Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Papildinās zivju krājumus

Agita Bērziņa

2016. gada 8. aprīlis 00:00

27

Alūksnes novada pašvaldības aģentūrai “Alja” atbalstīti trīs projekti zivju resursu papildināšanai no Valsts zivju fonda līdzekļiem. Zivju krājumi ar zandartu mazuļiem tiks papildināti Alūksnes, Sudala un Indzera ezerā.

Apsaimnieko ne tikai Alūksnes ezeru
Alūksnes ezerā zandartu mazuļi ielaisti jau vairākkārt, bet Sudala un Indzera ezerā aģentūra to darīs pirmo reizi. Zivju mazuļus ezeros laidīs rudens pusē – septembrī. Alūksnes ezerā tie būs 39 669 mazuļi, Sudala ezerā – 14 000, Indzera ezerā – 13 000. “Sākotnēji mūsu prioritāte bija Alūksnes ezera sakārtošana. To esam veiksmīgi izdarījuši, un viss ir nostabilizējies, tāpēc nu ir laiks ķerties pie citiem ezeriem, kas ir mūsu apsaimniekošanā. Nākamie lielākie ir Sudala un Indzera ezeri, tāpēc darbu turpinām pie tiem. Vēl ir Murata un Vaidavas ezeri, bet jāsaprot, ka no Murata ezera mums Latvijas teritorijā ir tikai aptuveni desmitā daļa. Jāizvērtē, cik liela ir nozīme un ar kādu mērķi nepieciešams papildināt zivju krājumus, ja mums ir tik maza ezera daļa. Ilgāja ezerā situācija ir līdzīga – puse ezera ir Latvijas, bet otra puse Igaunijas teritorijā. Varbūt jāuzrunā igauņi un jāveido kādi projekti kopā. Pagaidām nekādus kontaktus neesam dibinājuši un sīkāk par igauņu apsaimniekošanas stratēģiju informācijas nav. Taču drīzumā pie tā nonāksim,” stāsta aģentūras direktors Māris Lietuvietis.

Grib ielaist arī sīgas
Zandarts kā pavairojamā zivs izvēlēta, pielāgojoties Alūksnes ezera apsaimniekošanas plānam. “Alūksnes ezerā divus gadus ielaižam zandartus, otrus divus – līdakas. Tagad Alūksnes ezerā ir paredzēts ielaist zandartus, tāpēc arī pārējos divos ezeros plānojam ielaist tieši šīs zivis. Pie tam pirkt lielāku apjomu ir izdevīgāk. Nākamajā divu gadu periodā Alūksnes ezerā laidīsim līdakas, Sudala un Indzera ezerā, iespējams, zandartus. Citas zivis pagaidām neplānojam ielaist, jo pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts „BIOR” neiesaka vienā gadā ielaist divas plēsīgo zivju sugas. Iepriekš divus gadus pēc kārtas ezerā laidām sīgu mazuļus, trešajā gadā institūts neatbalsta laist to pašu sugu, bet gan norāda gadu “iepauzēt”, ja līdzekļi tiek piešķirti no Valsts zivju fonda. Jāskatās, kā pildīsies budžets, un, ja nauda paliks pāri, var domāt par sīgu ielaišanu no aģentūras līdzekļiem - šādā gadījumā institūtam iebildumu nav. Taču arī tas nav tik vienkārši - zivju mazuļi būtu jāpasūta tagad, bet mēs nezinām, vai būs nauda. Ja nauda būs un rudens pusē būs pāri palikuši zivju mazuļi audzētavā, tad varam to darīt,” pauž M.Lietuvietis.
Aģentūra valsts atbalsta saņemšanai iesniegusi arī citus projektus, bet, vai tie tiks atbalstīti, būs zināms mēneša laikā. M.Lietuvietis vien atklāj, ka iesniegti projekti pētniecībai, resursu aizsardzībai, kopā ar biedrību “C.Albula” - jauniešu izglītošanai. ◆

Kategorijas