Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atstarotājs var būt stilīgs!

Agita Bērziņa

2016. gada 15. aprīlis 00:00

5030

Atstarotāji ir neatņemami apģērba aksesuāri diennakts tumšajā laikā. Taču nereti to lietošana izpaliek tieši nepievilcīgā izskata dēļ, aizmirstot par galveno funkciju, ko tie sniedz – drošību. Alūksniete Linda Arāja tam radusi risinājumu, darinot sievišķīgus, skaistus un smalkus atstarotājus.
Bārkstainos atstarotājus ar dažādiem auduma ziediem, pērlēm un pūkām jau iecienījušas ne vien vietējās sievietes, bet tie aizceļojuši pa visu Latviju un daži pat uz ārzemēm. Lindas atstarotāji ir kā stila elements, ko var izmantot kā skaistu un elegantu aksesuāru somai vai kā atslēgu piekariņu. Jauniete atklāj, ka ideja sākt ražot atstarotājus radusies, iedvesmojoties no citu autoru darbiem, kuri darina kaut ko līdzīgu. “Atšķirībā no citiem redzētajiem aksesuāriem es pievienoju lielāku vērtību un nozīmi, veidojot piekariņus ar atstarojošu audumu parastu bārkstiņu vietā. Idejiski jau tas ir atstarotājs, taču pielietot viņu var dažādi, kā vien patīk. Es zinu pāris cilvēkus, kuri tos karina mašīnā pie atpakaļskata spoguļa smaržīgās eglītes vietā,” stāsta Linda.

Dizainu domā pati
Dizainu saviem darinājumiem Linda domā pati. “Darinu atstarotājus tādus, kādi man pašai patīk. Protams, ja klients vēlas ko citādāku, izpildu šo vēlmi. Ar rokdarbiem un citām kreatīvām lietām aizraujos jau kopš bērnības. Atceros, ka vidusskolā veidoju auskarus gan no filca, gan no pērlēm, gan no plastikas. Tačus šis periods beidzās un pašdarinātās rotas vairs nešķita interesantas. Laiki mainījušies, un tagad cilvēki atkal sāk novērtēt pašdarinātas lietas. Arī pati dodos uz Kalnciema kvartāla tirdziņu Rīgā, kur iegādājos vietējo dizaineru darbus. Ir doma arī pašai tur doties tirgot savus darinātos atstarotājus. Veidot dizainu vai vienkārši radīt lietas man ir paticis vienmēr. Ir gandarījums, kad izdodas radīt ar savām rokām kaut ko skaistu un tajā pašā laikā noderīgu,” klāsta Linda.

Būs atstarotāji arī vīriešiem
Skaistos rokdarbus viņa darina mājās, kur ir tam piemērota noskaņa un atmosfēra. “Atstarotāju darināšana nav vienkāršs process. Tas prasa daudz laika un ideju. Tā kā man ir svarīgi visu darīt kvalitatīvi, tad darbs ieilgst vēl ilgāk. Arī ar materiālu izvēli nav nemaz tik vienkārši. Latvijā man vajadzīgos izejmateriālus ir grūti dabūt, tāpēc lielāko daļu pērku ārzemēs vai iegādājos internetā. Protams, gadās, ka kvalitāte pieviļ, taču, pērkot augstākas kvalitātes materiālus, kas ir izturīgāki un tik ātri nenonēsājas, kopējā atstarotāja cena ļoti sadārdzinās,” stāsta Linda. Viņa iecerējusi gatavot nedaudz citādākus atstarotājus, kas būs mazāki un vienkāršāki, bet līdz ar to arī lētāki.
Linda neslēpj, ka atstarotāju ražošana šobrīd notiek tā saucamajā testa režīmā, lai pārbaudītu, kā visas detaļas funkcionē, sākot tos lietot, un saprastu, kas jāuzlabo vai jāmaina. “Ņemot vērā to, ka īpaši neaizraujos ar savu produktu reklamēšanu, varu teikt, ka noiets ir labs. Interese tiešām ir liela,” saka Linda. Viņa atklāj, ka interesējas ne vien sievietes, bet arī vīrieši, tāpēc šobrīd strādā, lai radītu vīriešiem piemērotu atstarotāju dizainu.

