Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pirmo reizi - “Džamboreja Alūksnē”

Diāna Lozko

2016. gada 29. aprīlis 00:00

47

Rīt pulksten 19.00 Alūksnē notiks Latvijā vēl nebijis izklaidējoši izglītojošs pasākums - Alūksnes Kultūras centra deju kopas “Olysta” un vieskolektīvu koncerts “Džamboreja Alūksnē”. Tā būs unikāla seno latgaļu, sēļu, zemgaļu, kuršu un lībiešu tikšanās uz Alūksnes Kultūras centra skatuves.

“Džamboreja” - kā salidojums
“Džamboreja Alūksnē” ir pasākums, kurā deju un folkloras kopas uzstāsies tikai arheoloģisko tērpu atdarinājumos. Amatnieki rādīs un stāstīs par senajām rotām un tekstilijām, vēsturnieki stāstīs par seno baltu izcelšanos, dzīves areālu un simboliem. Līdz šim Latvijā līdzīgs pasākums nav noticis. Vārds “džamboreja” aizgūts no skautiem, kas nozīmē plašu, bieži arī starptautisku skautu salidojumu. Šajā gadījumā vārda nozīme būs kā seno latgaļu, sēļu, zemgaļu, kuršu un lībiešu tikšanās.
Pasākumā kopā ar deju kopu “Olysta” uzstāsies Kuldīgas kultūras centra deju kopa “Bandava”, Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes “Kultūra” Tautas deju ansamblis “Lielupa”, Rīgas kultūras un tautas mākslas centra “Mazā Ģilde” vidējās paaudzes deju kolektīvs “Sen Līgo”, Līgatnes novada vidējās paaudzes tautas deju kolektīvs “Zeperi”, Krustpils kultūras nama deju grupa “Kreicburga”, Jēkabpils bērnu un jauniešu centra deju grupa “Pastalnieki”, Ceraukstes folkloras kopa “Laukam pāri” un Rekavas folkloras kopa “Rekovas Dzintars”. Jāuzsver, ka no visiem pašdarbības kolektīviem Latvijā mazāk nekā viens procents uzstājas arheoloģisko tautu tērpu atdarinājumos, kuri reprezentē 11. un 13.gadsimta tērpus.

Izrādīs seno tērpu
daudzveidību
Alūksnes Kultūras centra deju kopas “Olysta” vadītājs un “Džamboreja Alūksnē” organizators Agris Veismanis atzīst, ka tieši tāpēc radusies doma veidot šādu koncertu, lai arī citiem būtu iespēja redzēt šo īpašo tērpu daudzveidību. “”Olystas” stratēģija ir dejot tikai arheoloģiskajos tērpos. Šī ideja radās, jo nolēmām kolektīvu nosaukt vēsturiskajā Alūksnes nosaukumā – Olysta. Šāda izvēle, protams, prasa lielu finansējumu, jo tērpi ir dārgi. Finansējumu piesaistām, gan rakstot projektus, gan arī ieguldot savus līdzekļus. Pašreiz mums būtu nepieciešams izveidot vieglākus tērpus, jo tagad mums ir diezgan krāšņi, bet smaga auduma tērpi,” teic A.Veismanis.
Pasākumā “Džamboreja Alūk­snē” pirms koncerta – no pulksten 17.00 līdz 19.00 - notiks arī dažādas lekcijas. Par seno latgaļu agrīno vēsturi, dzīves areālu, izcelšanās jautājumiem, latgaļu simboliem un to nozīmi stāstīs vēsturnieks Māris Rumaks. Rotkaļi Elīna Kūla-Braže un Tālivaldis Kivlenieks stāstīs par senajām rotām, kā arī rādīs to atdarinājumus. Savukārt Ludzas Amatniecības centrs un Alūksnes Tautas lietišķās mākslas studija “Kalme” pastāstīs par tekstilijām. ◆

Kategorijas