Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ģenerē idejas simtgadei

Diāna Lozko

2016. gada 8. aprīlis 00:00

7

Noritējis trešais Alūksnes novada iedzīvotāju forums, kā tēma šoreiz veltīta gaidāmajai Latvijas simtgadei. Tajā piedalījās vairāk kā 80 iedzīvotāji.

Svinības jārīko pašiem
Biedrības “Alūksnes lauku partnerība” koordinatore Santa Harjo-Ozoliņa atzina, ka pirmais Alūksnes novada iedzīvotāju forums notika 2003.gadā, bet otrais - 2007.gadā. Šajā laikā notikuši arī 7 jauniešu forumi un vairāki ideju forumi. Šogad notiks arī pirmais medicīnas forums.
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis uzsvēra, ka foruma “Latvijai – 100” laikā radušās idejas jārealizē visiem kopā, un novada pašvaldība šo ideju realizēšanā noteikti palīdzēs. Alūksnes novada domes Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte iepazīstināja ar kopējo Latvijas valsts svinību virsmērķi, no kuriem viens ir pašiem iedzīvotājiem organizēt svinību norisi. Galvenais šo svinību vēstījums būs “Es esmu Latvija”, kas sevī ietver arī Latvijas ļaužu godināšanu un sava novada svarīgāko ļaužu apzināšanu. “Izdomājām tikties forumā ne tāpēc, ka mums trūkst ideju, bet tāpēc, ka mums gribas šo mērķi realizēt visiem kopā,” pauda S.Eglīte.

Atjaunot veco tirgus laukumu
Foruma apmeklētāji sadalījās piecās darba grupās. Darba grupā “Latvijas ciltstēvi un ciltsmātes” tika apspriests, kurus cilvēkus vai arī pašu Alūksni var nosaukt par ciltsmāti vai ciltstēvu. Grupa nolēma, ka Latvijas simtgades gaitās varētu realizēt trīs idejas: izdot grāmatas un izveidot informatīvo datu bāzi par Alūksnes novada ievērojamākajiem cilvēkiem katrā pagastā, kā arī realizēt vairākus pasākumus, kuru laikā tiktu godināti gan bijušie, gan esošie novada sportisti. Trešā ideja ir Alūksnes novada ainaviskuma veidošana, uzkopjot un veidojot jaunas ainaviskas vietas, tādējādi uzsverot, ka pati Alūksne ir visu iedzīvotāju ciltsmāte, kura būtu arī jāsakopj.
Darba grupā par Latvijas valstiskuma veidošanas ceļiem tika nolemts, ka vajadzētu atjaunot veco tirgus laukumu, kurš atrodas pie Alūksnes evaņģēliski luteriskās baznīcas. Tur varētu būt gadatirgus ar šova elementiem. Otra grupas ideja ir veidot zinātnisku konferenci, kur stāstītu par Alūksnes novada veidošanu, bet trešā ideja ir veidot vēsturisku spēli – taku, kura vijas cauri dažādiem gadsimtiem un notikumiem Alūksnē. “Mēs gribētu arī atjaunot vēsturiskos Alūksnes ielu nosaukumus. Piemēram, Alūksnē kādreiz bijusi Miljonu iela,” pauda foruma dalībnieks Rihards Lācis.

Tīklu saliņā – akustisko
skatuvi
Grupā par Latvijas draugiem un kaimiņiem izlēma rīkot simtgades festivālu, kas notiktu kādreizējā  Veclaicenes muitas punktā, jo tā varētu apvienot Alūksnes novadniekus kopā ar draugiem no Igaunijas un Krievijas. Otra grupas ideja ir Latvijas, Krievijas un Igaunijas robežstūrī izveidot piemiņas vietu, bet trešā ideja ir izveidot simtgades stāstu projektus skolās, kur skolēni varētu stāstīt par sev zināmajiem cilvēkiem, radiniekiem un draugiem. Vēl viena grupas ideja ir visā Latvijā izveidot Latvijas simtgades ielu. Darba grupa “Latvijas rotāšana un dāvanu gatavošana” piedāvāja veidot dažādas akcijas, piemēram, apkārtējās vides sakopšanu, atpūtas vietu labiekārtošanu, kā arī akciju, kuras laikā alūksnieši varētu piereģistrēt savus labos darbus, tādējādi tos uzdāvinot Latvijai simtgades svētkos. Grupa vēlas rīkot arī mazo Baltijas ceļu, kura laikā cilvēki varētu izgaismot Alūksnes ceļus. Kā trešo ideju grupa piedāvāja Tīklu saliņā veidot akustisko skatuvi, uz kuras varētu uzstāties dažādi latviešu mākslinieki.

Glika un Katrīnas ceļš
Savukārt darba grupa par Latvijas dzimšanas dienu un dāvanu pasniegšanu nolēma izveidot Ernsta Glika un imperatores Katrīnas ceļu, kas nozīmē draudzības saišu stiprināšanu starp Alūksni, Vāciju un Krieviju. Otra ideja ir izveidot digitālus fotostāstus un videostāstus par Alūksnes vēsturi. Šos stāstus varētu aplūkot dažādos stendos Alūksnes novadā. Kā trešo ideju grupa izteica vēlmi izveidot ceļojošo koncertprogrammu, kur piedalītos dažādu paaudžu pašdarbības kolektīvi. Šāda koncertprogramma varētu ceļot kā dāvana visā Alūksnes novadā.
Foruma noslēdzošajā daļā visi interesenti varēja izvēlēties tās idejas, pie kuru realizācijas viņi vēlas piedalīties. S.Eglīte informē, ka drīzumā tiks izveidota rīcības komiteja un definēs, kurām idejām piešķirs finansējumu.
Foruma iniciatore bija Alūksnes novada pašvaldība, to realizēt palīdzēja Alūksnes Nevalstisko organizāciju atbalsta centrs, Alūksnes un Apes novada fonds, kā arī biedrība “Alūksnes lauku partnerība”. ◆

Kategorijas