Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Virešos kultūras dzīve sit augstu vilni

Agita Bērziņa

2016. gada 1. aprīlis 00:00

1847

Kopš pirms sešiem gadiem tika atklāts atjaunotais Virešu saieta nams, kultūras dzīve tur sit augstu vilni. Saieta nama paspārnē šobrīd darbojas seši amatiermākslas kolektīvi, kopā pulcējot apmēram 70 dalībniekus.
Saieta nama vadītāja jau kopš atklāšanas brīža ir Santa Sāre-Gerža. Atceroties laiku, kad bija jāsāk veidot kultūras dzīve šeit, viņa atzīst – tas nebija viegli. “Biju gados jauna, pie tam ne vietējā, kas Virešu pagasta iedzīvotājos neraisīja uzticību un vēlmi sadarboties. Taču, laikam ejot, viss ir mainījies. Tagad varu teikt – esmu savējā. Vietējie iedzīvotāji ir mani pieņēmuši, sadarbojamies un kopā radām brīnišķīgus pasākumus,” stāsta S.Sāre-Gerža.
Pirmais amatiermākslas kolektīvs Virešu saieta namā sāka darboties divus mēnešus pēc nama atklāšanas – senioru vokālais ansamblis “Melodija”. Tam sekoja līnijdeju grupa “Sweet berry”. Gadu vēlāk nozīmīgu vietu Virešu kultūras dzīvē ieņēma vidējās paaudzes deju kolektīvs “Virši”. Šos trīs kolektīvus var saukt par saieta nama pamatu, jo tie bez pārtraukuma darbojas joprojām. Sieviešu vokālā ansambļa, kā arī bērnudārza bērnu un skolēnu teātra grupas darbošanās neizdevās tik ilga. Taču arī šo kolektīvu laiku S.Sāre-Gerža atceras ar skaistiem pasākumiem.

Rīko kopējus uzvedumus
Šobrīd Virešu saieta namā joprojām darbojas senioru vokālais ansamblis, ko jau kopš pirmās dienas vada Irēna Auziņa, tāpat kā līnijdeju grupa ar vadītāju Daci Ķelpi, vidējās paaudzes tautisko deju kolektīvs Svetlanas Spalviņas vadībā. Pērn darbību uzsāka amatierteātris “Virši” un teātris bērniem “Atspole”. Abus šos kolektīvus vada S.Sāre-Gerža. Baibas Ozoliņas-Maltavnieces vadībā darbību sācis sieviešu vokālais ansamblis “Koķete”, kas vien pēc divu mēnešu kopā dziedāšanas februārī ansambļu skatē ieguva I pakāpes diplomu. Amatierteātru izveide Virešos ir pašas S.Sāres-Geržas senlolota iecere. Lai gan viņa nav mācījusies par teātra režisori, visas uzvestās izrādes guvušas atzinību gan Virešu pagastā, gan viesojoties ar izrādi citos pagastos.
Interesanti, ka atzinību guvušos koncertuzvedumos uz skatuves kāpj ne vien amatierteātris, bet visi saieta nama kolektīvi kopā, tādā veidā dažādojot pasākumus. Tad tas kļūst interesants visiem – gan tiem, kuriem patīk dziesmas, gan tiem, kam labāk tīk dejas. S.Sāre-Gerža novērojusi, ka šādi pasākumi pulcē arī daudz lielāku skatītāju pulku.

Uz savējiem nāk vienmēr
“Vairāk apmeklētāju ir uz pasākumiem, kuros piedalās paši vietējie iedzīvotāji. Ir bijuši viesmākslinieku koncerti, kuros zālē ir vien pieci cilvēki un tie paši manis sarunāti. Tagad ik reizi ar bažām organizēju vieskoncertus, jo nezinu, cik cilvēku atnāks. Par pašu pasākumiem varu neraizēties – tur cilvēki būs, jo nāk skatīties uz savējiem: ģimenes locekļiem, kaimiņiem vai draugiem. Paši Virešu iedzīvotāji joko, ka saieta nama aktīvajā dzīvē iesaistījušies gandrīz visi - veselas ģimenes visās paaudzēs, tāpēc drīz kārta būs arī suņiem un kaķiem!” smej S.Sāre-Gerža. Pēdējais visu kopīgi veidotais pasākums bija uz visu mīlētāju svētkiem Valentīna dienu, kad skatītājiem tika rādīts koncertuzvedums “Īsa pamācība mīlēšanā”. Uzvedums izdevies jestrs un dzīvespriecīgs, pēc kura skatītāji teikuši, ka uz tik jautriem pasākumiem nāktu kaut katru nedēļu! “Tagad kolektīvi domājam veidot izrādi pēc filmas „Dāvana vientuļai sievietei” motīviem, ko rādīsim vasarā Vidagas brīvdabas izrādē,” atklāj S.Sāre-Gerža.

