Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pilssalas krastu attīra no kārkliem

Līga Vīksna

2016. gada 15. aprīlis 00:00

3

“Alūksnes Ziņu” lasītāji pamanījuši, ka Pilssalā, zonā pa kreisi pie ieejas estrādē, veikti darbi, kas vizuāli rada iespaidu par lielu darbu veikšanu. Alūksnes novada pašvaldības projektu vadītāja Sanita Adlere skaidro - tur veikti tikai ezera krasta sakopšanas darbi.
“Šī krasta daļa bija aizaugusi ar kārkliem, no saknēm un zālēm veidojot peldošo salu, kas atradās pie krasta. Kārklus ar visām saknēm izvilkām krastā, tādējādi attīrot šo krasta daļu. Kārkli nebija iesakņojušies, bet, dabiski augot, aizņēma arvien lielāku teritoriju. Jāuzsver, ka šajā krasta daļā ezeram strauji sākas dziļums - līdz trīs metriem. Ja kārklus tikai nogrieztu, tie ātri saaugtu atpakaļ,” stāsta S.Adlere.
Nesen Pilssalā, teritorijā aiz estrādes, veikta kritušo, bojāto, mūros ieaugušo koku izzāģēšana. Tas darīts, lai no Alūksnes Kultūras centra, veroties uz Pilssalu, skatam pavērtos sakopta ainava. “Kad Pilssalā augošos kokus apsekoja ainavu arhitekte Ilze Janelis, viņa apskatīja arī kārkliem aizaugušo krasta daļu un rosināja drīzā laikā likvidēt tur augošos kārklus, pretējā gadījumā šī teritorija ir purvaina. Nekādi rakšanas darbi ezera krastā vai ezera tīrīšanas darbi nenotika! Šobrīd darbi tur ir jau pabeigti un neviens neko neraks, netīrīs, jo krasta zonai tur jābūt dabiskai,” mierina S.Adlere. Viņa uzsver - koku griešana Pilssalā saskaņota ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju  un veikta, lai sakoptu ainavu. ◆

Kategorijas