Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pašvaldība paliek ar garu degunu

Līga Vīksna

2016. gada 18. marts 00:00

2411

Kamēr Alūksnes novada dome domāja par nekustamā īpašuma Pils ielā 72 ,Alūksnes pilsētas centrā, iegādi (autoostas ēka un 3596 kvadrātmetru zemesgabals), to nopircis jau kāds cits – SIA “Valdis”, kuras valdes priekšsēdētājs ir Alūksnes novada domes deputāts Guntars Švolmanis.

“Alūksnes Ziņās” pērn rakstījām, ka pašvaldība saņēma piedāvājumu no SIA “Alūksnes autoosta” iegādāties minēto īpašumu. Pašvaldība nolēma to pirkt ar mērķi sekmēt novadā saimniecisko darbību un tūrismu. Neoficiāli izskanēja, ka pirkuma cena varētu būt 120 000 eiro – par šādu summu īpašumu arī vēlāk novērtēja. 2016.gada budžetā pašvaldība īpašuma iegādei līdzekļus nebija paredzējusi. Tagad Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers 16.februārī SIA “Alūksnes autoosta” nosūtījis vēstuli, ka Alūksnes novada domei nekustamā īpašuma Pils ielā 72 iegādei 2016.gada budžetā līdzekļu nav. 11.martā Alūksnes novada dome no SIA “Alūksnes autoosta” valdes priekšsēdētājas Jeļenas Žīgures saņēma oficiālu vēstuli, ka nekustamais īpašums Pils ielā 72 ir mainījis īpašnieku. “Alūksnes Ziņas” noskaidroja, ka īpašumu iegādājusies SIA “Valdis”.
Vakar domes finanšu komitejas sēdē deputāti skatīja lēmuma projektu, lai atzītu par spēku zaudējušu domes pērn pieņemto lēmumu par nekustamā īpašuma Pils ielā 72 iegādi. Sēdē nepiedaloties visiem komitejas sastāva deputātiem (G.Švolmanim un Ainaram Melderim), šāds lēmums netika pieņemts, jo “par” balsoja tikai Arturs Dukulis un Dz.Adlers, bet balsojumā atturējās Laimonis Sīpols, Jānis Sadovņikovs un Jana Zilkalne.

Pārmet vienpersonisku rīcību
L.Sīpols uzskata, ka Dz.Adlers rīkojies vienpersoniski, nosūtot SIA “Alūksnes autoosta” šādu vēstuli pašvaldības vārdā. “Komitejās neesam skatījuši jautājumu par līdzekļu piesaisti īpašuma Pils ielā 72 iegādei! Ja būtu komitejas protokols, tad drīkstētu šādu vēstuli sūtīt. Par zemāku cenu arī pašvaldība šo īpašumu būtu iegādājusies! Kāpēc tad pašvaldība veica īpašuma novērtēšanu, bet tālākās darbības par iegādi izpalika? Domē runājām, ka īpašuma iegādei vajag 120 000 eiro, bet šobrīd īpašums Zemesgrāmatā reģistrēts par 50 000 eiro. Jautājums – kurš gribēja apkrāpt Alūksnes novada domi?” sacīja L.Sīpols. Dz.Adlers šādā rīcībā par vēstules nosūtīšanu nesaskata neko sliktu, jo bijis jāatbild uz SIA “Alūksnes autoosta” iesniegumu. “Kad, sastādot 2016.gada budžetu, runājām par šā īpašuma iegādi, tad arī Laimoņa Sīpola “četrinieks” (Laimonis Sīpols, Aivars Fomins, Elita Laiva, Jānis Sadovņikovs – red.) pateica - ja budžetā iekļaus 120 000 eiro šā īpašuma iegādei, tad viņi par tādu budžetu nebalsos. Toreiz vēlreiz sazinājāmies ar SIA “Alūksnes autoosta”, kas palika pie sev vēlamās summas - 120 000 eiro,” komitejā skaidroja Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis.

Darījuma cenu neatklāj
“Alūksnes Ziņas” sazinājās ar G.Švolmani, kurš apstiprināja, ka SIA “Valdis” kļuvusi par jauno īpašnieku īpašumam Pils ielā 72. Darījuma cenu gan viņš neatklāja. “Man šobrīd vēl nav nekādu domu, ko šajā īpašumā darīt. Viennozīmīgi rīkošos pilsētas interesēs. Alūksnes novada domei nebija naudas šā īpašuma iegādei, es saredzēju iespējas, izteicu savu priekšlikumu SIA “Alūksnes autoosta”, kas pārdeva man. Nepārdotu man, būtu citam, jo pārdot viņi gribēja, un varbūt tad sekas pilsētai būtu neprognozējamas. Var teikt, ka biju spiests to iegādāties – ne jau aiz laba prāta to iegādājos,” saka G.Švolmanis.
“Iznācis ļoti nesmuki”
Opozīcijas deputāts Ainars Melders uzskata, ka”iznācis ir ļoti nesmuki”. “Dz.Adlers ir izdarījis pārkāpumu, nosūtot pašvaldības vārdā šādu vēstuli SIA “Alūksnes autoosta”, jo komitejās deputāti  jautājumu par līdzekļiem īpašuma iegādei nav skatījuši. Uzskatu, ka arī no Artura Dukuļa puses tā ir afēra. Domē ir īpašuma Pils ielā 72 vērtējums, kurā teikts, ka autoostas ēka nav nemaz nodota ekspluatācijā – to nemaz lietot nedrīkst! Šo vērtējumu vajadzēja skatīt komitejās un lemt – atklāti un godīgi. Bet te vilka garumā un mēģināja pa kluso ielikt naudu budžetā, bet neizdevās. Tas ir nesmuki. Tagad ir likumpārkāpums – opozīcijas deputātiem šīs neķītrās darbības ir apnikušas. Un deputāts Švolmanis izmantoja situāciju. Manuprāt, domes vadība ir aizmirsusi, ka rīkojas ar nodokļu maksātāju naudu – šobrīd rīkojas kā ar savu personīgo, un tas nav labs pārvaldības princips,” norāda A.Melders. ◆

Kategorijas