Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Papildina zināšanas

Ilze Bogdanova

2010. gada 19. aprīlis 12:10

913

Astoņi Alūksnes novada jaunieši atgriezušies no nedēļu ilgas viesošanās Polijas pilsētā Zakopanē. Tur viņi piedalījās jauniešu apmaiņas projektā “Move ahead”, kas bija veltīts cilvēktiesību tēmai.

““Cilvēktiesības” ir vārds, ko bieži lietojam ikdienā, taču tā pa īstam vien retais zina, ko tas nozīmē,” saka Alūksnes Bērnu un jauniešu centra (ABJC) jaunatnes lietu speciāliste un viena no brauciena dalībniecēm Ilze Zvejniece. Kopā ar viņu uz Poliju devās Linda Ausēja, Annamarija Trausa, Zane Apsīte, Sandija Dovgāne, Edijas Vanags, Modris Toks un Lauris Sīpols.

Eiropas Savienības neformālās izglītības programmas “Jaunatne darbībā” atbalstītajā jauniešu apmaiņas projektā viņi piedalījās kā Alūksnes Bērnu un jauniešu centra pārstāvji. Bez Latvijas un organizatoru pārstāvētās Polijas projektā iesaistījās jaunieši no Lietuvas, Ungārijas un Vācijas.

I.Zvejniece atklāj, ka pirmās dienas veltītas vienam otra iepazīšanai, grupu saliedēšanas aktivitātēm un komandu veidošanai. Tam sekojis darbs pie apmaiņas projekta galvenās tēmas – cilvēktiesībām. Organizatori bija sarūpējuši informatīvu filmu par cilvēktiesību vēsturi, kā tā veidojusies un attīstījusies un kā nonākts līdz brīdim, kad pieņemta Vispārējā cilvēktiesību deklarācija.
Ar šo dokumentu projekta dalībnieki aicināti iepazīties arī paši, lai vēlāk varētu diskutēt, kā tajā atrunātās lietas darbojas reālajā dzīvē un vai vispār tās iespējams ievērot.

Projekta dalībnieku diskusijas kalpojušas par pamatu protesta dziesmām, kurās amizantā veidā apspēlētas nopietnas tēmas. Tā kā ungāriem bija grūtības ar svešvalodu pārzināšanu, kas kavēja viņu iesaistīšanos diskusijās, kā atslodze efektīvākai komunikācijai sekoja pārējo dienu aktivitātes – sporta spēļu un deju nodarbības.

Punktu visam pielika došanās kalnos, kas izrādījās labākais pasākums komandu saliedētības veidošanai. Tur projekta dalībniekus sagaidīja ne mazums grūtību un pārbaudījumu, ar kurām galā varēja tikt, tikai palīdzot viens otram. Šajā dienā notika arī pēdējais nacionālais vakars, kādi tika rīkoti visa projekta laikā. Lai gan nacionālie vakari, kuros katra grupa prezentē savu valsti, kļuvuši par jauniešu apmaiņas projektu neatņemamu sastāvdaļu, pirmo reizi tajos lielākais uzsvars likts uz nacionālajiem ēdieniem, ļaujot izbaudīt katrai valstij raksturīgo maltīti.

Kategorijas