Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Paliek bez naudas

Līga Vīksna

2016. gada 18. marts 00:00

2

Alūksnes novada domei nāksies atteikties no ieceres rekonstruēt un siltināt Pededzes tautas nama ēku, kurā atrodas arī pagasta bibliotēka, jo valstī pēkšņi mainīti nosacījumi, lai šādām ēkām varētu piesaistīt Eiropas struktūrfondu finansējumu.

Pērn decembrī Alūksnes novada dome pieņēma lēmumu atbalstīt Pededzes tautas nama ēkas atjaunošanu plānotā Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta projektu konkursā “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana – zema enerģijas patēriņa ēkas”. Pēc tam sāka projektēšanas darbus. Šonedēļ marta tautsaimniecības komitejas sēdē deputātiem bija jāpieņem lēmums, ko vēl apstiprinās arī domes sēdē, atzīt par spēku zaudējušu minēto decembra lēmumu, jo valstī mainīti nosacījumi, kādām ēkām šo finansējumu drīkstēs tērēt.

Viss notiek ātri
Alūksnes novada pašvaldības Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāja Arita Prižavoite uzsver, ka nosacījumu maiņa notika ļoti ātri. “Bija paredzēts, ka šajā programmā būs pieejami 23 miljoni eiro energoefektivitātes pasākumiem zema enerģijas patēriņa ēkām, ko pašvaldības varēs piesaistīt atklāta konkursa kārtībā, iesniedzot savus projektus. Sākotnēji Ministru kabineta noteikumu projektā bija paredzēts, ka šo iespēju varēs izmantot arī kultūras iestāžu ēku siltināšanai, bet apstiprinātajos noteikumos ir izmaiņas. Sadaļā, kur sākotnēji bija paredzēts finansējumu izmantot kultūras iestādēm, tagad ir noteikts, ka finansējumu varēs gūt, ja ne mazāk kā 60 procenti no ēkas platības aizņem skolas, universitātes un zinātniskai pētniecībai paredzētās funkcijas un ne mazāk kā 20 procenti no ēkas platības izmanto plašizklaides pasākumiem. Līdz ar to ir jāatsakās no sākotnējās ieceres,” skaidro A.Prižavoite.
Diemžēl arī citas Alūksnes novada pašvaldības ēkas uz šo finansējumu nevarēs pretendēt, jo minimālais projekta izmaksu apjoms bez pašvaldības līdzfinansējuma ir 400 000 eiro. “Tik liela apjoma ekspluatējama ēka, kurā pēdējos divos gados tiek īsteno atbilstoša funkcija vai iepriekšminēto funkciju kombinācija un kuru būtu iespējams izveidot par zema enerģijas patēriņa ēku, novada teritorijā nav atrodama,” viņa saka.

Tiks Ventspilij
Tautsaimniecības komitejā deputāts Ainars Melders pauda, ka vajagot atbildīgajām institūcijām nosūtīt vēstuli un prasīt izskaidrot, kādēļ mainīti nosacījumi pašvaldībām tik būtiskā projektu konkursā. “Kāpēc pēkšņi spēles nosacījumi mainīti par labu Ventspilij? Vai tad Ventspils mums Latvijā ir otra galvaspilsēta aiz Rīgas? Šobrīd tā izskatās, bet tā nedrīkst,” pauda A.Melders. Deputāts Laimonis Sīpols retoriski atzina, ka Ventspilī vajag būvēt koncertzāli, tādēļ arī nosacījumi pēkšņi mainīti. ◆

Kategorijas