Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mazais asistents – Patriks Ilvess

Agita Bērziņa

2016. gada 15. aprīlis 00:00

728

Vien nieka četrus mēnešus vecais mopsis Patriks Ilvess aizkustina ikviena cilvēka sirdi, ko nākas satikt ceļā. Par mopša mīļotāju kļūst visi, kuri redz viņa dzidri zilās ačteles un aktīvo skraidelēšanu šurpu turpu.
Mopša saimnieki ir Palmu ģimene no Jaunalūksnes pagasta. Saimniece Zane ar vīru Jāni un bērniem Jāni, Emīliju un Mārtiņu atzīst, ka mazais Patriks Ilvess nebūt nav tik mierīgs, kā sākuma varētu šķist. Mopšu šķirnei raksturīgs mierīgums, bet kucēna gados no tā nav ne miņas. Saimniece Zane teic, ka suņuks ir tik aktīvs, ka šķiet – pa māju plosās četri kucēni! Z.Palma skaidro, ka divi vārdi mopsim ir tādēļ, ka pēc ciltsrakstiem vajadzēja vārdu ar burtu “i”. Tā kā neviens vārds nav īsti līdz galam iepaticies, tad suņuks tika pie diviem – Patriks, kas ļoti patika visiem ģimenē, un Ilvess – ciltsrakstiem.

Mīļākā rotaļa – drēbju zagšana
Z.Palma stāsta, ka pirmoreiz ar mopšu šķirnes suni sastapusies pirms astoņiem gadiem. “Man tik ļoti iepatikās kolēģes mopsis, ka jau toreiz sapratu - vēlos šādu suņuku! Ir pagājuši astoņi gadi, un man ir mans mopsis. Patīk šķirnes vizuālais izskats, raksturīgais miers un nosvērtība. Mopši ir mīlīgi, tā vien gribas mīļot un čubināt,” viņa stāsta.
Mopsis pie jaunajiem saimniekiem atceļojis no Olaines pirms diviem mēnešiem. Ar pirmajiem saimniekiem joprojām tiek uzturēts labs kontakts, un viņi interesējas, kā kucēns aug jaunajā ģimenē. “Pēc šī īsā laika, ko esam pavadījuši kopā, varu teikt, ka Patriks Ilvess ir ļoti mīlīgs, draudzīgs, viņam ļoti patīk cilvēki. Draudzējas ne vien ar cilvēkiem, bet arī ar citiem suņiem un saimniecības dzīvniekiem. Mums ģimenē ir divi augumā lielāki vācu aitu suņi – Džeida un Reksis, un mopsis ļoti ar viņiem grib draudzēties, kopā spēlēties,” stāsta saimniece. Lielā cieņā Patrikam Ilvesam ir bērni, ar kuriem kopā var ļauties trakulībām. Mīļākā suņuka rotaļa ir drēbju zagšana.

Našķojas ar āboliem un sieru
Mopsis ir piemērots ikvienam cilvēkam – gan privātmājās, gan dzīvokļos. Arī tam, vai ģimenē aug bērni vai ne, nav būtiskas nozīmes. Mopsis ir piemērots ikvienam, kam patīk suņi – gan aktīviem, gan mierīgiem cilvēkiem. Tiesa – mājas sargs viņš nebūs īpaši labs. “Patrikam Ilvesam ļoti nepatīk vientulība. Ja paliek viens, ļoti skumst. Tāpēc, dodoties prom, atstājam ieslēgtu televizoru vai radio, lai viņam nebūtu vientulības sajūtas,” atklāj saimniece. Lai gan ikdienā suņuks ēd speciālo suņu barību, viņam ļoti garšo našķi – āboli un siers.
Z.Palmas sirdslieta ir putni. Saimniecībā audzē vistas, tītarus, paipalas, kādreiz arī zosis. Sievietei patīk būt nost no pilsētas kņadas un būt kopā ar zvēriņiem pilnīgā mierā. Arī mopsim nav nekas iebilstams pret putnveidīgajiem. “Patiesībā suns ir mans asistents. Viņš ir visur, kur esmu es. Ja nevar būt tur, kur es, ļoti bēdājas. Jāteic, ka mani viņš vairāk uztver kā saimnieci, jo braucu viņam pakaļ,” saka Z.Palma. Viņa atzīst, ka mazais un mīlīgais mopsītis ir liels antidepresants. Ja ir slikti – atliek pabužināt un paskatīties viņa mīlīgajās acīs, lai viss aizmirstos. ◆

Kategorijas