Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Bezdarba līmenis - stabils

Diāna Lozko

2016. gada 24. marts 00:00

548

Alūksnes un Apes novados šobrīd kopumā ir 1200 bezdarbnieki. Šogad Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) praktizē divas jaunas aktivitātes un ikviens interesents tiek aicināts vērsties Alūksnes filiālē, lai uzzinātu par piedāvātajām iespējām.

Segs uzturēšanos Minesotas programmā
NVA Alūksnes filiāles vadītāja Virgīnija Veļķere informē, ka šogad NVA uzsākusi jaunu projektu - “Atbalsts ilgstošajiem bezdarbniekiem”. “Ilgstošie bezdarbnieki ir tādi, kuri pie mums ir uzskaitē ilgāk par vienu gadu. Šādiem cilvēkiem būs paredzēti vairāki pasākumi, tajā skaitā arī apmācības, algotie darbi, kā arī nosūtīšana uz ārstēšanu Minesotas programmā, ja cilvēkam būs tāda nepieciešamība. Šādiem bezdarbniekiem ārstēšana būs bez maksas, jo NVA segs viņu uzturēšanos Minesotas programmā no Eiropas struktūrfondiem,” teic V.Veļķere.
Kā otru jaunumu NVA darbībā viņa min jau pērnā gada nogalē uzsākto projektu tiem bezdarbniekiem, kuri piedalās apmācībās un kursos. NVA atmaksā ceļa izdevumus tiem bezdarbniekiem, kuru deklarētās dzīvesvietas atrodas vismaz 20 kilometrus no vietas, kur notiek apmācības un kursi. “Maksājam mobilitātes pabalstu, un cilvēkam ir jāiesniedz attaisnotie dokumenti: degvielas čeki, ja tiek braukts ar automašīnu, vai arī autobusa biļetes,” stāsta V.Veļķere. Pārējie projekti skaita ziņā ir tie paši, kuri jau bijuši iepriekš. Notiek dažādas apmācības, pārkvalifikācijas, neformālā izglītība, kā arī valodu apguve. Pastāv arī autoapmācības un traktora apmācības iespējas. “Arī algotie pagaidu sabiedriskie darbi ir tieši tādā pašā līmenī kā pagājušajā gadā. Protams, ir zināmas grūtības atrast bezdarbniekus, kurus nosūtīt uz šiem algotajiem darbiem, jo vēlmes izsaka aizvien mazāk cilvēku, kā arī daudzi negrib šajos darbos piedalīties. Jāņem vērā arī tas, ka bezdarbnieku skaits ir samazinājies,” teic V.Veļķere.

Cik piereģistrējas - tik pazūd
V.Veļķere norāda – mūsu novados bezdarba līmenis ir stabils. “Mazliet tas mainās pa sezonām. Pavasarī samazināsies, jo sāksies dažādi sezonas darbi, savukārt tiks atbrīvoti dažādi skolu tehniskie darbinieki, kuri nāks reģistrēties uz NVA. Šāda kustība notiek katru gadu, un nav ne krasas bezdarba samazināšanās, ne palielināšanās. Tas skaidrojams arī ar to, ka šeit nav lielu uzņēmumu vai masveida iestāžu slēgšanas, lai bezdarba līmeni krasi iespaidotu. Cik cilvēku piereģistrējas, tik arī pārsvarā vai nu atrod darbu, vai arī kādu citu iemeslu dēļ pazūd no bezdarbnieku rindām,” pauž V.Veļķere.
Daži cilvēki atrod darbu ārzemēs un dodas turp peļņā, taču NVA nav datu par šiem cilvēkiem, ja vien viņi paši par to nepaziņo, kas gan parasti nenotiekot. “Mums nav šādas informācijas, tāpēc nevaram to nekādā veidā apkopot. Ir daži, kuri aizbraucot atsūta savu darba līgumu, vienalga, kādā valodā tas būtu, un mēs noņemam šo cilvēku no bezdarbnieku uzskaites. Lielākoties cilvēki neatsūta šos līgumus un mēs nezinām, vai kāds ir aizbraucis vai arī ne. Ja bezdarbnieks neatnāk uz kārtējo apmeklējumu, mēs pēc zināma laika viņam noņemam bezdarbnieka statusu,” informē V.Veļķere.

