Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ir iespēja nomazgāties

Diāna Lozko

2016. gada 15. aprīlis 00:00

425

Ne visiem cilvēkiem mājās ir pieejama duša vai iespēja izmazgāt veļu. Tieši tāpēc arī Apes novada pašvaldība meklē iespējas katrā pagastā veidot atbalsta punktus, tajā skaitā arī higiēnas nodrošināšanas pakalpojumu pieejamībai. Līdz šim dušas un veļas mazgāšanas iespējas veiksmīgi risinātas Virešu, Trapenes pagastā un Apē. Drīzumā šādi pakalpojumi būs pieejami arī Gaujienas sociālo pakalpojumu centrā “Mežniecība-1”.

Pieprasījums ir liels
Apes novada Sociālā dienesta vadītāja Maija Kārkliņa informē, ka šādi atbalsta punkti tapuši par pašvaldības, nevalstisko organizāciju, Eiropas Savienības fondu un dažādu pašmāju fondu finansējumu. Pašreiz Gaujienas sociālais darbinieks pieņem klientus pagasta pārvaldes telpās “Nolejas” otrajā stāvā. Lai sociālā darbinieka pakalpojumi būtu pieejamāki arī personām ar pārvietošanās grūtībām, domāts par telpām pirmajā stāvā.
“Mūsuprāt, pašreiz ir radies veiksmīgs risinājums - sociālo pakalpojumu centru ierīkot “Mežniecības-1” telpās, kur ir doma organizēt sociālā darbinieka iedzīvotāju pieņemšanu, būtu psihologa konsultāciju vieta, atbalsta grupas tikšanās vieta un noteiktas iedzīvotāju grupas varētu saņemt dušas un veļas mazgāšanas pakalpojumus. Pašreiz vēl tiek veikti dažādi pasākumi, kas ir saistīti ar pārcelšanos. Domājam, ka maijā varēsim iedzīvotājus pieņemt “Mežniecības-1” telpās. Līdz šim šāds pakalpojums bija daļēji pieejams sociālo dzīvokļu īrniekiem, bet nu to varēs izmantot arī pārējie,” informē M.Kārkliņa.
Šādi pakalpojumi jau ilgstošu laiku ir pieejams arī Apē un Virešos, kur pieprasījums ir liels, tāpēc paredzams, ka arī Gaujienā tie kļūs populāri. “Gaujienā ir daudz privāto māju, kurās nav pieejama duša - domāju, ka šis pakalpojums būs populārs. Apē pērn šos pakalpojumus izmantoja 346 reizes. Laukos paliek aizvien mazāk jaunu cilvēku un pensionāriem ir grūti izkurināt pirtiņu vai tādas vispār nav. Daudziem vairs nav spēka no akas sanest ūdeni, sasildīt un izmazgāt veļu. Bērni ir tālu un katru sestdienu, svētdienu nevar palīdzēt,” pauž M.Kārkliņa.

Izmanto pensijas vecuma cilvēki
Iespēja izmantot dušu, izmazgāt veļu ir pieejama pašvaldības noteiktām iedzīvotāju grupām: trūcīgām ģimenēm ar bērniem; pensijas vecuma personām; personām ar invaliditāti; represētajām personām; Černobiļas AES seku likvidācijas dalībniekiem; cilvēkiem, kuri nonākuši krīzes situācijā. Viena pakalpojuma cena nepārsniedz 2 eiro. Visbiežāk to izmanto pensijas vecuma cilvēki, labprāt arī personas ar invaliditāti un trūcīgās ģimenes ar bērniem. Visvairāk - gadalaika aukstākajos mēnešos. Vasarā, lai nomazgātos, cilvēki mēdz izmantot ūdenskrātuves vai mājās iekārtotās dārza dušas. “Ziemā Apē un Virešos, kā arī Trapenē, kur ir atklāta palīdzības istaba, veļas mazgāšanu pārsvarā izmanto pensionāri. Apē un Virešos var izmantot arī dušu. Trapenē palīdzības istaba tapusi ar Apes novada pensionāru apvienības vadītājas Ausmas Agares aktīvu darbu. Piedaloties Borisa un Ināras Teterevu fonda rīkotajā projektu konkursā, iegūti līdzekļi veļas automāta un veļas žāvētāja iegādei. Trapenes pensionāri pakalpojuma sniegšanu nodrošina paši. Turklāt Apē un Virešos ir darbinieki, kuri palīdz, ja nepieciešams nomazgāties un izmazgāt veļu,” teic M.Kārkliņa. Ir klienti, kuri nevar paši nomazgāties un ir arī veci cilvēki, kuri nemāk apieties ar mūsdienīgu elektrotehniku. Gaujienas sociālo pakalpojumu centrā ir domāts piesaistīt darbinieku, kurš palīdzētu.

Pakalpojumu punkts ir arī Vidagā
A.Agare stāsta, ka biedrībā ir vairāki seniori, kuri izmanto novadā pieejamos dušas un veļas mazgājamās mašīnas pakalpojumus. Vidagā šāds pakalpojumu punkts ir kopš 2000.gada. Tur seniorus gan nomazgā, gan arī izmazgā atnesto veļu.
“Klientu loks ir nemainīgs. Pārsvarā tie ir cilvēki, kuriem mājās nav vannas vai dušas, nav piekļuves ūdensvadam, lai pieslēgtu veļas mazgājamo mašīnu. Paliekot vecākam, cilvēks kļūst nevarīgāks un tad drošāk ir izmantot palīdzību,” teic A.Agare. Viņa uzskata, ka ir arī tādi cilvēki, kuri izmanto šos pakalpojumus tādēļ, ka tā ir vieglāk, jo veļa tiek atnesta un to var paņemt, kad tā jau izmazgāta. “Tādu cilvēku gan, manuprāt, ir maz. Pārsvarā šos pakalpojumus izmanto tie, kuriem tiešām ir vajadzība,” uzsver A.Agare. ◆

Kategorijas