Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Suns ar Napoleona raksturu

Agita Bērziņa

2016. gada 1. aprīlis 00:00

372

Glīts, draudzīgs un labsirdīgs ir trīs gadus vecais bīgls Hugo. Bīgls ir viena no populārākajām medību šķirnēm, tā ir iecienīta dzīvespriecīgā rakstura un labestīgās enerģijas dēļ. Bieži vien bīglu par savu mājas mīluli izvēlas nemednieki, un jāteic, ka viņi ar savu izvēli ir apmierināti – bīgls ir suns, kas patīk gandrīz visiem.
Pirmā interese par šīs šķirnes suņiem alūksnietei Danai Berkulei radās pirms dažiem gadiem, viesojoties Anglijā. Anglijā šī ir populārākā suņu šķirne, kas ir gandrīz katrā ģimenē. “Man tik ļoti iepatikās viņu izskats, draudzīgums! Atgriežoties Latvijā, nolēmu, ka gribu šo suni. Tieši tobrīd “Alūksnes Ziņās” bija sludinājums, ka Gulbenes novada Lizumā pārdod kucēnus. Tas bija gluži kā mājiens, un izlēmu, ka šis ir īstais brīdis ģimenē paņemt suni. Lasīju par šķirnei raksturīgajām īpašībām: mierīgumu, draudzīgumu, aktivitāti, asu ožu, un secināju, ka tās ir īpašības, ko vēlos savam sunim. Lai gan bīglu šķirnei raksturīgs mierīgums, brīžos, kad Hugo kaut ko saošņā, viņš kļūst nemierīgs un ir grūti apturams. Hugo ir aktīvs, kustīgs un dzīvespriecīgs. Skrienam un kustamies kopā ar Hugo,” stāsta Dana.

Dodas, kur pats vēlas
Dana atzīst, ka sākumā, kamēr Hugo bija maziņš, viņa viņu audzinājusi nepareizi. “Man patika viņu mīļot, ucināt, čubināt. Viņš bija tik mīlīgs - īsts jaukumiņš! Ļāvām gulēt gultā. Taču suns ir jāaudzina, nedrīkst tikai mīlēt, jo tad tur nekas labs nesanāks. Tagad Hugo zina robežas, ko drīkst un ko ne. Nereti mēs Hugo ļaujam pastaigāties bez pavadas. To darām tāpēc, lai viņš kārtīgi izskrienas. Un, kad es viņu saucu, Hugo parādās, ka tepat netālu vien ir, lai es neuztraucos, un atkal dodas savās gaitās. Ja pastaigu taka ir pazīstama, tad Hugo zina, kurā vietā tam jāgaida, kur likšu to pie siksniņas. Vienreiz, kad pati nebiju Alūksnē, Hugo pazuda un atgriezās tikai otrā rītā. Ļoti pārdzīvoju, jo vairāk tādēļ, ka pati nevarēju iesaistīties meklēšanā. Prātoju, ja būtu blakus es, viņš varbūt nemaz nebūtu aizbēdzis. Tas man bija liels pārdzīvojums,” atceras Dana.

Suns nedrīkst neklausīt
Hugo kopā ar saimnieci izgājis apmācību suņu skolā “Remis”, kur gūta ļoti vērtīga un pozitīva pieredze. Dana atzīst, ka stingrība un noteikts, stingrs balss tonis ir netipisks viņas raksturam un maigajai dabai. Tas ir nepieciešams, lai suns izjustu respektu un paļāvību. Suņa ienākšana ģimenē viņu mainījusi. “Suns nedrīkst neklausīt. Saimniekam ir jābūt stingram. Ja tā nebūs, tad suns darīs visu, kas ienāk prātā, un domu viņam ir daudz,” smej saimniece un piebilst, ja sunim ir noteikumi – viņš klausa. “Hugo uzvedas gluži kā Napoleons – vidēji liela auguma un ar savu raksturu. Pēc rakstura bīgls ir neatkarīgs, patstāvīgi domājošs suns. Visspilgtāk viņa instinkts darbojas brīdī, kad sajutis pēdas. Viņam ne sevišķi patīk, ka ņem klēpī. Acīmredzot saprot, ka tādā veidā jāpakļaujas, kas ir pret viņa raksturu - Napoleona būtību. Kad gribēs, pats iekāps klēpī. Viņš mēdz rādīt savu varenību. Lai gan ir maza auguma, rūc uz lielākiem suņiem. Ar maziem saprotas ļoti labi, bet ar lieliem ne visai,” stāsta saimniece. Hugo mīļākais vārds ir “iesim” - tad ausis paceļas un suns no prieka lēkā pie durvīm, gaidot brīdi, kad ies ārā. Viņam ļoti patīk dzīvoties ārā. Taču ne pārāk patīk vārdi “gaidi” vai “paliksi”. ◆

Kategorijas