Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ažiotāža ap dabas liegumu

Līga Vīksna

2016. gada 11. marts 00:00

7

Joprojām nerimst satraukums par aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” topošo dabas aizsardzības plānu. Pēc tā stāšanās spēkā, kas būs ne ātrāk kā nākamgad, paredzami jauni aizliegumi īpašniekiem, kam šajā apvidū ir īpašumi. Ziemeļaustrumu virsmežniecībā “Alūksnes Ziņām” apstiprina, ka pēdējā mēneša laikā Valsts Meža dienesta izsniegto ciršanas apliecinājumu skaits īpašumiem apvidū “Veclaicene” ir būtiski palielinājies.

Grib izcirst, kamēr var
Īpašnieki ir satraukušies, tādēļ līdz laikam, kamēr jauninājumi stāsies spēkā, steidz izņemt ciršanas apliecinājumus, kas būs derīgi trīs gadus. Šobrīd nav zināms, vai visi, kuri tos izņēmuši, sāks mežu izciršanu jau tagad vai vēlāk, bet darbība noteikti ir paredzama. Atbilstoši jau šobrīd spēkā esošajiem noteikumiem, īpašniekiem dabas liegumā aizliegts veikt mežsaimniecisko darbību no 15.marta līdz 31.jūlijam. No Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP), kas ir plāna pasūtītāja, un SIA “Estonian, Latvian & Lithuanian Environment”, kas ir plāna izstrādātāja, puses bija nepareizi iedzīvotājus par iecerētajām izmaiņām informēt tikai tad, kad plāns jau gatavs, nevis pirms tā tapšanas un teritorijas apsekošanas dabā. Arī jauno aizliegumu noteikšana notikusi bez īpašnieku ziņas.
Par plāna sabiedriskās apspriešanas sanāksmi Veclaicenē “Alūksnes Ziņās” jau rakstījām. Nesen plāna izstrādātāji tikās arī ar Alūksnes novada domes deputātiem, lai skaidrotu situāciju, jo arī pašvaldībā saņemti daudzi satrauktu īpašnieku zvani. Turklāt pašvaldībai līdz aprīlim jāsniedz savs atzinums par šo plānu.

Durvis uz Eiropas naudu
DAP pārstāve Gita Strode skaidro, ka Valsts meža dienestam ir informācija par aizsargājamajām sugām un dienestā nosaka, kuras vērtības īpašniekam noteikti jāsaglabā. “Mēs tur neko nevaram darīt, ka cilvēkiem ir sākusies ažiotāža, jo viņi nesaprot atšķirību starp piedāvāto zonējumu un to, kas ir vienkārši informatīvs materiāls! Jāuzsver, ka Veclaicenē jauni dabas liegumi praktiski netiek veidoti. Ir nelielas jaunas teritorijas ar dabas parka zonu, bet arī tur viss nebūs aizliegts!” uzsver G.Strode. Viņa apgalvo, ka katram īpašniekam, kuram līdz ar jauno plānu paredzami jauninājumi, tiks pa pastu nosūtīta vēstule, lai skaidrotu situāciju. “Dabas aizsardzības plānu savā turpmākajā darbā varēs izmantot pašvaldība, lai bez liekas birokrātijas veiktu daudzas lietas, piemēram, ceļu rekonstrukciju, jaunu dabas taku ierīkošanu,” saka G.Strode.
DAP pārstāvis Rolands Auziņš saka, ka dabas aizsardzības plāns šobrīd Latvijā ir 100 no 330 aizsargājamajām teritorijām. Plāna esamība arī Alūksnes novada pašvaldībai ļaus vieglāk piesaistīt Kohēzijas fonda finansējumu infrastruktūras attīstībai tūrismā. “Kopā varēs apgūt 12,5 miljonus eiro. Ja plāna nav, uz šo finansējumu durvis būs ciet. Tas pats attiecas uz Lauku atbalsta dienesta finansējuma pieeju,” viņš saka.

Neatgriezeniski bojās ainavu
Alūksnes novada domes deputāts un uzņēmējs Andis Zariņš kritiski vērtē to, ka izpalikusi komunikācija ar iedzīvotājiem. “Ir ļoti labi redzams, cik daudz sarkano mietiņu atzīmju mežos parādījies, jo ir iestigotas cirsmas. Veclaicenes dabas ainava gada laikā būs pilnīgi citādāka! Un tas ir tikai tādēļ, ka cilvēkiem netika skaidrots, ka neko būtisku jaunais plāns nemainīs. Cilvēki ir satraukušies. Rezultātā ainava tiks nevajadzīgi un neatgriezeniski izmainīta un bojāta,” secina A.Zariņš. ◆

Kategorijas