Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pilssalu gaida pārmaiņas

Līga Vīksna

2016. gada 22. aprīlis 00:00

2292

Alūksnes Pilssala šovasar atkal piedzīvos jaunas pārmaiņas – tajā labiekārtos pludmales un piknika teritoriju vietā starp aģentūras “Alja” ēku un jauno gājēju tiltu. Darbus veiks pašmāju uzņēmums SIA “Ozolmājas”. Pašvaldībā arī domā, kā mainīt ierasto transporta plūsmu Pilssalā.

Alūksnes novada pašvaldības izsludinātajā iepirkumā pieteicās četri pretendenti. Lētākās darbu izmaksas piedāvāja “Ozolmājas” – 102 777 eiro (bez PVN), ar kuru arī slēgs līgumu. Darbiem tērēs pašvaldības budžeta naudu. Tehniskais projekts izstrādāts SIA “Nams”, pamatojoties uz pašvaldības pasūtījumu. Projektēšana veikta saskaņā ar 2011.gada 30.novembrī izsniegto plānošanas un arhitektūras uzdevumu, saņemtajiem tehniskajiem noteikumiem un projektēšanas uzdevumu. Pludmales un piknika zonas izvietojums, kā arī piedāvātie risinājumi veidoti, pamatojoties uz esošo situāciju, izstrādāto Alūksnes Pilssalas attīstības plāna koncepciju un bērnu spēļu laukuma tehnisko projektu.

Sava vieta bērniem
Alūksnes novada pašvaldības projektu vadītāja Sanita Adlere informē, ka šobrīd pludmales zonu izmanto kā publisku peldēšanās vietu, taču tās labiekārtojums nenodrošina pilnvērtīgu funkcionēšanu. Pludmales un piknika zonas labiekārtošanas darbi daļēji notiks Pilssalas viduslaiku kapsētas un viduslaiku nocietinājuma aizsargzonā, taču šajā daļā nav paredzēti liela apjoma rakšanas darbi vai reljefa veidošana - esošo reljefu nemainīs. S.Adlere uzsver, ka visus darbus veiks, nodrošinot arheoloģisko uzraudzību vai izpēti, atkarībā no darba apjoma.
“Izveidos divas galvenās zonas – smilšu pludmali ar peldzonu un zaļo rekreācijas zonu. Vienu no otras atdalīs gājēju pastaigu zona. Smilšu pludmali veidos vidēji 6 – 10 metru platumā gar ezeru atkarībā no dabiskās ezera krasta līnijas. Tajā izvietos divas ģērbtuves. Atsevišķa zona tiks iekārtota bērniem. Pludmale no zaļās zonas būs nodalīta ar koka klājiem. Ziemeļos paredzēts koka klājs līdz ūdenim, bet dienvidos – koka platforma uz koka pāļiem ar laipas turpinājumu ūdenī, ko perspektīvā plānots paplašināt, veidojot laivu piestātni. Zem koka platformas veidos laukakmeņu krāvumu,” stāsta S.Adlere.

Pastaigām, piknikam un peldēšanai
Būs arī pastaigu zona ar apgriešanās laukumu noslēgumā, lai tā būtu ērti lietojama velobraucējiem vai skrituļotājiem. Pastaigu zona vizuāli turpināsies ar esošo iemīto dabas taku. Celiņu segums būs betona bruģakmens un grants ar smalku dolomīta šķembu maisījumu. Izvērtējot peldzonas esošos ģeotehniskos griezumus, ezera krastu veidos, noņemot dūņaino smilts kārtu: piebērs smalku smilti, lai nodrošinātu ērtu un drošu ieiešanu ezerā. Atklātā peldzona tiks veidota ar slīpumu 1:6, bērnu peldvietas slīpums būs 1:12. Zaļajā zonā esošā reljefa paaugstinājumā izvietos piknika zonu ar divām nojumēm, trīs ugunskura vietām un piknika galdiem.
Saskaņā ar Alūksnes novada pašvaldības apstādījumu aizsardzības komisijas atzinumu par koku nozāģēšanu būvprojekta realizācijas gaitā un iepriekš izstrādāto bērnu rotaļlaukuma projektu teritorijā nozāģēs četras papeles. Pirms būvdarbu sākšanas veiks vienas esošās koka laipas demontāžu ūdenī un pārcels metāla žogu.