Dibina jaunus kolektīvus
S.Sāre-Gerža atzīst, ka ir viegli sastrādāties ar saviem amatiermākslas kolektīviem. Viņi visi - gan nama vadītāja, gan pašdarbnieki - skatās vienā virzienā. “Nereti tautas namu vadītāji sūkstās, ka ir grūti pašdarbniekus iekustināt kaut kur piedalīties. Man tā nav. Visi ir ļoti atsaucīgi un gatavi mesties jebkurā avantūrā. Tas varbūt ir tādēļ, ka šiem iedzīvotājiem kādu laiku nebija sava tautas nama, viņi atpūtās un tagad kultūras dzīvē metās ar lielāku degsmi,” prāto S.Sāre-Gerža. Viņa arī nenoliedz, ka liela nozīme ir vadītāja personībai. “Manuprāt, esmu atvērta, smaidīga, vienmēr priecīga un optimistiska. Man ir ļoti svarīgi, kā viņi visi jūtas šeit, saieta namā. Man patīk cilvēkus aizraut, motivēt darboties, radīt labas lietas. Ceru, ka tas iedvesmo cilvēkus,” teic S.Sāre-Gerža.
Viņa ļoti lepojas ar saviem amatiermākslas kolektīvu cilvēkiem. “Ar viņiem kopā jūtos ļoti labi - kā tādā lielā ģimenē. Manuprāt, tas ir sajūtams arī mūsu kopīgi veidotajos pasākumos,” viņa saka.

Vēl būs daudz labas lietas!
Viņa pauž prieku par deju kolektīvu “Virši”, kas nu jau piekto sezonu dejo un tādā mazā pagastā kā Vireši spēj nokomplektēt sastāvu. Pa šiem pieciem gadiem “Virši” ir izauguši, to rāda arī skates rezultāti: pirmajā gadā - III pakāpe, 2015.gadā - jau I pakāpes diploms. “Es par viņiem priecājos un lepojos! Tāpat arī mans mīļais senioru ansamblis “Melodija” - tik dzīvespriecīgs un dzīves gudrs, man uzticīgs visus šos sešus gadus kopš saieta nama dibināšanas brīža. Pirmā skate - ar pārdzīvojumiem un III pakāpes diplomu, 2015.gada skate - jau ar I pakāpes diplomu!
Priecājos arī par līnijdeju meitenēm, ka viņas ir atradušas sev patīkamu nodarbošanos šeit, saieta namā. Ar cerībām skatos uz šogad dibināto sieviešu vokālo ansambli “Koķete” - ceru, ka mums kopā izdosies. Paldies kolektīvu vadītājām!” atzīst S.Sāre – Gerža.
Ar lepnumu un gandarījumu viņa runā arī par kolektīviem, ko vada pati. “Mani amatierteātra dalībnieki ir burvīgi! Viņiem visiem paldies, ka viņi man uzticas un realizē manas trakās idejas! Un mazie ķipari bērnu teātrī ir tik patiesi un priecīgi! Es ar viņiem visiem lepojos! Man liels atbalsts un palīgs saieta namā ir labais gariņš Ilze Solovjova. Viņa vienmēr ir kopā ar mani un palīdz realizēt visas manas trakās idejas gan noformējumā, gan  skatuves tērpos, aksesuāros. Jūs vēl sagaidīsiet no mums daudz labas lietas. Kopā mēs varam!” pārliecināta S.Sāre-Gerža. ◆

Kategorijas