Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kā neapjukt veikalu piedāvājumā un izvēlēties kvalitatīvu sulu?

2010. gada 15. aprīlis 16:24

869

Pašlaik tirgū dzērienu segmentā ir plašs spektrs sulu, sulu dzērienu un nektāru, bet kā no šī lielā klāsta izvēlēties? Kas jāzina par sulām, nektāriem un sulu dzērieniem? Pirmkārt, tas no kā šie produkti tiek gatavoti.

Koncentrāts –sulas izejviela
Sulas koncentrāts ir dabīga izejviela, ko iegūst no pilnībā nogatavojušos augļu sulas fiziski atdalot noteiktu daļu ūdeni. Sulas koncentrātus izmanto ražotāji, lai ar to palīdzību sulas būtu vieglāk uzglabājamas un transportējamas, un cilvēki varētu dzert iecienītas apelsīnu, ananāsu, mango un citu augļu sulas, kuras ražot Latvijā no svaigiem augļiem būtu grūti - šie augļi Latvijā neaug. Tādēļ pašmāju ražotāji ieved nevis pašus augļus, bet jau gatavu sulas koncentrātu. No koncentrāta iegūtas augļu sulas īpašības ir līdzvērtīgas tādas sulas attiecīgajām īpašībām, kas tieši iegūta no augļiem. Ņemot vērā iepriekš minēto, izvēloties sulu veikalā nevajadzētu baidīties no norādes, ka sula ražota no koncentrāta.

Sulas. Augļu sula ir produkts, kas tiek ražots no svaigiem augļiem vai arī no sulas koncentrāta, tam pievienojot tādu pašu daudzumu ūdens, kāds no augļiem tika atdalīts šīs sulas koncentrēšanas procesā. Nepieciešamības gadījumā vēl pievieno mīkstumu un šūnas, kā arī atjauno aromātu. Kā jau minēts iepriekš, no koncentrāta iegūtas augļu sulas īpašības ir līdzvērtīgas tādas sulas attiecīgajām īpašībām, kas tieši iegūta no augļiem.

Nektāri. Nektāru iegūst no augļu sulas, augļu sulas koncentrāta, augļu biezenim vai minēto produktu maisījumiem pievienojot ūdeni.. No sulām, kas iegūtas no koncentrāta, nektāri atšķiras ar to, ka vairāk tiek pievienots dzeramais ūdens. Ministru Kabineta noteikumi nosaka,minimālo sulas saturu nektārā– tās daudzums ir atkarīgs no augļa veida, piemēram, upeņu nektāram minimālais sulas un vai biezeņa saturs ir ne mazāks kā 25% no gatavā produkta tilpuma. Ir zināms, ka daudzu augļu sulas tīrā veidā pieaugušie un it īpaši bērni nevar iedzert, piemēram, citronu sulas, tādēļ, lai padarītu šīs sulas baudāmas, tās tiek atšķaidītas un saldinātas.

Sulu dzērieni. Atšķirībā no sulām un nektāriem, sulu dzērienu sastāvā ir vēl mazāk sulu saturs. To sastāvā ir vairāk ūdens, un uz sulu dzērieniem neattiecas tie paši kvalitātes kritēriji, kas uz sulām. Sulu dzērienu sastāvā ir mazāk vitamīnu un uzturvielu nekā sulā, tādēļ tie vairāk piemēroti slāpju remdēšanai.

Informācija, kurai jābūt atrodamai uz  sulas iepakojuma
Latvijas Republikas likumdošana reglamentē prasības attiecībā uz sulu marķējumu un tajā norādāmo informāciju. Pēc būtības marķējumam jākalpo kā vārdnīcai, kas, pirmkārt, palīdz atšķirt sulas no nektāriem un sulas dzērieniem, un, otrkārt, norāda visu sulas būtisko sastāvu. Obligātās nekaitīguma un marķējuma prasības augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem, nosaka kvalitātes prasības šiem produktiem.

Tātad, pirmkārt, marķējumā jābūt norādītam produkta nosaukumam, kurā skaidri teikts, ka tā ir vai nu sula, sula, kas iegūta no koncentrāta vai nektārs. Ja sulai tiek pievienots cukurs, produkta nosaukuma redzamības laukā jābūt norādei, ka tā ir „saldināta” vai „ar cukuru”, turklāt sastāvdaļu sarakstā jābūt arī norādei par maksimālo daudzumu, kas izteikts sausnā. Tas nozīmē, ka, ja marķējumā nav atrodama minētā norāde, sulai nav pievienots papildus cukurs, bet visu tās saldumu veido dabīgie augļu cukuri. Gluži tāda pati situācija ir ar pārtikas piedevām. Gadījumā, ja sulai tās tiek pievienotas, sulas sastāvā jābūt norādītam tieši kas ir pievienots. Taču, ja sastāvdaļu sarakstā pārtikas piedevas nav uzskaitītas, tad, tas nozīmē, ka tās sulai nav pievienotas vispār.
Ja sula vai nektārs ražots no koncentrāta, tad. produkta marķējumā jābūt norādei „Ražots daļēji no koncentrāta (-iem)” vai „Ražots no koncentrāta (-iem), kas ir skaidri saskatāma, izceļas uz etiķetes fona un atrodas produkta nosaukuma tuvumā jeb redzamības laukā. Papildus iepriekš minētajam, augļu nektāru marķējumā produkta nosaukuma tuvumā jābūt norādei par augļu sulas, augļu biezeņa vai minēto sastāvdaļu maisījuma minimālo saturu „Augļu saturs: vismaz ...%”.

Protams, ir arī lietas, kuras uz marķējuma atļauts nenorādīt, tas ir ūdens, aromāts, augļa mīkstums un šūnas, kas izmantotas augļu sulas, augļu sulas koncentrāta vai augļu nektāra atjaunošanai līdz to sākotnējam stāvoklim. Taču, ja sulai vai nektāram tiek pievienots papildus mīkstums vai šūnas, tam jābūt norādītam produkta marķējumā.

Ja ražotājs sulām, nektāriem vai sulu dzērieniem pievieno papildus vitamīnus vai minerālvielas un grib to norādīt marķējumā, pievienotajam daudzumam jāsastāda vismaz 15% no ieteicamās dienas devas uz 100 ml, vai vienu iepakojumu, ja attiecīgajā iepakojumā ir tikai viena porcija. Šajā gadījumā marķējumā tiks norādīts pievienoto vitamīnu vai minerālvielu skaitliskais daudzums, kā arī informācija par vitamīnu vai minerālvielu procentuālo daudzumu no ieteicamās dienas devas. 

Kategorijas