Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes ezerā noķer 1,4 kilogramu sīgu

Agita Bērziņa

2016. gada 24. marts 00:00

949

“Alūksnes ezers nebeidz pārsteigt!” tā par savu svētdienas veiksmi - noķerto sīgu - saka Raitis Kozlovskis no Rīgas. Uz Alūksnes ezeru viņš kopā ar domubiedriem devās ķert asarus, taču loms gadījās īpašāks.
“Cope nebija pārāk aktīva, bet pamazām asari ķērās. Taču vienā brīdī pieteicās kaut kas ievērojami lielāks. Tā kā ķērām ar salīdzinoši tievām auklām (0,087 mm), jo asaris bija kūtrs, tad zivs izvadīšana prasīja apmēram 20 minūtes. Liels bija pārsteigums man un visiem notiekošā vērotājiem, kad izrādījās, ka sīvo pretestību izrādījusī zivs ir sīga, svarā 1,4 kilogrami! Varbūt tas nav nekas dižs Zviedrijas ūdeņiem, bet es teiktu, ka retums mūsu ezeros,” piedzīvotajā dalās R.Kozlovskis. Pēc ezera uzraugu lūguma dažas sīgas zvīņas ir saglabātas, lai noteiktu zivs vecumu un izdarītu secinājumus par to, kā šī suga iedzīvojusies ezerā, cik ātri aug.
“Kad pirms pāris gadiem Alūksnes ezerā tika uzsākta sīgu ielaišanas programma, man zināmā mērā bija neliela skepse, vai tas ir lietderīgi, jo bija maza ticība tam, ka kādreiz šo skaisto zivi izdosies arī noķert. Taču acīm redzami, ka programma ir bijusi veiksmīga, jo tajā pašā dienā citā makšķernieku kompānijā arī tika noķerta viena sīga - tiesa gan, svarā līdz 0,5 kilogramiem, kas tika atlaista. Taču tendence ir pozitīva - sīgas sāk parādīties makšķernieku lomos. Ja runā par citām zivīm Alūksnes ezerā, tad arī līdaku, zandartu, asaru, lielo raudu un brekšu lomi ir vērā ņemami. Tas galvenokārt notiek, ņemot vērā ļoti pārdomāto ezera apsaimniekošanas politiku. Malači ezera uzraugi un apsaimniekotāji! Domāju, ka tas ir viens no labākajiem piemēriem Latvijā, kā uzraudzīt un apsaimniekot savus ūdeņus,” saka R.Kozlovskis.
Arī pieredzes bagātais makšķernieks alūksnietis Gunārs Rozenbergs par lomu ir pārsteigs. Notikuma brīdī viņš bija klāt. “Pirms apmēram 12 gadiem sīgu redzēju tīklos. Taču nevienam līdz šim nebija izdevies noķert to ar mormišku. Tas ir liels retums! Sīgas tāpat kā repšu noķeršana ziemā ir rets gadījums, vasarā to gandrīz vispār nav lomos. Šo zivju ezerā nav arī daudz, tie ir reti eksemplāri,” stāsta G.Rozenbergs. ◆

Kategorijas