Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksniešu drošību uzmana jau deviņas videokameras

Līga Vīksna

2016. gada 22. aprīlis 00:00

766

Šonedēļ Alūksnes pilsētas centrā izvietota pirmā automātiski patrulējoša videonovērošanas kamera. Tā atrodas Lielā Ezera un Tirgotāju ielas krustojumā un ir pirmā Alūksnes novada pašvaldības izvietotā kamera pilsētas ielās, lai gan kopumā pilsētā tā ir jau devītā kamera.

Alūksnes novada domes Informācijas tehnoloģiju nodaļas vadītājs Juris Balandis norāda – drīzumā izvietos vēl vismaz četras.

“Gudrā acs”
“Lielā Ezera un Tirgotāju ielas krustojumā ir automātiski patrulējoša, 360 grādus ap savu asi rotējoša kamera, kas veic tai ieprogrammētās funkcijas, piemēram, spēj pati sekot kustīgam objektam, kā arī pietuvināt un nofiksēt redzamo objektu, piemēram, pārkāpēja automašīnas numura zīmi vai cilvēka seju. Kamera ar labu dienas un nakts redzamību ir pilnīgi autonoma, nepieciešamības gadījumā to var vadīt arī manuāli. Nofilmētos datus tā saglabā divas nedēļas, pēc tam raksta pāri vecajam ierakstam,” stāsta J.Balandis.
Kameru uzstādīšanu un ieprogrammēšanu veic Informācijas tehnoloģiju nodaļa, bet ikdienā datus uzraudzīs Alūksnes novada pašvaldības policija. “Piemēram, kad uz Lielā Ezera ielas notiks kāds publisks pasākums, pašvaldības policisti varēs kamerā filmēto tiešsaistē redzēt arī savos mobilajos tālruņos un attālināti to vadīt: grozīt kameru, pietuvināt attēlu. Protams, to varēs darīt arī pie vadības pults pašvaldības policijas telpās,” saka J.Balandis. Alūksnes novada dome budžetā dažādu kameru iegādei un to izvietošanai šogad paredzējusi 10 000 eiro. Piekļuve pilsētas kamerām un videoierakstiem tiks nodrošināta arī Valsts policijai. Drīzumā Alūksnē izvietos arī informatīvas zīmes par to, ka pilsētā tiek veikta videonovērošana. 

Aizsardzībai un drošībai
Šobrīd Alūksnē izvietotas deviņas stacionārās dažādu funkciju kameras, kas veic ierakstu īpašumu aizsardzības un drošības nolūkos, piemēram, pie Aleksandra paviljona, vairākas - pie uguns novērošanas skatu torņa, kā arī stadiona pusē pie jaunā Tempļakalna gājēju tilta. Tiešraides kameras, piemēram, uz Alūksnes novada pašvaldības ēkas jumta, kur kamerā redzētajam var sekot www.aluksne.lv, un uz Alūksnes Jaunās pils jumta, kur kameras fiksēto var redzēt tiešraidē www.aluksnespils.lv. “Tiešraides kameras ierakstu neveic. Skatu tornī vienubrīd arī bija tiešraides kamera, kā tiešraidi varēja vērot www.aluksnesezers.lv. Šo kameru tiešraidē palaižam, kad Alūksnes ezerā notiek kādi pasākumi, piemēram, makšķerēšanas vai ūdenssporta sacensības. Drošībai un īpašumu aizsardzībai arī tiek izmantotas vairākas mobilās jeb pārvietojamās kameras,” norāda J.Balandis.

Būs vēl vismaz četras
Šovasar pilsētā vēl vairākās vietās izvietos videonovērošanas kameras: vismaz divas būs Pilssalā un vismaz divas arī pilsētas ielās. “Viena no pilsētas ielās izvietotajām kamerām būs tāda pati, kā Lielā Ezera un Tirgotāju ielas krustojumā, un atradīsies Pils ielas – Ojāra Vācieša ielas krustojumā. Vietas kameru izvietošanai jau ir apzinātas: Rīgas un Miera ielas krustojumā, Pils un Margaritas ielas krustojumā, Bērzu un Helēnas ielu aplī, pie Alūksnes Kultūras centra un citviet. Visas kameras izvietos iedzīvotāju drošībai un nozīmīgu objektu sargāšanai. Piemēram, stāvlaukumā starp Alūksnes Kultūras centru un Mākslas skolu daudziem patīk neatļauti “griezt saulītes” - agrāk vai vēlāk šie autovadītāji tiks notverti un atrasti,” saka J.Balandis. ◆

Kategorijas