Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dāvāt skaistumu citiem

Diāna Lozko

2016. gada 22. aprīlis 00:00

873

Alūksniete Dana Karsaka pašreiz iziet praksi frizētavā “Lave” Alūksne, kur turpina apgūt friziera prasmes, jo apņēmusies nākotnē kļūt par profesionālu frizieri.

Patīk rūpēties par cilvēkiem
Pērn viņa pabeidza Alūksnes novada vidusskolu un devās mācīties uz Rīgas Stila un modes profesionālo vidusskolu. “Izvēlējos mācīties par frizieri, jo biju iesākusi to darīt jau pēc 9.klases, bet diemžēl tad mācības nepabeidzu. Pēc tam sapratu, ka mani tomēr ļoti saista šī profesija un vēlos iegūt diplomu, strādāt,” stāsta D.Karsaka. Šī profesija viņu saista, jo ir sievišķīga un tajā vienmēr būs darbs. “Man patīk rūpēties par cilvēkiem, par to, kā viņi izskatās. Ir patīkami redzēt, kāds cilvēks ienāk frizētavā un kāds viņš no tās iziet. Šī ir ļoti lietderīga profesija, jo frizieris vienmēr ir vajadzīgs. Frizieris ir nepieciešams no bērnības līdz pat vecumdienām - vienmēr būs darbiņš!” teic D.Karsaka.
Kā grūtāko frizieres profesijā viņa min darbu ar cilvēkiem, jo katrs ir atšķirīgs un nav viegli visiem izdabāt. “Ir jāmāk komunicēt un katram atbildēt pareizi, jo cilvēkiem ir tik dažādi raksturi.  Cilvēkam ir jāsniedz tas, ko viņš vēlas, bet, protams, ir arī gadījumi, kad cilvēks atnāk ar kādu vēlmi, bet es zinu, ka šis matu griezums vai krāsa viņam nepiestāvēs. Ir teiciens, ka frizieri un taksisti ir kā psihologi, jo jāmāk runāt ar cilvēkiem, uzklausīt viņu vēlmes un problēmas,” teic D.Karsaka. Gadījumos, kad cilvēks izvēlas matu griezumu, kas viņam nepiestāvēs, D.Karsaka mēģina ieteikt cilvēkam ko citu, kā arī paskaidrot, kāpēc tas matu struktūrai un sejas uzbūvei nepiestāvēs. “Ir cilvēki, kuri tik un tā vēlas sevis izvēlēto frizūru, un tad vienkārši ir jādara,” teic friziere.

Brīvajos brīžos arī glezno
D.Karsaka brīvajos brīžos glezno - visu iemācījusies pašmācības ceļā. “Mana mamma glezno, un arī es pamēģināju. Sapratu, ka man tas padodas, un turpinu. Cenšos ar to ievirzīt arī mazu biznesu - pārdot savas gleznas. Pagaidām gan darbus esmu tikai dāvinājusi, bet radinieki iedrošina turpināt gleznot, jo redz, ka padodas,” stāsta D.Karsaka.
Viņai patīk arī teātris. Kad mācījusies Alūksnē, piedalījusies Ulda Sedlenieka Alūksnes Tautas teātra “Slieksnis” darbībā. “Man patīk arī vadīt pasākumus un skatuves runa, taču visu apvienot ir grūti. Ir labāk būt profesionālim vienā jomā, nekā darīt daudzas lietas un neko tā īsti līdz galam tomēr neizdarīt,” saka D.Karsaka, kura izvēlējusies kļūt par profesionālu frizieri. ◆

Fakti

Danas Karsakas ieteikumi:
◆ Šīgada modes tendences ir “ombre” matu krāsojums sievietēm. Tādā krāsojumā matu saknes paliek tumšākas, bet matu gali tiek balināti. Šādas frizūras izveidošana gan ir dārga un laikietilpīga.
◆ Puišiem ir aktuāls griezums, kurā sāni ir gandrīz izdzīti, bet augšpusē atstāti kupli un mazliet garāki mati. Aktuāla ir arī celiņu un dažādu līniju izdzīšana.
◆ Labi izskatās sirmi mati. Vecāku cilvēku sirmie mati padara mīļāku un laipnāku. Ir reizes, kad sirmie mati nav skaisti, jo to tonalitāte ir raiba - tad gan tos labāk nokrāsot.
◆ Lielākā kļūda, kādu cilvēki pieļauj, ir matu krāsošana mājās, kā arī vēlme ātri no tumšas matu krāsas pāriet uz gaišu vai arī otrādi, jo tā mati tiek bojāti.

Kategorijas