Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vai politiskā kandža?

Tenis Nieze

2010. gada 23. aprīlis 08:45

759

Ko es domāju par AŠ kvadrātu? Zīmējas vecās politiskās figūras! Tā ir ķīmija ar saviem likumiem un tikumiem. Jūs jautāsiet, kāpēc ne fizika vai ģeometrija? Tāds, ziniet, ir mans viedoklis. Un tas, piedodiet, mūsu valstī ir neaizskarams.

Jautājums ir filozofisks. Vai kvadrāts var piesaistīt vēlētāju uzmanību, vai tas var kļūt par aizraujošu četrstūri no ideoloģiskā viedokļa? Tas ir kaut kas pārāk regulārs ar noteiktu stūru skaitu un vienādu malu garumu, vienādiem 90 grādu skatleņķiem. Vienādība man izraisa alerģiju kopš padomju laikiem.

Gribu padiskutēt par 90 grādiem. Tas izklausās pēc kandžas dzīšanas. Man līdz šim bija licies, ka tā nav ne nu vienkārša, ne nu joka lieta. Ne tikai no likuma viedokļa. Kur raut kandžas aparātu? Tādus taču rūpnieciski neražo. Tātad jāizgudro pašiem. Tad nu AŠ ir to sakonstruējuši. Vispirms vajag kopīgu katlu. Saka, ka vislabāk derot tāds, kas ir no nerūsējošā tērauda. Cik noprotu, tāds viņiem jau ir! Vēl ir vajadzīgs hermētisks vāks ar cauruli. Jo jāvārās ir pašiem savā sulā. Pārējais viss atkarīgs no tā, cik laba būs raudze un cik karsta uguns. Dabiski, ka smirdēs, jo izejvielas produkts ir brāga. Pirmos 100 gramus kas iztecēs no aparāta, lietot nevar. Tā būs ideoloģiskā inde! Tālāk gan laukā tecēs tīra manta. 90 grādu būs kā likts! Jāsamazina uguns, ja tek mazāk par 80 grādiem. Tālāk jāpieregulē politiskā ūdens plūsma caur dzesētāju jeb masu medijiem. Jo mērķauditorija tomēr ir sabiedrība, vēlētāji. Ko dod tāda vārīšanās savā sulā bez taustāma guvuma – mūsu balsīm?

Vārdu sakot, ja tiks atzīts, ka AŠ kvadrātā ir vietējais ražojums no mūsu pašu izejvielām, ja sapratīsim, ka viņi ir no mūsu vidus. Ja viņi nebaidīsies no dedzinošās sajūtas kaklā un reibuma galvā, no iespējamās paklupšanas, tad veiksme var viņiem uzsmaidīt.

Kvadrātam, tāpat kā jebkuram četrstūrim, ir divas diagonāles. Mēs zinām, kuras tās ir. Mums ir savs viedoklis par tām. Savi stereotipi. Domāju, ka viņi nespēs mūsos tos lauzt. Bet vai viņi to vispār grib? Viņi spiež uz mūsu apziņu. Liek saprast, ka viņu ir daudz vairāk, nekā varētu likties. AŠ kvadrātā ved aiz sevis un veido arvien jaunas figūras, ko iegūst, ņemot kvadrātu, pie tā pieliekot klāt tādu pašu kvadrātu tā, lai tiem būtu kopīga mala, iegūtai figūrai pieliekot klāt tādu pašu kvadrātu... Šādu figūru sauc par polimino. Savukārt polimino, kas sastāv no tieši diviem kvadrātiem, saucas domino. Tā ir ideloloģiski tērēta armija. Vai tiešām tik liela, kā mums to zīmē politiskais kvadrāts AŠ? Bet varbūt tā liekas tikai viņiem pašiem. Nāks 2.oktobris, nāks padoms.

Kategorijas