Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Glāze sulas no rīta uzlabo skolēnu koncentrēšanās spējas mācībām par 42%

2010. gada 12. aprīlis 14:53

748

Izglītojošās kampaņas „Īsta sula katru rītu” ietvaros veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka dzerot glāzi sulas no rītiem skolēnu koncentrēšanās un precizitāte var uzlaboties pat par 42%.

Pētījuma laikā, no rītiem izdzerot glāzi sulas, augstas vai ļoti augstas koncentrēšanās spējas uzrādīja 67% skolēnu. Turpretī nedzerot sulas augstas vai ļoti augstas koncentrēšanās spējas izrādīja vien 47% bērnu.

Sulas uzlabo smadzeņu darbību
Sulas, pateicoties to sastāvā esošajiem ogļhidrātiem, ir vērtīgs enerģijas avots. Tās uzlabo smadzeņu darbību, ļauj justies možākam, uzlabo darbaspējas un koncentrēšanās spējas.

Sulu ekspertu padome iesaka sulas iekļaut bērnu brokastīs, lai tādā veidā uzlabotu mācīšanās prasmes un ļautu bērniem vieglāk koncentrēties mācībām.

Inga Pūce, Sulu ekspertu padomes pārstāve, uztura speciāliste, „Figūras draugi” konsultante: „Sulu sastāvā esošie augļu cukuri sniedz dabīgu enerģiju. Turklāt sulu sastāvā esošā fruktoze veicinās ilgāku sāta sajūtas saglabāšanos, jo tā organismā uzsūcas pakāpeniski un atšķirībā no parastā cukura pasargā organismu no strauja enerģijas kāpuma un krituma, nodrošinot enerģiju ilgākam laikam.”

Par veikto pētījumu, tā norisi

Pētījumā piedalījās aptuveni 50 Rīgas Kristīgās vidusskolas 5. un 6. klašu skolēni vecumā no 11 līdz 12 gadiem. Tas tika veikts psiholoģes Agnes Rožlapas-Grases uzraudzībā, un tā mērķis bija noskaidrot, vai saskaņā ar teoriju un ekspertu viedokļiem sulu lietošana uzlabo uzmanības koncentrēšanās spējas skolēniem.

Pētījumam tika izmantots tests „Korektūras proves”, kas ir uzmanības īpatnību izpēte.

Pēc testa rezultātiem var spriest par to, kā skolēns izprot un pieņem, un saprot mācību uzdevumu, cik sekmīgi viņš koncentrē uzmanību mācību uzdevumam, cik ātri nogurst no intensīva, pastāvīga darba.

Pirmajās divās pētījuma dienās skolēni veica testu uzmanības koncentrēšanas spēju un precizitātes līmeņa noteikšanai bez sulas lietošanas, lai noteiktu vispārējos rādītājus. Nākamajās dienās skolēni no rīta izdzēra glāzi apelsīnu sulas un nākamo divu stundu laikā veica testu.

Pētījumam tika izmantota pašmāju sulu ražotāja CIDO 100% apelsīnu sula.

Kategorijas