Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jauniešu Saeimā ģenerē idejas valsts attīstībai

Diāna Lozko

2016. gada 22. aprīlis 00:00

90

Rihards Lācis, Ernests Olders un Dainis Rižkins ir jaunieši no Alūksnes novada, kuri iekļuvuši 6.Jauniešu Saeimā. Jauniešu Saeimas vēlēšanās kandidēt varēja ikviens jaunietis vecumā no 15 līdz 20 gadiem, virtuālajā vēlēšanu platformā piesakot kandidātam svarīgu ideju, kuru būtu nepieciešams risināt valsts līmenī.

Samazināt jauniešu bezdarbu
Latvijas Republikas Saeima jau sesto gadu rīko projektu “Jauniešu Saeima”. 6.Jauniešu Saeimā ievēlētie 100 jaunieši, par kuru idejām saņemts lielākais balsu skaits, 29.aprīlī pulcēsies Saeimas namā, lai caur pašu pieredzi izprastu likumdevēja darba specifiku un no parlamenta tribīnes uzrunātu vienaudžus par sabiedrībā aktuālām tēmām.
Ernests Olders iekļuvis ar ideju samazināt jauniešu bezdarbu. “Mēs esam valsts ar augstāko jauniešu bezdarbu Baltijā un vienu no augstākajiem bezdarba rādītājiem Eiropas Savienībā. Vēlos samazināt jauniešu bezdarbu, iesaistot tos jauniešus, kuri, iegūstot vispārējo vidējo izglītību vai profesionālo, nav spējuši iekļauties darba tirgū,” pauž jaunietis. Viņš uzsver, ka šos jauniešus nepieciešams uzņemt valsts dibinātos ražošanas uzņēmumos. Jaunieši tur ražotu plaša profila un daudzu ražošanas nozaru kvalitatīvus produktus: metāla izstrādājumus, pārtikas produktus, lauksaimniecības tehniku un citus. “Tos eksportētu uz ārzemēm un pārdotu Latvijā, tā stimulējot valsts ekonomiku, palielinot eksportu un pildot valsts kopējo budžetu. Šādi uzņēmumi, kuros tiktu nodarbināti jaunieši, būtu arī lieliska prakses un pirmās darba pieredzes vieta. Jaunietis saņemtu atalgojumu atbilstoši padarītajam darbam. Šādi tiktu samazināta arī jauniešu nevienlīdzība, samazinātos emigrācija,” domā E.Olders.

Jāpiešķir zeme un mežs
Savukārt R.Lācis uzsver, ka vajag uzlabot sadarbību starp jauniešiem un pašvaldībām. Tieši tas esot veids, kā risināt dažādas problēmas un īstenot idejas. “Vairums pašvaldību ir gatavas atbalstīt jauniešu iniciatīvas un projektus, bet jaunieši nav pietiekami informēti par to. Pašvaldībām, sadarbojoties ar skolām un jauniešu atbalsta organizācijām, jārīko neformāli sarunu pasākumi,” skaidro jaunietis. Šādas tikšanās sniegtu kontaktus un informāciju veiksmīgākai sadarbībai.
D.Rižkins savā idejā uzsvēris, ka katrai jaunai Latvijas pilsoņu ģimenei pagastos (kurās sieva ir ne vecāka par 30, bet vīrs ne vecāks par 40 gadiem) valsts varētu bez maksas piešķirt 5 līdz 10 hektārus lauksaimniecībā izmantojamās zemes un 3 hektārus meža. ◆

Kategorijas