Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Arī Alūksnes pilsētas skolas nākotnē gaida pārmaiņas

Līga Vīksna

2016. gada 15. aprīlis 00:00

1201

Alūksnes iedzīvotāji aicināti izteikt viedokli, ierosinājumus par pilsētas skolās – ģimnāzijā, sākumskolā un vidusskolā – gaidāmajām pārmaiņām. Līdz šim ir izskanējušas dažādas versijas, kura no šīm skolām un kur nākotnē varētu atrasties. Tagad Alūksnes novada dome formulējusi savu nostāju un gatava uzklausīt sabiedrības domas.

Alūksnes novada izglītības attīstības programma līdz 2020.gadam jau nesen pašvaldībā tika apstiprināta, atrunājot kārtību pagastu skolu reorganizācijai. Tagad novada domē meklē risinājumu Alūksnes skolu tīkla optimizācijai, kas skartu trīs skolas: Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāziju, Alūksnes pilsētas sākumskolu un Alūksnes novada vidusskolu. Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis uzsver – neviena no šīm trim skolām netiks likvidēta un šis nav jautājums, ko var atrisināt “rīt uz pusdienlaiku”.

Telpu noslogojums -
neefektīvs
“Runa ir par katras skolas esošās infrastruktūras efektīvāku izmantošanu. Atbilstoši normatīviem un ēku ietilpībai ģimnāzijā var uzņemt 700 skolēnus, vidusskolā – līdz 500, sākumskolas lielajā ēkā (bez mazā korpusa) – 305 skolēnus. Uz 2015.gada 1.septembri ģimnāzijā mācījās 332 skolēni, vidusskolā – 236, sākumskolā – 388. Līdz ar to ģimnāzijā šobrīd aizpildīta apmēram puse telpu, vidusskolā – nedaudz vairāk kā puse, bet sākumskola ir pārpildīta,” raksturo A.Dukulis.
Ir daudz variantu, kā šo problēmu risināt, par ko runāts arī pērn, klātienē apmeklējot katru novada izglītības iestādi, kā arī ar deputātiem. “Tiesa, pirmais variants ir vispopulārākais: atstāt visas trīs skolas, kā ir šobrīd. Otrais – vidusskola esošajā ēkā, bet sākumskola pamazām pāriet uz ģimnāzijas telpām. Trešais – abas vidējās izglītības iestādes vienā ēkā un sākumskola esošajā. Ceturtais – ģimnāzija un vidusskola kopā, bet sākumskola vidusskolas ēkā. Novada dome kā optimālāko variantu atzīst to, ka vidusskola paliek esošajā ēkā, bet sākumskola pakāpeniski, sākot ar vecākajām klasēm, pāriet uz ģimnāzijas ēku. Gan ģimnāzija, gan sākumskola paliktu kā atsevišķa iestāde ar savu direktoru,” saka A.Dukulis.

Trīs skolas divās ēkās
Viņš uzskata, ka tādējādi lietderīgi izmantos ģimnāzijas plašās telpas. Sākumskolas klases šobrīd ir pārpildītas, turklāt sešas klases izvieto mazajā korpusā, kas arī ir pārpildīts. “Līdz ar izmaiņām skolēniem varētu nodrošināt platības ziņā normālu mācību vidi. Mazsvarīgi nav arī tas, ka Eiropas finansējums, ko drīzumā saņemsim mācību vides uzlabošanai ģimnāzijā un vidusskolā, šādi tiktu izmantots arī sākumskolas vajadzībām. Koncentrējot skolēnus Alūksnē divās mācību iestādēs, ietaupītos saimnieciskie izdevumi, un katrai skolai atliktu vairāk finansējuma sava budžeta ietvaros. Šādi arī optimālāk izmantotu esošos pedagogu resursus,” domā A.Dukulis.
Tendence un aptaujas liecina, ka pēc skolu tīkla optimizācijas pagastos daļa skolēnu pāries mācīties uz Alūksni. Ja ģimenē vecākais bērns mācīsies pilsētā, visticamāk, arī jaunākos vecāki izvēlēsies tur sūtīt un viņi nokļūs sākumskolā. Uz 2015.gada 1.septembri Alūksnes novadā 1. līdz 9.klasē mācības uzsāka 1358 skolēni, 10. līdz 12.klasē – 292 skolēni, kopā - 1650. “Ja tuvākajos gados novadā bērnu skaits samazināsies līdz 1300, tad paredzams, ka 2020.gadā apmēram 300-400 bērni mācīsies pagastu skolās, pārējie – pilsētā,” saka A.Dukulis.

Citas telpas jauniešu centram
A.Dukulis pieļauj, ka sākumskolas pāriešana varētu sākties ar 2017./2018. mācību gadu, bet līdz tam skolu direktoriem būs jāiegulda liels darbs, kā efektīvāk telpas izmantot. Savukārt esošajā sākumskolas ēkā nākotnē varētu izvietot Alūksnes Bērnu un jauniešu centru, kuram esošajās telpās Dārza ielā ir par šauru, vai atstāt ēkā 1. līdz 3.sākumskolas klases, blakus klasei izveidojot rotaļu telpas brīvajam laikam. “Arī uz mācību procesu šodien jāraugās citādāk un jāiet līdzi laikam. Katrā ziņā šī ēka paliks jaunatnei,” saka A.Dukulis. ◆

Kategorijas