas vēl cerējas. Kad Ziemassvētkos uz mēģinājumiem ierodas mazās “Atzelītes” bērni - jautrība garantēta. Tā tikai no malas šķiet, ka mēs vienkārši dziedam,” smej I.Perevertailo.
Nozīmīga vieta kora attīstībā ir jauniešiem, kuri piešķir dzirksti un citu skanējumu. “Protams, jauni dalībnieki korī ir nepieciešami. Vai viņi to gribēs? Ir divas tēzes. Pirmā ir kā stāsts par folkloru - kad paaudžu paaudzēs tiek nodota korī dziedāšanas tradīcija. To kora dziedātāji sajūt, kad mazās “Atzelītes” bērni izaug un sāk dziedāt lielajā “Atzelē”. Otrā - kad “Atzelē” sāk dziedāt jauniešu kora dalībnieki, tā turpinot iesākto skolas korī. Vai tas ir svarīgi? Protams! Jauni cilvēki piešķir skanējumam spožumu, attiecībām asumu, bet paši mācās diplomātiju un pacietību. Bet varbūt viss ir pavisam otrādi. Tas ir stāsts par mūsu vērtībām, kas mēs esam katrs pats sev. It kā nenotiek nekas īpašs - mēs ejam uz mēģinājumiem, saņemam arvien jaunus nošu eksemplārus, buramies soli pa solim tam visam cauri, apgūstam koncertprogrammas, dziedam Dziesmu svētkos, cīnāmies konkursos, bet īstenībā notiek lielas lietas. Kāds māca mani, es mācu citus, un visi kopā ceram, ka Latvijā būs par kādu labu darbu vairāk!” prāto diriģente. ◆

Kategorijas