Sirdslieta - fotografēšana
“Dari to, ko tu mīli, un mīli to, ko tu dari - un tev nekad mūžā vairs nebūs jāstrādā,” tā uz jautājumu par savu ikdienas nodarbošanos atbild jauniete. Linda ir fotogrāfe. Fotografēšana viņai ir gan darbs, gan hobijs vienlaikus. Linda ir priecīga un vienlaikus ļoti pateicīga, ka var darīt to, ko mīl.  “Mans fotografēšanas aizsākšanas stāsts nebūt nav oriģinālāks kā lielākajai daļai fotogrāfu – viss sākās, tiklīdz manās rokās nonāca pirmā spoguļkamera. Fotografēju katru puķīti dārzā vai skaisti zilas debesis, turpinājās ar draudzeņu fotosesijām, pirmo savu darbu fotoizstādi. Vēlāk iestājos fotoskolā, un tad šī aizraušanās kļuva jau par darbu. Interesanti, ka šī profesija jeb hobijs nemaz nav nejaušība. Pavisam nesen no tēta uzzināju, ka vecmammas brālēns Jānis Eglītis bija ļoti populārs fotogrāfs Latvijā. Viņš fotografēja grāmatām, žurnāliem, apsveikuma kartītēm, vēsturiskām liecībām. Viņam piederēja pat sava studija, viņš brauca fotografēt arī ārzemēs. Vēlāk viņš ļoti vēlējās apmācīt manu tēti fotografēt, bet diemžēl Jānis smagi saslima un nepaguva to izdarīt. Laikam jau tālāk nu ir mana kārta šo profesiju turpināt, kas tik tiešām arī ir mans sirdsdarbs,” atklāj jauniete.

Komplimenti iedvesmo
Linda ir absolvējusi profesionālo Fotogrāfijas skolu Rīgā, taču atzīst – viņas darbā izglītībai nav tik liela nozīme kā iepriekšējai pieredzei. “Cilvēkus interesē nevis tas, kādu skolu esmu pabeigusi, bet ko spēju izdarīt un kāda man ir pieredze. Protams, labprāt vēlētos mācīties vēl un iegūt kārtīgu diplomu šajā jomā, taču nekur nesteidzos un meklēju atbilstošāko skolu un īsto laiku. Daudz fotografēju kāzās un privātās fotosesijās, kā arī reklāmas nolūkiem un kompānijām. Šo gadu laikā esmu guvusi salīdzinoši lielu pieredzi. Īpaši vērtīga bija fotografēšana Amerikā, kas man pavēra pavisam citu skatu uz dzīvi un cilvēkiem. Fotografēju savam un klientu priekam. Lielākais novērtējums jeb panākums ir tad, kad cilvēkam patīk manas fotogrāfijas. Jūtos gandarīta, ja fotografētais cilvēks ar prieka asarām acīs jūsmo, cik bildes ir skaistas. Ja vēl pateicas ar kādu mazu dāvanu, tad iedvesma ilgam laikam garantēta. Tādos mirkļos vēderā lido tauriņi - gluži kā iemīloties. Un es atkal un atkal iemīlos savā darbā – fotografēšanā. Visiem iesaku izteikt citiem komplimentus ne tikai par ļoti labi padarītiem darbiem, bet vienkārši par mazām lietām, jo tas ļoti uzmundrina un motivē darīt vēl un vēl,” saka Linda.

Jaunā aizraušanās - video
Arvien biežāk Lindu var redzēt ar fotoaparātu rokās, taču ne vairs fotografējot, bet nu jau filmējot. “Tā ir mana jaunā aizraušanās. Pagaidām filmēju tikai mazus video no ceļojumiem un dažādiem piedzīvojumiem, taču nesen uzfilmēju draudzenes kāzas. Šķiet, ka tā varētu būt par daudz nopietnāku aizraušanos. Video ietver sevī ļoti daudz emociju un patieso sajūtu. Esmu ņēmusi piemēru no cilvēkiem ārzemēs, kuri vietnē “YouTube” publicē savu ikdienu vai kādus momentus no dzīves. Tās ir paliekošas atmiņas, kuras vēlāk var noskatīties un atcerēties. Esmu sākusi dokumentēt arī savu dzīvi videomateriālos, lai vēlāk būtu gan pašai, ko paskatīties, gan parādīt bērniem. Principā mans skats uz dzīvi lielākoties ir caur kameras lodziņu,” saka Linda. ◆

Kategorijas