Skaidrojams ar izglītības trūkumu
Pozitīvs piemērs ir, ka apmācību procesā tagad piedalās arī profesionālās izglītības kompetenču centra “Smiltenes tehnikums” Alsviķu teritoriālā struktūrvienība. “Tur tagad mācās arī šuvējas no mūsu bezdarbnieku rindām,” stāsta V.Veļķere. Bezdarbnieku rindās ir ļoti daudz jauniešu. No kopējā bezdarbnieku skaita to ir 245 – tas ir diez gan daudz un ar viņiem notiek intensīvs darbs. “Jauniešu garantiju ietvaros mums ir projekts, kurā mūsu mērķa grupa ir jaunieši līdz 29 gadiem. Tā ir ļoti liela mērķa grupa, un visiem jauniešiem ir atsevišķi pasākumi. Ir pieejama arī subsidētā nodarbinātība, darbs nevalstiskajās organizācijās un karjeras konsultācijas. Šajā projektā mums ir nodarbināti divi darbinieki, kuri strādā tieši ar jauniešiem,” teic V.Veļķere.
Vairumā gadījumu jauniešu bezdarbs skaidrojams ar izglītības trūkumu. Daudzi no jauniešiem ir ar pamatizglītību vai kādu nepabeigtu izglītību. Šādiem jauniešiem ir grūtāk atrast darbu un tas prasa ilgstošāku laiku nekā tiem, kuri ir ieguvuši kādu profesiju vai izglītību.

Nodarbinās pašvaldības
Vasarā skolēni varēs izmantot arī iespēju atrast sev darba vietas ar NVA palīdzību. Pašreiz NVA var pieteikties darba devēji, kuri vēlas savās darbavietās uzņemt jauniešus. V.Veļķere informē, ka šobrīd gan neviens darba devējs vēl nav pieteicies. “Laiks, kad jaunieši varēs sākt pieteikties darba vietām, tiks izziņots NVA mājaslapā. Tas droši vien būs tuvāk mācību gada beigām. Ir darba devēji, kuri jau ir sameklējuši sev strādniekus. Ir gadījumi, kad jaunieši pie šī darba devēja strādājuši jau iepriekš vai arī izteikuši vēlmi strādāt tieši pie šī darba devēja. Šādiem jauniešiem ir priekšroka, un darba devējs, atnākot pie mums, var pateikt, ka viņš grib ņemt darbā konkrētos jauniešus, bet pārējos gadījumos jaunieši darbā tiks pieņemti rindas kārtībā,” stāsta V.Veļķere.
Jauniešus noteikti nodarbinās arī Alūksnes un Apes novadu pašvaldības. Darbam jaunieši varēs pieteikties elektroniski NVA mājaslapā. Jāuzsver, ka ar šo gadu likums nosaka arī pašvaldībām un valsts iestādēm publicēt savas vakances NVA mājaslapā. ◆

Apmācība pie darba devēja

Nodarbinātības valsts aģentūra aicina darba devējus apmācīt vajadzīgos darbiniekus, piedaloties pasākumā “Apmācība pie darba devēja” Eiropas Savienības projekta “Atbalsts bezdarbnieku izglītībai” ietvaros. Tā ir bezdarbnieka praktiskā apmācība, kas ilgst 6 mēnešus: darba devējs pats sagatavo sev vajadzīgo speciālistu, saņemot no NVA dotāciju, kuras apmērs ir līdz 50% no izmaksām, kas nepieciešamas jauna darbinieka apmācībai. Vajadzīgā darbinieka praktiskai apmācīšanai NVA filiālēs visā Latvijā var pieteikties komersanti, pašnodarbinātās personas, kā arī biedrības vai nodibinājumi, izņemot politiskās partijas, ārstniecības iestādes un izglītības iestādes. Darba devējam ir jāpiedāvā no jauna izveidota darba vieta vai darba vietai jābūt vakantai vismaz 4 mēnešus pirms praktiskās apmācības uzsākšanas. NVA darba devējam nodrošina ikmēneša darba algas dotāciju bezdarbniekam: pirmo divu mēnešu laikā tiek maksāti 160 eiro mēnesī, nākamo divu mēnešu periodā – 120 eiro un pēdējos divos mēnešos – 90 eiro. Darba devējam, īstenojot praktisko apmācību, jānodrošina darba alga tādā apmērā, lai kopā ar NVA dotāciju tās apmērs būtu ne mazāks par valstī noteiktās minimālās algas apmēru, darba devējam jāveic arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. NVA nodrošina arī ikmēneša darba algas dotāciju darba vadītājam 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. 2016. gadā pasākumā “Apmācība pie darba devēja” NVA plāno iesaistīt 186 bezdarbniekus. Detalizētāka informācija publicēta NVA mājaslapā.
                             Avots: http://www.nva.gov.lv/

Kategorijas