Pilssalā – transporta haoss
Šonedēļ arī tautsaimniecības komitejas sēdē Alūksnes novada domes deputātu darba kārtībā bija jautājums par Pilssalu – kā turpmāk organizēt autotransporta kustību šajā teritorijā. Šobrīd Pilssalā brīvi var pārvietoties kājāmgājēji un velosipēdisti, skuteriem iebraukt aizliegts, autotransportam – tikai ar pašvaldības licencēšanas komisijas izsniegtām atļaujām. Kā zināms, “Alja” šobrīd strādā pie jauna parkomāta iegādes, tādēļ ir svarīgi saprast, kādas funkcijas tajā paredzēt.
Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers norāda – bijušas divas darba grupas, lai diskutētu par šo jautājumu, bet vienošanās vēl nav panākta. “Šovasar Pilssalā labiekārtos pludmali – būs, kas izmantos šo situāciju, lai iebrauktu Pilssalā, tādēļ domāts uz darbu laiku iebraukšanu ierobežot. Diemžēl pēdējos gados Pilssalā ir haoss un netiek nodrošināta transporta plūsmas kontrole. Pašvaldības policijā norāda, ka nav tiesīgi sodīt, ja autovadītājs neievēro ceļa zīmi “Iebraukt aizliegts” – tad esot jāsauc Valsts policija, ar kuru diemžēl nav labas sadarbības,” sacīja Dz.Adlers. Viņš arī uzskata, ka šobrīd pašvaldības iestādēm ir izsniegts pārāk daudz atļauju iebraukšanai Pilssalā. “Vajadzētu katrai iestādei 1-2 atļaujas, nevis kā tagad, kad, piemēram, sporta skolai ir 7-9 atļaujas! Savukārt lielo pasākumu laikā zīmi “Iebraukt aizliegts” aizsegt, jo kustību regulē pašvaldības policija,” rosināja Dz.Adlers.

Palielinās maksu atļaujām
Pašvaldības policija arī no deputātiem Violas Kaparšmites un Guntara Švolmaņa saņēma kritiku par savu darbu. “Mums pašvaldības policija šobrīd ir tikai, lai atrunātos, ka nevar kaut ko darīt: bomžus pilsētā kontrolēt nevar, par iebraukšanu Pilssalā sodīt nevar!” atzina G.Švolmanis. Savukārt V.Kaparšmite pauda, ka Alūksnē pašvaldības policija esot bezzobaina.
Komitejā izskanēja arī ierosinājums palielināt iebraukšanas atļauju maksu, kas arī samazinātu interesentu skaitu. Šobrīd četru stundu atļauja automašīnai maksā 2 eiro, sezonai – 30 eiro. Statistika liecina, ka tās galvenokārt iegādājas dažādi tirgotāji un pasākumu rīkotāji. Piemēram, 2015.gadā izsniegtas 580 atļaujas, iekasējot 1900 eiro. Kopš 2013.gada izsniegto atļauju skaits ar katru gadu ir palielinājies.
Pašvaldības izpilddirektore Janīna Čugunova norādīja – kādreizējā morga ēka Pilssalas un Skolas ielu krustojumā nojaukta, lai paplašinātu Skolas ielas stāvlaukumu. Tajā autotransportu ērti var novietot Pilssalas apmeklētāji. Deputāts Laimonis Sīpols ierosināja jauno parkomātu izvietot pie Skolas ielas stāvlaukuma.
Pēc diskusijām komitejā deputāti vienojās, ka pašvaldībā gatavos dokumentāciju, lai palielinātu iebraukšanas maksu Pilssalā, samazinātu izsniegto licenču skaitu un pludmales iekārtošanas darbu laikā autotransporta kustību slēgtu. ◆

Kategorijas