Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vēlas izveidot glābējsilīti

Diāna Lozko

2016. gada 11. marts 00:00

2160

Alūksniete Signe Gorbāne kopā ar Vīgupu ģimeni rosina Alūksnē izveidot glābējsilīti, kurā jaundzimušo varētu atstāt tās māmiņas, kas vēlas atteikties no sava bērna. Ceturtdien Alūksnes Kultūras centrā notika publiska šī jautājuma apspriešana kopā ar glābējsilītes koordinatoriem Latvijā, piedaloties policijas, medicīnas, bāriņtiesas un citu iestāžu darbiniekiem.

Bērnam – atradeņa statuss
Jeļena Vīgupa stāsta, ka diskusijas nepieciešamība radusies, jo vajag noskaidrot, vai Alūksnē šāda glābējsilīte ir nepieciešama. Glābējsilītes projekta vadītāja Latvijā Laura Zvirbule uzsvēra, ka Latvijā pašreiz ir astoņas glābējsilītes. “Ja sākumā es domāju, ka bērnu glābējsilītē var atstāt tikai psihiski slims cilvēks, tad šo gadu laikā mans viedoklis ir mainījies. Ne visi, kuri atstāj bērnu glābējsilītē, nāk no sociāli nelabvēlīgas vides,” sacīja L.Zvirbule. Viņa arī uzsvēra, ka, atstājot bērnu glābējsilītē, bērns automātiski iegūst atradeņa statusu un uzreiz nonāk audžuģimenē, nevis bērnunamā.
“Mēs šo ideju atbalstām un esam apsprieduši šo jautājumu. Arī Alūksnes novadā ir gadījumi, kad māmiņas atsakās no sava bērna dzemdību namā. Tad bērna adopcijas process ir garāks, nekā ja bērnu ievieto glābējsilītē,” uzsvēra Alūksnes novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Inga Ozoliņa.

Novadā – divi gadījumi
Alūksnes novada sociālā dienesta vadītāja Regīna Kalniņa informēja, ka pēdējo divu gadu laikā divas māmiņas ir atteikušās no saviem bērniem. L.Zvirbule uzsvēra, ka visur ir šādi gadījumi un neviens nezina, kas notiek aiz slēgtām durvīm. Ir vietas Latvijā, kur jaundzimušos atkritumu izmešanas vietās atrod pat ļoti bieži.
“Ir jāstāsta par ģimeni, ir jāaudzina sabiedrība. Katru gadu uzskaitē stājas māmiņas, kurām ir 14 un 15 gadi. Par neērtajām lietām ir jārunā,” pauda Alūksnes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Maruta Kauliņa. Tieši slimnīca ir tā vieta, kur tiktu izvietota glābējsilīte. Tika nolemts, ka vēl jāapspriež finansiālie jautājumi, taču šāda glābējsilīte Alūksnē varētu tikt izvietota, bet tas nebūs tuvākā pusgada jautājums. ◆

Kategorijas