Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gaujienas skolas tomēr neapvienos

Līga Vīksna

2016. gada 24. marts 00:00

1391

Apes novada dome ārkārtas sēdē grozījusi savu iepriekš februārī pieņemto lēmumu par skolu reformu Apes novadā ar 1.septembri – Gaujienā tomēr paliks divas atsevišķas izglītības iestādes.

Grozījumi paredz, ka ar 1.septembri Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolu nevis apvienos ar Gaujienas mūzikas un mākslas skolu, veidojot abām skolām vienu pamatizglītības iestādi ar profesionālo ievirzi, bet gan būs Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskola. Savukārt Gaujienas mūzikas un mākslas skola paliek kā atsevišķa izglītības iestāde. Šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolas un Gaujienas mūzikas un mākslas skolas vecāku, pedagogu un darbinieku atklāto vēstuli, kas saņemta Apes novada domē, paužot iebildumus.

Uz emocijām balstīts lēmums
Apes novada domes priekšsēdētāja Astrīda Harju “Alūksnes Ziņām” atzīst, ka Apes novada domē tika iesniegti arī 164 iedzīvotāju paraksti, turklāt parakstu vākšana vēl turpinājās. “Faktiski pieņēmām uz emocijām balstītu lēmumu. Gaujienas vidusskola tiks reorganizēta par pamatskolu, līdz ar to nav nozīmes mainīt skolu nosaukumus: Gaujienā arī pamatskola nesīs Ojāra Vācieša vārdu un Apē paliks Dāvja Ozoliņa Apes vidusskola. Šobrīd lēmuma grozījumus esam nosūtījuši saskaņot Izglītības un zinātnes ministrijai. Vēl nezinām, kāds būs viņu viedoklis, jo, kā zināms, ministrija atbalsta lēmumus, kas vērsti uz optimizāciju,” saka A.Harju.
Šobrīd Apes novada dome no sava budžeta Gaujienas mūzikas un mākslas skolā finansē 48 procentus no pedagogu algām. A.Harju informē, ka par finansējuma trūkumu ir brīdināta skolas vadība, klāt bija arī vecāku pārstāvji. “Ja skolas tiktu apvienotas, ietaupītu uz administratīvajām izmaksām, jo šobrīd katrā skolā jāalgo gan direktori, gan vietnieki. Turklāt apvienojot jau nevienu skolu neslēgtu. Ja trūks finansējuma Gaujienas mūzikas un mākslas skolai, tad varbūt visi tie, kuri parakstījās pret reorganizāciju, solidarizēsies un ziedos līdzekļus skolas vajadzībām,” saka A.Harju, piebilstot, ka dienā, kad Apē lēma par grozījumiem, Rīgā lēma par Jāņa Rozentāla mākslas skolas un Rīgas Doma kora skolas apvienošanu, lai gādātu par attīstību un taupītu uz administratīvajām izmaksām.

Sabiedrības spēks
Savukārt Gaujienas mūzikas un mākslas skolas direktore Ilze Dāve ir gandarīta, ka sabiedrībai izdevies mainīt domes pieņemto lēmumu. “Īsā laikā savācām ļoti daudz parakstu. Parakstījās arī cilvēki, kuri ikdienā nav ar skolu tieši saistīti, turklāt ne tikai no Gaujienas, bet arī no novada teritorijas. Mūsu skolas akreditācijas komisijas vērtējumā teikts, ka vajadzīgas plašākas telpas nekā esošās. Ja skolas apvienotu, pieļauju, ka nākotnē tās izvietotu arī vienā ēkā un rezultātā mēs dzīvotu vēl šaurāk. Svarīga ir arī abu skolu identitāte. Apvienojot zustu esošās identitātes, radot kaut ko mākslīgu,” uzskata I.Dāve.
Viņa vērtē, ka apvienojot ekonomiskais ieguvums būtu viena direktora alga, jo tāpat katrai skolai, ņemot vērā specifiku, vajadzētu savu vietnieku mācību darbā. “Nedrīkstētu būt tā - ja izvēlējāmies palikt atsevišķi, tad nākotnē tieši mūsu skolai pietrūks pašvaldības finansējuma, jo zināms, ka valsts dotācijas nepietiks. Saprotam, ka pašvaldības budžets ir tāds, kāds ir. Tādēļ tagad Apes novadā ir izveidota darba grupa, kas izstrādās Apes novada izglītības sistēmas reorganizācijas plānu,” saka I.Dāve. Viņa uzskata, ka Apes novada pašvaldībai vajadzēja vairāk skaidrot sabiedrībai ieceri par Gaujienas skolu apvienošanu, nevis steigā virzīt lēmuma pieņemšanu. “Par to jārunā gadu iepriekš, lai sabiedrība pierod,” uzskata I.Dāve. ◆

Kategorijas