Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Novadā būs vairāk sākumskolu

Līga Vīksna

2016. gada 1. aprīlis 00:00

767

Alūksnes novada domes marta sēdē beidzot apstiprināja Alūksnes novada izglītības attīstības programmu līdz 2020.gadam. Tā paredz, ka ar jauno mācību gadu šoruden novada izglītības sistēmā krasu izmaiņu nebūs – tiesa, spēkā paliek iepriekš pieņemtais domes lēmums par Mārkalnes pamatskolas slēgšanu. Toties ar 2017.gada rudeni sāksies  pamatskolu reorganizācija par sākumskolām.

Februāra domes sēdē izglītības attīstības programmu neapstiprināja, jo vairums deputātu par to nenobalsoja. Tagad dokumentā veiktas izmaiņas un tā apstiprināta.

Kā spēles noteikumi
Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks, izglītības, sociālās un kultūras komitejas vadītājs Aivars Fomins informē, ka pēc februāra domes sēdes deputātiem vēlreiz tika izdalīti materiāli, no deputātiem Modra Lazdekalna un Laimoņa Sīpola saņemti priekšlikumi, atkārtoti tikusies arī darba grupa, rosinot veikt izmaiņas, ka par atskaites punktu situācijas izvērtēšanai izglītības iestādē tiek ņemts bērnu skaits tekošā gada 1.oktobrī, nevis 1.janvārī. “Šī ir stratēģija – spēles noteikumi. To var salīdzināt ar futbola spēli, kad nevar paredzēt, kurā mirklī un minūtē bumbu iesitīs vārtos. Izglītības stratēģija noteikti ir jāapstiprina, jo tā būs nepieciešama, lai turpmāk apgūtu Eiropas fondu finansējumu,” atzina A.Fomins.
Tas nozīmē, ka jaunajā - 2016./2017. - mācību gadā Alūksnes novada skolu tīklā izmaiņu vēl nebūs, jo arī laika ziņā nevar vairs pagūt pieņemt domes lēmumu par kādas skolas reorganizāciju, bet ar 2017.gada rudeni gan paredzamas izmaiņas.

Bez apvienotajām klasēm
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis norāda – vadoties pēc šābrīža situācijas, programmā noteikti gadi, kad un kuru skolu gaida reorganizācija.
“Salīdzinot ar februārī neapstiprināto dokumentu, tagad veiktas vairākas izmaiņas. Piemēram, ir izņemts kritērijs par skolas atrašanās vietu 15 kilometru rādiusā no citas esošās skolas, jo ir atšķirība, vai brauc pa grants seguma ceļu vai asfalta segumu, tādēļ šos attālumus nevar vērtēt līdzvērtīgi. Pamatskola tiks pārveidota par sākumskolu no 2017./2018. mācību gada, ja uz 1.oktobri 7. līdz 9.klasē skolēnu skaits būs mazāks par 24 audzēkņiem un nevarēs nodrošināt trīs atsevišķu klašu komplektus. Tas ir uzstādījums, ko izvirza arī Izglītības un zinātnes ministrija, norādot, ka 7. līdz 9.klašu grupā nav pieļaujamas apvienotās klases. Turklāt jāuzsver, ka nav runa par skolu likvidāciju, bet par pamatskolu pārveidošanu par sākumskolām,” skaidro A.Dukulis.

Piecas pamatskolas – par sākumskolām
Ņemot vērā apstiprinātos kritērijus un šābrīža situāciju Alūksnes novadā skolēnu skaita ziņā, paredzams, ka Jaunlaicenes, Malienas un Mālupes pamatskolas reorganizēs par sākumskolām ar 1. līdz 6.klasi pēc gada - ar 2017./2018. mācību gadu. Ilzenes pamatskolu – pēc diviem gadiem, (2018./2019. mācību gadā), Bejas pamatskolu – pēc četriem gadiem (2020./2021. mācību gadā).
Līdz ar to pamatskolas Alūksnes novada pagastos paliktu tikai Liepnā, Pededzē, kas atrodas pierobežā un tālu no novada centra, kā arī Māriņkalnā (Ziemeru pamatskola), Strautiņos un Jaunannā. Alūksnes novada Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Kupča uzsver, ka šī attīstības programma vērsta uz novada teritorijā esošo izglītības iestāžu sakārtošanu. “Ja skolās, kas atrodas vistālāk no novada centra, būs mācību procesa kvalitāte, infrastruktūra un būs pašvaldības atbalsts, lai programmu realizētu, tad, lai bērniem nav tālu jāmēro ceļš uz citu tuvāko skolu, tajās mācības drīkstēs notikt arī apvienotajās klasēs. Skolu izvērtēšanā galvenais rādītājs būs akreditācijas komisijas atzinums un finanšu resursi kontekstā ar jauno pedagogu atalgojuma modeli, kad to valstī apstiprinās,” atzīst G.Kupča.

Nebalstīties uz emocijām
A.Dukulis uzsver, ka vēl citas izmaiņas apstiprinātajā stratēģijā var ieviest mirklis, kad valstī beidzot būs zināms pedagogu atalgojuma jaunais modelis. “Mēs Alūksnes novadā negribētu iet uz to, ka lielākā daļa pašvaldības budžeta jāatdod skolu uzturēšanai un pedagogu atalgojumam, kā tas šobrīd ir atsevišķos mazajos novados, jo valsts dotācijas nepietiek. Tādēļ tam, kādu pedagogu atalgojuma finansēšanas modeli apstiprinās valdība, būs ļoti liela nozīme. Sola, ka maijā tas valstī būs zināms. Rosinu iedzīvotājus izprast esošo situāciju un nebalstīties uz emocijām jautājumā par skolu reorganizāciju, bet aiziet uz sava pagasta pārvaldi un painteresēties, cik pagastā ir skolas vecuma bērnu, kuri tuvākajos gados uzsāks skolas gaitas. Ja pagastā gada laikā piedzimst divi līdz četri bērni, tad katrs pats var prognozēt, kas nākotnē sagaida pagasta skolu...” saka A.Dukulis. ◆

Kategorijas