Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jāsakārto mājas mīluļu dokumenti

Agita Bērziņa

2016. gada 18. marts 00:00

43

Līdz 1.jūlijam suņu īpašniekiem nāksies savu mīluļu dokumentu sakārtošanai atlicināt apmēram 30  līdz 35 eiro. Spēkā stājušies Ministru kabineta noteikumi, kas paredz obligātu suņu čipēšanu un reģistrēšanu Lauksaimniecības datu centrā.
“Cilvēkiem ir bijis diezgan daudz laika sagatavoties. Noteikumi nav stājušies spēkā vakar. Par to ir daudz runāts, ir bijis pārejas laiks. Mūsu klīnikas pastāvīgie klienti ir apzinīgi un par saviem mājas mīluļiem rūpējas. Lielai daļai no viņiem jau pakāpeniski viss ir izdarīts. Vienā gadā suni vakcinē, otrā čipo un iegūst Eiropas pasi, vēl gadu vēlāk reģistrē kopējā reģistrā. Mums ir klienti ar vairākiem suņiem saimniecībā, kuri pakāpeniski ik gadu ir čipējuši pa vienam vai diviem suņiem. To darot pakāpeniski, izdevumi nešķiet tik lieli. Protams, tagad ir par vēlu to visu darīt pamazām. Tiem, kuri neko līdz šim nav darījuši, līdz 1.jūlijam viss jāizdara uzreiz,” stāsta veterinārās klīnikas “Labākie draugi” veterinārārste Signe Gorbāne.

Visi likumu neievēros
Kopumā jārēķinās ar izdevumiem līdz 35 eiro. Maldīgs ir uzskats, ka viss izmaksā tikai 7,11 eiro, kā tiek plaši reklamēts. “Arī pie manis nāk suņu saimnieki un pieprasa visu izdarīt par 7,11 eiro. Tas tā nav! 7,11 eiro maksā tikai suņa reģistrācija Lauksaimniecības datu centrā. Darot to pie mums, summa apliekas ar nodokļiem un citiem izdevumiem. Tāpat arī jāmaksā par čipu un Eiropas pasi. Esmu dzirdējusi runas, ka Eiropas pasi nevajag, ja ar suni neceļo. Nepareizi! Suns dzīvo Eiropas Savienībā, tāpēc pasi vajag!” skaidro S.Gorbāne.
Čips nesatur informāciju ar datiem par saimniekiem, bet tikai numuru. Tāpēc ir svarīgi veikt ne tikai čipošanu, bet arī reģistrēties. Atrodot klaiņojošu suni un redzot tikai čipa numuru, atrast saimnieku ir grūti. S.Gorbāne ir reāliste un saprot, ka šis būs likums, kuru daļa iedzīvotāju ievēros, bet daļa – ignorēs.

Palīdzēs patversmei
Arī Alūksnē ir bijis gadījums, kad izdevies veiksmīgi atrast saimnieku, nolasot čipa informāciju. Dzīvnieku patversmes “Astes un Ūsas” vadītājs Modris Briedis atzīst, ka obligāta visu suņu čipošana atvieglos darbu. Atrodot suni, uzreiz varēs uzmeklēt saimnieku. M.Briedis uzskata, ka Latvijā jau sen vajadzēja ieviest obligāto suņu čipošanu. “Nesaprotu, kāpēc gadu no gada tas velkas un vēl nav izdarīts. Ja tu paņem suni, tad ir jārēķinās ar kaut kādiem izdevumiem,” ir pārliecināts M.Briedis. Jau apmēram gadu visi patversmes suņi jauno saimnieku gādīgajās rokās nonāk čipoti.
Par suņa nereģistrēšanu varēs piemērot naudas sodu no 7 līdz 210 eiro fiziskajām personām, savukārt juridiskajām personām - no 15 līdz 350 eiro. Atkārtoti konstatējot pārkāpumu, sods būs lielāks.
Kaķu saimnieki var nesatraukties, jo kaķu iezīmēšana nav obligāta. M.Briedis vien atgādina, ka Alūksnes pašvaldības noteikumi nosaka - laižot kaķi brīvā vaļā pastaigāties, viņam jābūt vakcinētam, sterilizētam vai kastrētam un ap kaklu jābūt siksniņai. Ja siksniņas nav, kaķis tiek uzskatīts par klaiņojošu un var nonākt patversmē.

Apzinīgie maksās
Jautājums tika aktualizēts arī Alūksnes novada pašvaldības tautsaimniecības komitejas marta sēdē. Izpilddirektore Janīna Čugunova informēja, ka pašvaldība jau tikusies ar biedrībām “Remis” un “Astes un Ūsas”, kā arī praktizējošo veterinārārsti. Pašvaldības policijai kontroles veikšanai pašvaldība iegādāsies čipu lasītāju un nodrošinās pieeju datu bāzei. Tomēr deputātiem bija daudz jautājumu par to, kā suņi laukos tiks čipoti un vai visi to darīs.  “Kā suni no laukiem var aizvest uz Alūksni čipot? Ar autobusu nebrauksi, mašīnā suns nav pieradis braukt. Kā sačipos? Tas ir līdz galam neatrisināts jautājums. Pieņem it kā vajadzīgus, bet tanī pašā laikā nereālu lēmumu,” sprieda deputāte Viola Kaparšmite. J.Čugunova mierināja, ka veterinārārsts brauks arī uz laukiem un čipos suņus uz vietas. “Apzinīgie čipos, būs likuma priekšā atbildīgi un, ja suns noklīdīs, maksās sodu. Savukārt tiem, kuri to nedarīs, piespriest neko nevarēs,” secināja deputāts Laimonis Sīpols.
Pārtikas un veterinārā dienesta Austrumvidzemes pārvaldes vadītāja Indra Tomiņa laikrakstam precizē, ka suņu saimniekiem pašiem jāvēršas pie veterinārārstiem Alūksnes un Apes novados un jājautā, vai viņi sniedz šo pakalpojumu. ◆

Kategorijas