Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Smēķē vismaz puse jauniešu

Līga Vīksna

2010. gada 12. aprīlis 12:20

1683

Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā piektdien viesojās Eiropas Komisijas pretsmēķēšanas kampaņas „HELP: Par dzīvi bez tabakas” izbraukuma komanda. Akcijas laikā skolēni varēja izmērīt kaitīgā oglekļa monoksīda jeb tvana gāzes līmeni savā organismā,  atainojot smēķēšanas un pasīvās smēķēšanas sekas.

Nav noslēpums, ka smēķēšana ir aktuāla problēma teju visās skolās Latvijā, īpaši lielākajās. Pretsmēķēšanas kampaņa “HELP: par dzīvi bez tabakas” Eiropas valstīs, tostarp Latvijā, sākta pirms pieciem gadiem, bet Alūksnes pusē to šādi izvērš pirmo reizi. Mērījumi notika līdzīgi, kā mēra alkohola koncentrāciju izelpā. Paralēli CO testiem ikviens skolēns varēja nofilmēties video, paužot savu padomu, kā atmest vai neuzsākt smēķēšanu, kā izvairīties no cigarešu dūmiem.

Smēķē aiz garlaicības
Ap galdu, kur notika mērījumi, valdīja vispārēja skolēnu jautrība. “Alūksnes Ziņu” uzrunātie jaunieši pauda dažādus viedokļus par smēķēšanu un tās kaitīgumu. 9.klases meitenes Linda un Signe atzina, ka smēķēšana ir ļoti aktuāla visās skolās un neslēpa, ka arī pašas smēķē. “Mūsu klasē smēķē vismaz puse skolēnu – arī mēs. Sākām to draugu mudinātas un tā tas aizgāja. Skolā starpbrīžos nav, ko darīt, tādēļ smēķējam – aiz garlaicības. Vecāki zina, ka smēķējam. Protams, neatbalsta mūsu rīcību un saka, lai vismaz publiski nesmēķējam un neizrādāmies. Arī vecāki paši pīpē,” stāsta Linda un Signe. Jautātas, ko viņas vēlētos starpbrīžos darīt, lai nebūtu laika smēķēšanai, jaunietes vērtē, ka starpbrīži varētu būt īsāki, tad neatliktu tam laika. 8.klases zēni Artūrs un Andis Edžus norāda, ka no klases zēniem smēķē vismaz puse, starp meitenēm – mazāk. Paši viņi nesmēķē, jo vecāki kategoriski neatļauj, ir arī veselības problēmas. Arī 11.klases meitenes Justīne, Žanete un Monta atzīst, ka smēķēšana skolās ir ļoti aktuāla problēma. “Mūsu klasē vairāk smēķē meitenes, jo zēni klasē ir tikai pieci. Arī pašas esam pamēģinājušas, bet ikdienā nesmēķējam – tā ir lieka naudas šķērdēšana, nepatīkama smaka un nav vērts šādi bojāt savu veselību. Zinām, ka skolēni, kas smēķē, iegādājas cigaretes pat veikalos vai palūdz gados vecākiem jauniešiem tās nopirkt,” viņas saka.

Pašiem nereti ir šoks
Viena no kampaņas organizatorēm Anna Balandina norāda - bieži tiek uzsvērts informēšanas darba nelietderīgums, taču šajā gadījumā, ņemot palīgā speciālu aparatūru, skolēni uzskatāmi redz būtisko atšķirību tvana gāzes piesārņojuma līmenī, kāds ir smēķētāju un nesmēķētāju organismā. “Pēc mērījumiem jauniešiem pašiem nereti ir šoks, cik augsti ir rādījumi. Ja dienā nopīpē puspaciņu – paciņu cigarešu, tad vidēji trīs reizes tiek pārkāpts pieļaujamais tvana gāzes daudzums organismā. Parasti jauniešu reakcija pēc mērījumiem ir bravurīga. To skaidrojam ar maskētām bailēm par šoku, uzzinot, kāda ir skarbā patiesība, un ceram, ka tas tomēr viņus rosina aizdomāties par kaitīgumu. Starp skolēniem smēķētāju riska grupa ir vecumā no 15 līdz 18 gadiem, uz kuriem galvenokārt vēršam kampaņu,” saka A.Balandina.

Jāierobežo cigarešu izplatīšanu

Ģimnāzijas skolotāja Dagmāra Melece piekrīt, ka smēķēšana ir izvērtusies par lielu masveida problēmu skolās, tādēļ aicinājusi kampaņas organizatorus atbraukt, lai izglītotu ģimnāzistus. “Skolā veicam arī preventīvo darbu, stāstot par smēķēšanas kaitīgumu. Pateikt “jā” vai “nē” smēķēšanai ir katra skolēna privāta lieta – to nevar iespaidot ne mamma, tētis, ne skolotājs, bet izglītot mēs varam. Kāpēc tas ir tik masveidīgi? Jaunieši smēķēšanu saista ar piederību grupai, kopīgu parunāšanos. Uzskatu – lai cīnītos ar smēķēšanas izplatību, vispirms valstiskā līmenī ir jāierobežo cigarešu izplatība un tirdzniecība. Jaunieši brīvi pērk cigaretes ne tikai tirdzniecības vietās, bet arī nelegāli ievestās. Diemžēl tagad jaunieši pat atsakās no pusdienām, lai tikai uzsmēķētu, un ne visi vecāki to zina,” saka D.Melece.

Kategorijas