Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Augšāmcelties līdz ar Kristu

Diāna Lozko

2016. gada 24. marts 00:00

11

Tuvojas Lieldienas, un šis ir prieka laiks gan tiem, kuri apmeklē, gan tiem, kuri neapmeklē baznīcu. Kas tad ir pats svarīgākais šajos svētkos? Kristīgā baznīca tic, ka Lieldienās augšāmcēlās Jēzus Kristus. Ko gan tas nozīmē katram no mums? Kā cilvēks var augšāmcelties savas dzīves laikā un cik svarīgi ir izprast savu garīgumu šajā laikā? Uz to atbild trīs kristieši, kuriem šie svētki ir gada gaidītākais notikums.

Dvēsele tiek dzidrināta
Uldis Priede, luterāņu mācītājs Apes Sv.Mateja, Opekalna un Zeltiņu draudzēs
Lielajā Piektdienā Jēzu piesita krustā, un tas tika darīts mūsu grēku dēļ – manu un tavu. Nezinu, vai tas realizēsies, bet mums ir vēlme arī Apē piektdien iziet ielās ar krustu un plakātu, kurš vēstīs, ka Jēzus mira mūsu grēku dēļ – manu un tavu. Apē ir jauna baznīca, kurā vēl nav ieviesušās tradīcijas. Lielajā Piektdien Apē dievkalpojums notiks pulksten 16.00, Opekalnā - pulksten 19.00. Lieldienās dievkalpojums Zeltiņu draudzē notiks pulksten 10.00, Apes draudzē – pulksten 13.00, Opekalna draudzē pulksten 16.00. Kalpoju šajās draudzēs kopš pagājušā gada jūnija.
Lieldienu labā vēsts ir tāda, ka Jēzus mūsu grēkus ir izpircis. Ja mēs tam ticam, tad mēs tiekam glābti un neaizejam pazušanā. Jēzus bija gan reāls cilvēks, gan reāls Dievs. Aicinu cilvēkus pievienoties dzīvajai Dieva draudzei, jo mūs visus nomoka kādas rūpes, sāpes un ciešanas. Bez tām mēs nemaz nevaram iztikt, jo dvēsele caur to tiek dzidrināta. Cilvēki, kuri nepazīst Dievu, vēršas pie zīlniekiem un tantēm. Viņi kaut ko meklē un arī atrod, taču negribu to komentēt. Šiem cilvēkiem ir spējas, bet tās nav no Dieva.
Dievs ir mūsu Radītājs un nomazgā mūs pavisam. Viņš dod spēku arī grūtības nest, un to es varu novērot arī savās draudzēs. Sākumā var redzēt, ka cilvēkiem iet grūtāk un viņiem ir grūti nest savas nastas, bet kalpošanas laikā redzu - jo vairāk cilvēks tuvojas Dievam, jo cilvēkam kļūst vieglāk un viņš spēj savu nastu nest, cilvēka mugura kļūst stingrāka. Baznīcā ir svētdarbība – eļļas svaidīšana. Pēc pagājušā dievkalpojuma man cilvēki atklāja, ka tās laikā tiek dziedināti arī no onkoloģiskajām slimībām. Reiz arhibīskaps Jānis Vanags atklāja, ka lielākais brīnums, kuru viņš ir piedzīvojis, ir tāds, ka, ejot ar slimu cilvēku pie svētā vakarēdiena, šis cilvēks tapis vesels. Tikai vēlāk Jānis Vanags atklāja, ka šis cilvēks bija viņa sieva, kura bija saslimusi un kurai neviens ārsts nav spējis palīdzēt. Šī sieviete lēnām dzisa, un arhibīskaps viņu no slimnīcas nesis uz rokām. Tajā izmisumā viņš bija aizbraucis pie mācītāja Gata Feldmaņa, kur tika pieņemts svētais vakarēdiens. Mācītājs par viņu arī aizlūdzis, un noticis brīnums – arhibīskapa sieva tik tiešām kļuva vesela! Tieši tāpēc iesaku vērsties dzīvā Dieva draudzē, kur cilvēki patiešām tic un palīdz iet svēttapšanas ceļu.. ◆

