Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mācās ēst veselīgi un garšīgi

Līga Vīksna

2016. gada 24. marts 00:00

651

Apes pirmsskolas izglītības iestādes “Vāverīte” kolektīvs iesaistījies “Erasmus+” programmas skolu sadarbības projektā “Sāksim ēst kopā, visi ap vienu galdu”. Tajā notikušas jau daudzas aktivitātes – piektdien bērnudārzā viesojās arī diētas ārste Lolita Neimane, lai izglītotu skolotājus un bērnu vecākus par veselīgu uzturu.

Tas ir Eiropas Savienības stratēģiskās partnerības projekts, kurā šoreiz iesaistījušās pirmsskolas izglītības iestādes no Latvijas, Francijas, Grieķijas, Rumānijas, Bulgārijas un Turcijas. Projekts sākās 2015.gada rudenī un ilgs arī nākamgad. Tā pamatideja ir popularizēt starp bērniem veselīgas ēšanas kultūru kā veselīga dzīvesveida daļu jau no pirmajiem dzīves gadiem visa mūža garumā.
Apes pedagogi jau bijuši pieredzes apmaiņas braucienos uz Turciju un Franciju, šobrīd gatavojas trešajam braucienam uz Rumāniju, kurp dosies 13.aprīlī. Projektā “Vāverītei” bija jāizveido arī savs talismans. Apes “Vāverītes” talismans Fūdijs – dārzeņu vīriņš šobrīd aizceļojis uz Franciju, bet “Vāverītē” šobrīd ir Rumānijas talismans – no dārzeņiem veidotais pavārs. Talismani radīti ar domu, lai caur tiem iepazītu ēšanas paradumus bērnudārzā, ģimenēs, apkopojot informāciju albumos.

Ēdam pārāk daudz saldumu
Apes pirmsskolas izglītības iestādes “Vāverīte” vadītāja Iluta Apine stāsta, ka vēlējās, lai bērnudārzā projektā viesojas speciālists, kurš ikdienā šeit nav sastopams, tādēļ viesos aicināta L.Neimane.
“Prieks, ka L.Neimane bija tik atsaucīga, labprāt piekrita, vecākiem bija iespēja arī individuāli ar speciālisti aprunāties. Vēlējāmies radīt atgriezenisko saikni: oktobrī vecākiem izdalījām anketas par ēšanas paradumiem ģimenēs – tagad tika prezentēti apkopotie rezultāti, kur vecāki uzskatāmi varēja redzēt, ko darām nepareizi un kā būtu jādara. Arī L.Neimane atzina, ka mums jākļūst veselīgākiem, jo arī anketu rezultāti parādīja, ka mūsu bērni, salīdzinot ar citām projektā iesaistītajām valstīm, pārāk daudz ēd saldumu... Nereti vecāki saka, ka bērni neklausa, ir kustīgi – varbūt vajag sākt piebremzēt ar saldumu pieejamību. Šis projekts mums liek aizdomāties par uzturu, ko ikdienā patērējam. Ikdienas steigā parasti pērk to, ko ātrāk un vieglāk – šī ir iespēja aizdomāties, ko varam darīt, lai ēstu veselīgi,” saka I.Apine.

Saldumu vietā – dārzeņus
L.Neimane stāstīja, kādi produkti un ēdieni ietekmē bērna vispusīgu attīstību, kas ir pareizas ēšanas principi no gada vecuma līdz pat pilngadībai un arī pieaugušajiem. L.Neimane bija patīkami pārsteigta, ka arī mazpilsētā ir tik plašs un mājīgs bērnudārzs kā Apē. “Veselīgs dzīvesveids sastāv no veselīga uztura. Lieliski, ka Apes bērnudārzā bērni atnes savus našķus un nosver, cik tajos ir cukura! Ir ļoti svarīgi sekot līdzi uzņemtā cukura daudzumam. Cukurs ir ne tikai saldinātajos dzērienos, bet arī pārslās, jogurtos un citur. Dienā cilvēkam no dienas uzņemtās enerģijas tikai pieciem procentiem jābūt cukuram! Ja cukura par daudz, tiek bojāti zobi, var attīstīties hipoglikēmija un veidoties liekais svars. Diemžēl šobrīd Latvijā piektajai daļai pirmklasnieku ir liekais svars! Saldumi ir jānomaina pret dārzeņiem,” uzsver L.Neimane.
Jāpasniedz skaisti un koši
Uz jautājumu, kā bērnam rosināt ēst veselīgo auzu pārslu putru, L.Neimane atbildēja, ka bērniem apetīti rosina skaisti un krāsaini pasniegts ēdiens, kas piesaista uzmanību. “Kārtojiet to, piemēram, caurspīdīgā stikla traukā, kārtām ar ievārījumu, un izdekorējiet ar ogām! Pusei šķīvja satura ir jābūt ar dārzeņiem. Nevajadzētu bērniem dot saldinātās sulas – māciet bērniem dzert ūdeni! Dodiet bērniem līdzi uz skolu pusdienu kastītēs riekstus, dārzeņus, siera šķēlīti. Neizvēlieties cīsiņus, kas patiesībā ir parodija par gaļu – tāpat kā krabju nūjiņas ir parodija par krabi. Līdz ar pilnvērtīgu uzturu svarīgas arī fiziskās aktivitātes – vismaz 30 minūtes dienā vajadzētu pavadīt fiziskās aktivitātēs,” atzina L.Neimane. Lai bērns to visu ievērotu, vecākiem ir jārāda pozitīvais piemērs. Viens no veidiem, kā to darīt, ir gatavot ēst kopā ar bērniem. ◆


FAKTS

Diētas ārstes Lolitas Neimanes ieteikums bērnu ēdienkartei:

◆ Saldumus – tikai brīvdienās!
◆ Saldinātos dzērienus – reizi mēnesī!
◆ Piena produktus – katru dienu!
◆ Olas – vairākas reizes nedēļā!
◆ Pilngraudu putras – katru rītu brokastīs!

Kategorijas