Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ražos kastītes garšaugiem

Diāna Lozko

2016. gada 18. marts 00:00

1025

(Turpinās no 1.lappuses)

Kaste ir apstrādāta ar priežu darvas eļļu, kas nodrošina ilgu kalpošanu. Uz vienas kastes malas būs uzraksts, kādu cilvēks izvēlēsies, taču konkursam veidotā prototipa sānu rotājis uzraksts angļu valodā “You are what you eat” (tu esi tas, ko tu ēd). Otru kastes sānu rotā jauniešu veidotais logo. Komplektā nāk arī auglīga augsne un profesionālas sēklas, kurām ir augsta dīgtspēja. R.Simsons stāsta, ka šāda ideja puišiem radusies kādās apmācībās janvārī. “Tur bija spēle, kuras laikā bija jāizstrādā biznesa ideja. Mūsu komandai radās ideja par garšaugu kastēm, un sākām pie tās strādāt,” stāsta R.Simsons. Arī puišiem pašiem ir svarīgs veselīgs dzīvesveids, kad pēc iespējas vairāk var lietot dabiskus produktus.
Iegūst starta kapitālu -
500 eiro
Izaugsmes forums ir biznesa ideju konkurss vidusskolēniem, bet alūksniešu komanda izteica vēlmi piedalīties kā devītklasnieki un guva atļauju. “Pirmajā kārtā Rīgā viesnīcā “Radisson Blu” vajadzēja braukt ar liftu un šī brauciena laikā 60 sekundēs prezentēt savu biznesa ideju. Notika arī dažādas iedvesmojošas lekcijas, kā arī 90 sekundēs bija jāatbild uz dažādiem jautājumiem. No 90 komandām tālāk tika 20, kurām bija jāizpilda arī mājasdarbs,” stāsta R.Lācis.
Mājasdarba uzdevums esot bijis iejusties sava klienta vietā. Pēc šīs kārtas no 20 komandām izvēlējās 10. Finālā 24 stundu laikā bija jāizstrādā savas idejas biznesa plāns diviem gadiem. “No rīta visi bija noguruši, bet visas 10 komandas tika uz finālu, kurš notika pasākuma “Skola 2016” laikā. Prezentējām savu ideju un ieguvām 3.vietu,” stāsta R.Simsons. Jaunieši balvā ieguvuši 500 eiro savas idejas realizēšanai.

Ražot sāks vasarā
Jaunieši vēlas pateikties par atbalstu arī Alūksnes novada pašvaldībai, Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijai, Alūksnes novada pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta speciālistei Sanitai Ausējai, kā arī Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas skolotājām Ingūnai Vilemsonei un Idai Zelčai.
Pašreiz puišiem jādomā, kā veiksmīgi pabeigt 9.klasi, taču vasarā viņi varēs pilnībā nodoties produkta ražošanai. “Varētu jau tagad sākt ražot, taču ir lietas, kuras nevar nopirkt pa vienam gabalam. Tās pašas sēklas ir diezgan dārga lieta, tāpēc gaidīsim, kad ienāks nauda, un tad varēsim nopirkt, lai komplektētu nepieciešamo. Pēc mūsu produkta jau ir pieprasījums,” stāsta R.Lācis un piebilst, ka plānots ražot dažāda izmēra kastes.

Vēl viena komanda no Alūksnes
Konkursā piedalījās vēl viena komanda no Alūksnes, kuru pārstāvēja Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas audzēkņi Artis Eisaks, Klāss Stāvausis un Roberts Jakovļevs. Šie puiši bija izdomājuši no latvāņiem veidot dažādus interjera priekšmetus. Konkursam viņi pieteica kabatas lukturīšus, kuri iestrādāti latvānī. Jaunieši ar savu ideju iekļuva “top 20”. ◆

Kategorijas