Sniedz jaunu iespēju dzīvot
Ilva Liepiņa, Septītās dienas adventistu Alūksnes draudzes palīgmācītāja
Lieldienas ir arī pavasara, augšanas un jaunas dzīvības sākums. Garīgā nozīmē Lieldienas arī man ir kā jauna sākums. Ir divi lieli Lieldienu notikumi. Vispirms Dievs tieši Lieldienās atbrīvoja ebreju tautu no verdzības. Pēc tam viņi sāka šos svētkus svinēt, un tie simbolizē to, kā Dievs dod atbrīvošanu un jaunu iespēju. Jēzus upuris sniedz jaunu iespēju, jo viņš mūsu vietā nomira pie krusta. Tas mums visiem sniedz jaunu iespēju dzīvot, un Dievs tādu piešķir. Lieldienu laikā ikvienam būtu vairāk jāpadomā par saviem vistuvākajiem cilvēkiem – ģimeni un apkārtējiem cilvēkiem, kā arī kolēģiem vai skolasbiedriem. Cilvēks nav vientuļa sala, pilnīgi atrauts no citiem - viņš ir savienots ar apkārtējiem. Mēs esam viens priekš otra, un ir svarīgi saprast, vai es spēju dot arī citam jaunu iespēju, kādu man sniedz Dievs.
Mūsu draudzē Lieldienu dievkalpojums sāksies sestdien pulksten 10.00. Tā kā pašreiz mūsu draudzes ēkā jāveic kapitālais remonts, īrējam telpas no baptistu draudzes Dārza ielā 2. Kopumā mūsu draudzē uz dievkalpojumiem nāk apmēram 20 cilvēki, bet draudzes locekļu sarakstā ir uz pusi vairāk cilvēku. Ne visi vienmēr var atnākt, jo daudzi dzīvo laukos. Darbojamies arī ar skolas vecuma bērniem - mums ir bērnu klubiņš, kā aktivitātes notiek mājās. Draudzē ir arī nodibinājums “Ceļa meklētāji”, kur organizējam spēļu vakarus bērniem un vienkārši draudzējamies. ◆

Lai dzīvēs ienāk prieks!
Jānis Ločs, Alūksnes Romas katoļu draudzes pārstāvis
Ir svarīgs arī gavēņa laiks, jo tā ir gatavošanās un atteikšanās no dažādām lietām. Kāds atsakās no televīzijas, cits - no uzjautrinošiem dzērieniem. Katrs šajā laikā atsakās no kaut kā cita, kas nu viņa dzīvē šķiet lielākais šķērslis. Zinu, ka daži cilvēki ievēro ļoti stingrus gavēņus, bet galvenais ir Lieldienām sagatavoties un nožēlot grēkus. Pats priecīgākais brīdis gan ir svētdienas vakarā, kad notiek pusnakts vigīlijas mise. Ikvienam cilvēkam novēlu izjust augšāmcelšanās prieku un vairāk padomāt nevis par šūpošanos, bet gan par garīgām vērtībām. Pirms 2000 gadiem pasaule bija zvērīga, notika nogalināšanas un pasaulē bija liels ļaunuma vezums. Tieši tāpēc nāca Jēzus Kristus, lai glābtu mūs no grēkiem. Galvenais, lai mūsu dzīvēs ienāk prieks! Ikvienam iesaku padomāt par sev svarīgām lietām. Ir jādomā par labām lietām, un viena no tām ir arī mīlestība pret tuvāko.
Šodien mūsu baznīcā dievkalpojums notiek pulksten 18.00. Krusta ceļš piektdien notiks pulksten 12.00. Sestdien dievkalpojums sāksies pulksten 19.00. Svētdien svinīgais dievkalpojums notiks pulksten 9.00. Šajā Lieldienu laikā ir svarīgi saprast arī sava garīguma nozīmi un atrast laiku ne tikai izpriecām, bet arī attiecībām ar Dievu. Protams, svarīgi arī pavadīt laiku ar sev tuvajiem, kuri mums šajā dzīvē ir dāvāti. ◆

Kategorijas