Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Limfodrenāža – veselībai un skaistumam

VALIJA BELUZA

2016. gada 18. marts 00:00

467

Limfu darboties var piespiest tikai kustība, limfātiskā sistēma normāli funkcionē tikai, kad cilvēks katru dienu nostaigā ne mazāk kā 10 kilometrus. Tā kā visdrīzāk nepieveicam pat trešo daļu šā attāluma, limfātiskā sistēma darbojas tikai par 20–30%. Tāpēc šī fizioterapijas procedūra – limfodrenāža – ieteicama cilvēkiem ar mazkustīgu dzīvesveidu, tiem, kuri mēdz bieži sēdēt ar sakrustotām kājām, kā arī personām, kurām nākas bieži lidot. Mehāniskā limfodrenāža tiek izmantota gan ārstnieciskā, gan kosmētiskā nolūkā. Iedarbības pamatā ir organisma fizioloģisko procesu aktivizēšana. Stimulējot liekā šķidruma un vielmaiņas galaproduktu izvadīšanu no organisma, tiek samazinātas tūskas un celulīts, uzlabojas venozā attece, kā arī vieglāk notiek venozo čūlu sadzīšana. Limfodrenāža ir neaizvietojams līdzeklis smagu limfostāzes formu ārstēšanā.

Flebologa palīgs
Virspusējo vēnu varikoze ir viena no pasaulē izplatītākajām slimībām, ar ko sirgst vidēji katra ceturtā sieviete un katrs piektais vīrietis. Neārstētu varikozu vēnu rezultātā var rasties vēnu iekaisums, tromboflebīts, trofiska čūla, tromboze un citi sarežģījumi.
“Venozo čūlu ārstēšanai medikamentu pasaulē praktiski nav, ir tikai limfodrenāža, nosiešana, vēnu zeķes un lāzeroperācija. Vēnu pacientiem kājas bieži ir piedzītas kā klucīši, jo vēnas iet blakus limfmezgliem un, kad tur nav kārtības, veidojas limfas sastāšanās,” norāda ārste Laila Atiķe.
Tikai pēc sonoskopijas, kad ar ārsta nozīmētās limfodrenāžas palīdzību ir mazināta tūska, pacientam drīkst piemeklēt vēnu kompresijas zeķes. Ļoti nopietnos gadījumos Mauriņa klīnikas speciālistu apmācīta medmāsa procedūras beigās uzsaitē speciālus limfoloģiskos kompresijas pārsējus.
Ar profesionālas limfodrenāžas jakas, vestes palīdzību iespējams palīdzēt sievietēm pēc onkoloģiskas krūšu operācijas. Lai glābtu dzīvību, viņām no padusēm tiek izņemti limfmezgli, rokas pietūkst un var rasties roze. Kad paciente ir atdrenēta, tiek piemērīti speciāli vēnu uzroči ar kompresiju – lai roka vairs netūktu.

Paliec sveika, tūska!
Limfodrenāža ievērojami atvieglo pacienta stāvokli arī pēc lūzumiem un pēc Ahilleja cīpslas sašūšanas, kam parasti seko pietūkums.
“Pie mums ir bijuši cilvēki pēc sarežģītām un vairākkārtējām operācijām, kad kauli skrūvēti un pēc tam skrūves izņemtas. Ja potīte satūkusi, ļoti grūti iegādāties kurpes, bet ziemas zābakus – nereāli. Esam palīdzējuši pēc rokas rekonstrukcijas. Palīdzam arī tieviņām sievietēm, kurām pēc dzemdībām nākas meklēt pāris izmēru lielākus apavus, jo pampst kājas. Pietūkuma problēma tāpat var skart cilvēku, kuram nieres strādā citādāk – uzņemto šķidrumu neizvada, bet aizdzen tūskā,” atklāj daktere.
Celulītu nevar uzskatīt tikai par skaistuma defektu. Pēc histoloģijas celulīts tomēr ir diagnoze, lokalizēta lipodistrofija (nepareizas formas taukaudi), kas koncentrējas vienā vai vairākos noteiktos ķermeņa rajonos. Celulīts nav dzīvībai bīstams, drīzāk kosmētisks defekts, ko limfodrenāža noteikti var mazināt, atgādina L. Atiķe. Efektu pastiprina speciālā ķermeņa kosmētika un kompresijas plēves, kurās ietin kājas, vēderu, rokas.

Slaiduma tīkotājiem
Limfodrenāža vienīgā nevar nodrošināt slaidumu, bet var to sekmēt. “Brīnuma nebūs, ja turpināsim maz kustēties, štopēt cukuru un kūkas, lietot alkoholu. Šī metode strādā, cilvēkam paralēli darot visu pārējo – ievērojot sabalansētu ēšanu, lietojot pietiekami daudz ūdens un piedaloties fiziskās aktivitātēs.
“Pēc ādas krāsas un turgora redzu, ka cilvēki ilgstoši nepareizi tievē, viņu āda kļūst pelēka, sāk nokarāties. Izvēlēties vispiemērotāko diētu var palīdzēt uztura speciālists. Jāsaprot arī, ka pēc četrdesmit nomest svaru bez fiziskām aktivitātēm un sabalansētas olbaltumu lietošanas neizdosies. Ja ļoti strauji novājē cilvēks ar lielu lieko svaru vai arī tā saucamo bumbiera vēderu, ādu “savākt” var tikai ar operācijas palīdzību.
“Kad mēs ēdam un dzeram regulāri, ķermenis saprot: notiek normāla vielmaiņa, nav vērts bāzt rezervēs – taukos vai tūskās. Daudzām jaunām korpulentām sievietēm limfodrenāža palīdzējusi iekustināt šo procesu.”
Lai panāktu reālu efektu, vēlams limfodrenāžu veikt desmit reižu, sākot ar divām reizēm nedēļā un turpinot reizi nedēļā vai divās.

