Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jo gatavāks auglis novākts, jo saldāka tā sula

2010. gada 17. aprīlis 09:30

417

Ik dienas saskaros ar cilvēku jautājumiem par veikalos nopērkamajām sulām pakās. Lai arī tās izgatavojuši tautā iemīļoti un uzticami pašmāju ražotāji (Cido, Gutta, Spilva u.c.) un uz iepakojuma nav norādīts, ka sulai būtu pievienots papildus cukurs, sulu saldā garša vieš neticību.

Kā liecina ikdienas novērojumi, galvenokārt tam ir divi argumenti: pirmkārt, aizspriedumi saglabājušies vēl no tiem laikiem, kad Latvijā sāka parādīties iespēja iegādāties pulverīšus un no tiem pašiem pagatavot „sulas dzērienu”. Otrkārt, veikalos nopirkts auglis, piemēram, apelsīns reti kad ir tik salds, kā pakās pildītā apelsīnu sula – veikalos apelsīni ļoti bieži ir skābeni, negatavi un pat sausi. Tāpat arī vīnogas un citi augļi.

Uzrunājot pašmāju ražotājus, kuri ražo īstas, 100% dabīgas pakās pildītas sulas, esmu guvusi noderīgu informāciju un atbildes uz, iespējams, līdz šim neatbildētiem jautājumiem.

Kāpēc veikalos augļi un ogas nereti ir skābākas, nekā to veikalos nopērkamās sulas?
Sulas un to augļi ir vērtīgs dabīgo augļu cukuru – fruktozes un glikozes - avots. Pateicoties tieši šiem ogļhidrātiem, augļiem un to sulām ir tik salda garša. Sevišķi daudz fruktozes ir vīnogās un to pārstrādes produktos – vīnogu sulā, nektārā, rozīnēs u.c., tāpēc tie ir tik saldi.

Tāpat saldo garšu lielā mērā ietekmē gatavības pakāpe, kādā augļi novākti. Piemēram, lai augļus un ogas no to izcelsmes valstīm, kas atrodas tālu no Latvijas (Dienvidamerikas valstis, tālās Austrumu zemes, Āfrika u.c.), varētu nesabojātus un nepārgatavojušos attransportēt uz Latviju, tie nereti tiek novākti pirms paguvuši nogatavoties. Savukārt sulu koncentrātus, no kuriem tiek gatavotas 100% dabīgās veikalos nopērkamās paku sulas, izgatavo no augļiem, kas novākti to pilnbriedā, kad tie sasnieguši visaugstāko gatavības pakāpi. Tāpat kā cilvēka organisms nobriest, līdz pilnībā izveidojas un attīstās, tāpat arī augļiem, dārzeņiem, ogām un visām pārējām dabas veltēm ir būtiski sasniegt pilnīgu gatavības pakāpi, lai tie būtu pilnvērtīgi un saturētu vislabākās iespējamās īpašības (garša, izskats, uzturvērtība u.tml.).

Kā vienkāršiem vārdiem skaidroja viens pašmāju ražotājs, piemēram, apelsīnu sula tiek gatavota no koncentrāta, kas iegūts no apelsīniem, kuri ilgāk „karājušies kokā un novākti mirklī (24-48 stundu laikā), kad sasnieguši maksimālo gatavību”.

Kāpēc sulas iesaka dzert tieši brokastīs?
Lielākā daļa cilvēku brokastis ietur laikā no pulksten 7.00-9.00. Ne velti tā ir uzskatāma par nozīmīgāko dienas ēdienreizi, jo brokastīs uzņemto enerģiju organisms izmanto dienas pirmajā daļā, kas parasti ir visaktīvākā – mācību iestādēs, darba vietās u.c. Pirmkārt, brokastis ir svarīgi ieturēt. Otrkārt, to laikā noteikti jāuzņem ogļhidrāti, kas ir galvenais enerģijas avots. Lielā mērā dabīga sula nodrošina abas šīs funkcijas, jo glāze sulas pēc pamošanās pamodinās kuņģa – zarnu traktu, kas liks izstrādāties kuņģa sulai un aicinās organismu ieturēt veselīgas brokastis. Tāpat sula organismam sniegs daļu no dienā nepieciešamā ogļhidrātu apjoma. No kopējās enerģijas dienas devas ar ogļhidrātiem jāuzņem aptuveni 50%–65% (pārējo – olbaltumvielām un taukiem). Turklāt sulas sastāvā esošie cukuri kopā ar brokastīm organismam nodrošinās ilgāku sāta sajūtu.

Pozitīvo ietekmi uz organismu, ko sniedz sulas dzeršana no rīta, brokastu laikā, ir apstiprinājuši arī dažādi pētījumi – rezultātā paaugstinās cilvēku koncentrēšanās spējas, uzlabojas atmiņa, noskaņojumu u.tml.

Veselīgam dzīvesveidam svarīga arī uzņemto kaloriju izcelsme
Strādājot ar cilvēkiem, kuriem rūp veselīgs dzīvesveids un laba pašsajūta, esmu secinājusi, ka pārāk liela uzmanība tiek pievērsta kaloriju skaitam, nevis to izcelsmei, kas ir pat svarīgāk – piemēram, lai produkts ir veselīgs un audzis pēc iespējas dabīgākos apstākļos.  

Protams, kā jebkurā jomā, arī attiecībā uz sulu lietošanu uzturā ir jāievēro daudzveidība un mērenība – piemēram, uztura speciālisti cilvēkam dienā iesaka izdzert vienu glāzi sulas. Jāņem vērā, ka tāpat kā svaigi spiestās, arī pakās pildītās sulas ir tas pats auglis, tikai koncentrētā veidā. Piemēram, glāzē ietilpst vismaz 4-6 izspiestu tomātu vai 2-3 izspiestu apelsīnu sula. Līdz ar to, izdzerot glāzi sulas, organisms uzņem vairāku augļu vai ogu devu. 

Kā jau minēts iepriekš, īpaši ieteicams glāzi sulas ir izdzert brokastu laikā, tādējādi uzņemot daļu organismam nepieciešamās ogļhidrātu devas, kas ir nozīmīgākais organisma enerģijas avots.

Kategorijas