Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izmaiņas Alūksnes novada investīciju plānā

Līga Vīksna

2016. gada 29. aprīlis 00:00

194

Alūksnes novada dome ārkārtas sēdē aktualizējusi pašvaldības attīstības programmu un investīciju plānu laika posmam līdz 2017.gadam. Salīdzinot ar iepriekšējo, tajā ir arī jauninājumi, piemēram, veidot pilsētā vēl vienu industriālo teritoriju ne tikai pie Ganību ielas, bet arī Tālavas ielā.

Aktualizētā attīstības programma kopā ar investīciju plānu ir jau izskatīta Vides aizsardzības un reģionālo lietu ministrijā, martā to skatīja arī Koordinācijas padomē, kā rezultātā pašvaldībai tagad jāveic izmaiņas iecerētajās uzņēmējdarbības atbalsta idejās. Atbilstoši norādījumiem vienam no projektam dots vispārīgāks nosaukums, savukārt industriālajā teritorijā pie K.Barona ielas otrajā kārtā paredzētā būve uzņēmējdarbības attīstīšanai pašvaldībai būs jāuzbūvē jau pirmās kārtas ietvaros, jo jau ir pieprasījums un interese no uzņēmējiem. Savukārt jaunums būs vēl vienas industriālās teritorijas izveide Alūksnē, Tālavas ielā.

Pirks vēl vienu komercplatību
“Lai mazinātu Veselības veicināšanas pakalpojumu centra projekta risku, bija ieteikums no šā projekta finansējuma daļu nodalīt un izveidot vēl vienu jaunu projektu, lai samazinātu pilsētā degradēto teritoriju. Pašvaldībai Alūksnē nav komercdarbībai piemērotu teritoriju, tādēļ paredzēts to iegādāties Tālavas ielā no privātpersonas, kur šobrīd atrodas sarkanais angārs, un arī īpašumu tam blakus, kopā 0,7 hektāru platībā. Projekta rezultātā šo teritoriju sakārtos, ierīkos ūdensvada un kanalizācijas pieslēgumu. To piedāvās uzņēmējiem, kuri izrādīs interesi darbības izvēršanai šajā vietā. Tiesa, šo projektu īstenos, kad jau būs tapis veselības centrs,” skaidro pašvaldības Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāja Arita Prižavoite. Īpašuma iegādei plānoti 54 000 eiro.
Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers pauda, ka drīzumā vajag īstenot arī aģentūras “Alja” ēkas pārbūvi Pilssalā. Arī tas ir paredzēts investīciju plānā kā viens no projektiem, šajā vietā radot multifunkcionālu ēku. “Iepirkumā darbu veikšanai bija pieteikušies vairāki pretendenti, lētākais piedāvājums bija 700 000 eiro plus PVN,” atzina Dz.Adlers.

Liels domes līdzfinansējums
Deputāte Jana Zilkalne, kura gan pati domes ārkārtas sēdē nepiedalījās, bet bija iesniegusi jautājumus rakstiski, rosināja skaidrot, kāpēc Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējums ir tikai 15 procenti, bet Alūksnes novada domes – 85 procenti projektam par multifunkcionālas ēkas izbūvi, teritorijas labiekārtošanu Pilssalā. J.Zilkalne interesējās, kādu ietekmi tas atstās uz pašvaldības budžetu ilgtermiņā.
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis skaidroja, ka šajā aktivitātē pašvaldībai paredzēti 555 000 eiro, no kuriem 6 procenti jāatvēl vēl rezerves fondam. Lai ēku izbūvētu, pašvaldība ņems kredītu Valsts kasē, jo tikai ar ERAF finansējumu nepietiks. A.Prižavoite uzsvēra, ka šajā projektā Eiropas finansējums paredzēts komercdarbības attīstībai. “Multifunkcionālajā ēkā telpas, ko varēs piedāvāt nomāt komercdarbībai, ir 34 procenti – proporcionāli tikai šai daļai varam paredzēt ERAF finansējumu, tādēļ ir tik liels pašvaldības līdzfinansējums,” sacīja A.Prižavoite.

Jārēķina arī ieņēmumi
Deputāts Laimonis Sīpols vērsa uzmanību, ka šādi pašvaldība atkal uzbūvēs jaunu objektu, kam pēc tam vajadzēs finansējumu uzturēšanai. “Vai kāds rēķina un domā tam līdzi?” jautāja L.Sīpols. Deputāte Maruta Kauliņa iebilda, norādot: “Ja neko nedarīs, tad arī nekā nebūs, un ja vēlas kaut ko jaunu, jārēķinās ar papildu izmaksām.” Deputāts Andis Zariņš pauda, ka gan multifunkcionālo ēku Pilssalā, gan sporta centru pašvaldība vēlas izbūvēt esošo ēku vietā, nevis no jauna, un tās nebūs nesamērīgi lielas. Deputāts Guntars Švolmanis vērsa uzmanību, ka jārēķina un jāpalielina arī gaidāmie ieņēmumi no jauninājumu ieviešanas, ne tikai izdevumi, lai iedzīvotājiem būtu labi.

Aplikācijas viedtālruņos un LED displeji
Attīstības programmā un investīciju plānā paredzēta arī pagastu ceļu rekonstrukcija, ieguldījumi novada skolās, uzlabojot infrastruktūru, mācību vidi, datoraprīkojumu, ēku energoefektivitāti.
Jauninājumu ieviešana plānota tūrisma nozarē, piemēram, mobilo aplikāciju izveide viedtālruņiem novada tūrisma piedāvājuma popularizēšanai, lielformāta LED video displeju iegāde un izvietošana, digitālo informācijas stendu iegāde un izvietošana, kur 24 stundas diennaktī būs pieejama informācija par tūrisma iespējām, kultūras pasākumiem un citām aktivitātēm Alūksnes novadā. ◆

Kategorijas