Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Strādājuši 116 jaunieši

Agita Bērziņa

2016. gada 8. aprīlis 00:00

5

Vakar Nodarbinātības valsts aģentūras Alūksnes filiālē praktiskā diskusijā tikās darba devēji – nevalstiskās organizācijas. Tikšanās reizē svarīgu informāciju, kā veiksmīgāk piesaistīt darbiniekus, guva biedrības un nodibinājumi, savukārt aģentūra uzzināja, kādas iespējas vēl var piedāvāt darba meklētājiem nevalstiskās organizācijas.

Nodarbinātības valsts aģentūrā ir vairākas programmas, kurās iesaistīt bezdarbniekus. Viena no tām ir atbalsta pasākums „Darbam nepieciešamo iemaņu attīstība nevalstiskajā sektorā”. Mūsu puses organizācijas šo iespēju izmanto un pēdējo piecu gadu laikā nodarbinājušas 116 jauniešus. Darba vietas devušas 27 nevalstiskās organizācijas. Jaunieša bezdarbnieka ikmēneša stipendija ir 90 eiro.

Uztic dažādus darbus
Pieredzē, kā veicas ar jauniešu iesaistīšanu darbos, dalījās biedrības “Alūksnes novada attīstībai” valdes priekšsēdētāja Inga Strauta un biedrības “Veclaicenes avotiņš” vadītāja Agija Pauģe. I.Strauta stāstīja, ka biedrība kopš 2012.gada Māriņkalnā nodarbinājusi piecus jauniešus. Tagad četri no šiem jauniešiem ieguvuši pastāvīgu darbu, viens uzsācis mācības. Uzticētie darbi ir dažādi – sākot no mazu papīrīšu locīšanas līdz pat pasākumu organizēšanai. “Cenšos katram jaunietim piemērot darbu, kas viņam patiktu un viņu aizrautu. Kad jaunieti pareizi motivē un uztic viņam īstos darbus, rodas vēlme, idejas un interese pamēģināt pašam kaut ko darīt bez darba vadītāja klātesamības,” teic I.Strauta. Šobrīd biedrības paspārnē subsidētā darba vietā ir bezdarbniece ar invaliditāti.

Problēmas ar nokļūšanu
Veclaicenes biedrība ik gadu nodarbina divus jauniešus. A.Pauģe atzina, ka bieži vien jauniešiem ir problēmas ar nokļūšanu līdz darbavietai, lai gan piesakoties ir zināms, kur būs jāstrādā. “Daudz darba ir Romeškalna muižā, kas mums ir uzticēta. Ir darbi apkārtnes sakopšanā, arī iekštelpās. Jaunieši ir neaizvietojami palīgi. Uzticam arī mājaslapā publicēt informāciju,” stāstīja A.Pauģe. Savukārt Ilze Baltais no biedrības “Dr. A.Misiņa medicīnas vēstures muzejs” aktualizēja problēmu, ka neviens neatbild par to, ja darbinieks šajā laikā nodara kādus materiālos zaudējumus. ◆

Kategorijas