Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mīti par ērcēm

Dr. Jurģis Strautmanis

2016. gada 16. marts 08:51

762

Veselīgi cilvēki ar ērču encefalītu neslimo, bet, ja nu tas meža mošķis tomēr iekodīs, gan jau mani slimība neskars, paārstēšos un viss būs labi...Ar šādiem mītiem bruņoti, Latvijā daudzi iedzīvotāji izvēlas nevakcinēties, nopietni apdraudot savu un savu bērnu veselību. Populārus maldus par ērču encefalītu kliedē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas neirologs dr. Jurģis Strautmanis.

Ja ir stipra imunitāte, no ērcēm nav jābaidās./Nepareizi
Jēdziens laba imunitāte ir mazliet mītisks termins, ko piesauc vietā un nevietā. Laba imunitāte vienmēr ir laba vai slikta tikai attiecībā pret konkrēto slimības ierosinātāju. Ja cilvēks regulāri neslimo ar iesnām, klepu vai caureju, tas nenozīmē, ka, saskaroties ar ērču encefalītu, viņa imūnā sistēma viņu pasargās arī no šīs slimības. Ir ne mazums gadījumu, kad ar smagām ērču encefalīta formām saslimst tieši gados jauni, spēcīgi, sportiski cilvēki, kas reti slimo ar elpceļu infekcijām.

Pieņemot, ka man ir laba imunitāte, cilvēks sev rada mānīgu iespaidu, ka imūnā sistēma tiks galā ar jebkuru slimību. Taču imūnsistēmai ar katru mikroorganismu ir citāda mijiedarbība, kas iepriekš nav paredzama. Arī ērču encefalīts bīstams ir tieši tāpēc, ka šī slimība ir neprognozējama. Neviens nevar paredzēt, vai inificētas ērces kodiens cilvēkam izraisīs vieglai gripai līdzīgus simptomus, smagas komplikācijas vai varbūt pat nāvi.

Ērču encefalītu ātri diagnosticējot, var ātri sākt ārstēties un izvairīties no smagas slimības gaitas./Nepareizi
Šis ir viens no lielākajiem maldiem, ko bieži dzird saistībā ar ērču encefalītu. Cilvēki nezina, ka pret ērču encefalītu zāļu nav. Šī slimība tiek jaukta ar ērču izraisīto Laimas slimību, kuru, savlaicīgi atklājot un laikus sākot lietot antibiotikas, tiešām var sekmīgi izārstēt.

Daudzi ar erču encefalītu slimo vieglā formā, varbūt šī slimība nemaz nav tik briesmīga./Nepareizi
Jā, tā ir taisnība, ka ērču encefalītu var izslimot arī vieglā formā, iegūstot imunitāti uz visu mūžu. Taču pat visgudrākais ārsts nevar paredzēt, kuri būs tie, kas slimos smagi. Smagu slimnieku ārstēšana parasti notiek slimnīcā un var ilgt pat trīs un vairāk nedēļas. Stāvoklis var būt tik smags, ka cilvēks nespēj pats sevi apkopt, paēst vai padzerties. Viņu pieslēdz pie sistēmas, venozi ievada šķidrumu, samazina temperatūru, ievada atsāpinošus līdzekļus un zāles pret galvas un smadzeņu tūsku, lai neciestu dzīvībai svarīgās funkcijas.

Vakcinācija ir dārga, turklāt man tam nav laika./Nepareizi
Dārgi vai lēti ir relatīvs jēdziens. Vakcinācijas kurss, kas ietver trīs potes, izmaksā nepilnus simts eiro – aptuveni tikpat, cik divas ģimenes vakariņas restorānā. Smagi saslimstot ar ērču encefalītu, būs jāmaksā par vairāku nedēļu ārstēšanos slimnīcā, tiks zaudētas darba spējas uz laiku vai, iespējams, visu dzīvi, kas protams, samazinās ienākumus un iespējas – strādāt, nodarboties ar mīļiem hobijiem, ceļot u.c. Saslimstot ar ērču encaflītu, laika būs ļoti daudz, taču cilvēks būs piekalts slimības gultai, iespējams, visu atlikušo mūžu.

Iedzīvotājiem jāzina, ka Latvijā 26 augsta riska ērču encefalīta teritorijās jeb endēmiskajos rajonos valsts apmaksā vakcināciju pret ērču encefalītu bērniem no viena līdz 18 gadu vecumam. Savukārt bērnus līdz 2 gadu vecumam pret ērču encefalītu var vakcinēt, izmantojot tā saukto M sarakstu, kas nodrošina vakcināciju ar 50% atlaidi.

Kategorijas