Kā notiek fizioprocedūra?
“Ir izstrādāta veidlapa, ko pacients aizpilda, raksturojot veselības stāvokli: kāds ir asinsspiediens, vai ir bijusi sirds aritmija, operācijas utt. Tam seko saruna ar mediķi. Daudzi nāk jau ar ārsta norādīto veselības problēmu.”
Iemesls procedūras atteikšanai var būt nesen veikta onkoloģiskā, kā arī acu operācija, jo procedūra palielina spiedienu. Šo metodi neizmanto pie neskaidrām diagnozēm, nepabeigtiem izmeklējumiem. “Medicīnā nekad nav vienkāršā matemātika – kur divi plus divi ir četri. Mēs skatāmies cilvēku kompleksi,” skaidro L. Atiķe.
Mehāniskā limfodrenāža ir fizioprocedūra, kuras pamatā ir saspiesta gaisa padeve caur speciāli izveidotām manžetēm, kas ritmiski saspiež ekstremitāti vai ķermeņa daļu, gaisa viļņi pamasē arī vēdera presi un muguru. Pacients izģērbjas līdz apakšveļai, tad viņu ietin speciālā plāna polietilēna plēvē ar bikšu starām un atkarībā no medicīniskās indikācijas uzvelk kādu no speciālajiem tērpiem – “gaisa zābakus”, “gaisa jaciņu” vai “gaisa tērpu”, kas sedz ķermeni no krūtīm līdz kāju pirkstgaliem.
Sievietei pēc nesenas onkoloģiskas ginekoloģiskas operācijas kājas liek limfodrenāžas zābakos, neskarot mazo iegurni. Pacientam ar lielu ķermeņa masu, ko neiespējami iedabūt gaisa tērpā, tiek piedāvāti gaisa zābaki ar paplatinājumu.
Vajadzīgā efekta panākšanai aparatūra pati izrēķina nepieciešamo spiedienu uz ķermeņa laukumu. Tagad arī vīrieši arvien vairāk rūpējas par savu veselību un labsajūtu, un sievietes, kuru vīri pabijuši “gaisa tērpā”, par dzīvesbiedra pašsajūtu mums teikušas tikai atzinīgus vārdus. Limfodrenāžas masāža paātrina limfas plūsmu astoņas reizes, kā rezultātā orgāni un audi ātrāk atbrīvojas no sadalīšanās galaproduktiem, toksīniem un visi orgāni un audi ātrāk un vairāk saņem barības vielas un skābekli. Atjaunojas normāla, veselīga muskuļu audu struktūra, zemādas šūnaudi un uzlabojas ādas turgors.
Ja klients sākumā nedaudz baidās, kā arī atkarībā no veselības stāvokļa un pašsajūtas katram iespējams izvēlēties piemērotāko no četriem drenāžas režīmiem, jo spiediena diapazons šai aparatūrai ir ļoti plašs. Ne viens vien pusstundu ilgās patīkamās procedūras laikā aizmieg. ◆

    uzziņai
Limfātiskā cirkulācija var būt traucēta, ja ir:
◆ nepareizs uzturs;
◆ mazs diennaktī izdzertā šķidruma daudzums;
◆ nepietiekoša vai nepareiza fiziskā aktivitāte;
◆ ikdienā valkā augstpapēžu apavus, pārāk apspīlētu apģērbu.

Limfodrenāžas rezultātā:
◆ notiek liekā šķidruma un vielmaiņas galaproduktu izvadīšana no organisma;
◆ uzlabojas ādas elastība, samazinās strijas;
◆ rodas viegluma sajūta ekstremitātēs un visā ķermenī;
◆ samazinās tūska, venozās čūlas un celulīts;
◆ samazinās kāju un ķermeņa apkārtmērs;
◆ tiek noņemta tūska pēc kāju un roku lūzumiem;
◆ ātrāk zūd liekais svars figūras korekcijas gaitā.

    uzziņai
Fleboloģija (grieķu: phlebos – ‘vēna’ + logos – ‘mācība’) ir medicīnas nozare, kas pēta vēnu uzbūvi un funkcijas, kā arī izstrādā vēnu saslimšanu profilakses, diagnostikas un ārstēšanas metodes. Ārstu, kas specializējas vēnu diagnostikā un ārstēšanā, sauc par flebologu. Flebologi ikdienā visbiežāk ārstē tādas kāju vēnu saslimšanas kā varikozas vēnas un trofiskās čūlas.

Kategorijas