Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Būs unikālas sacensības bērniem

Agita Bērziņa

2016. gada 29. aprīlis 00:00

42

Šovasar Alūksnes ezerā norisināsies divas ūdens motosporta sacensības. Kā ierasts, sportistus Alūksne pulcēs Eiropas čempionātā, savukārt pirmo reizi rīkos Pasaules čempionātu “Formula Future” laivu klasē. Tās būs pirmās “Formula Future” pasaules līmeņa sacensības gan Latvijā, gan mūsu ezera ūdeņos.

Godīgākās sacensības
Trešdien Alūksnes novada pašvaldību apmeklēja Latvijas Ūdens motosporta federācijas prezidents Atis Slakteris un ģenerālsekretāre Ieva Tauniņa, lai tiktos ar pašvaldības un Alūksnes ūdens motosporta kluba „Nord Ost” pārstāvjiem. A.Slakteris uzsver, ka Alūksne un Alūksnes ezers ieņem ļoti nozīmīgu vietu Latvijas ūdens motosportā, tādēļ par jauno sacensību mājvietu izvēlēta tieši Alūksne. “Formula Future” klasei ir interesanta sacensību specifika - visiem sportistiem pasākuma rīkotāji piešķir pilnīgi vienādu inventāru – ķiveres, vestes un pat laivas, tādēļ panākumi šajā klasē ir atkarīgi tikai un vienīgi no sportista meistarības. Sacensībās piedalīsies meitenes un zēni vecumā no 8 līdz 18 gadiem. Valstis katrai vecuma grupai sacensībām var deleģēt vien divus sportistus. Tas nozīmē, ka neviena valsts nebūs dominējošā. “Godīgākas sacensības vairs nevar būt! Visiem ir pilnīgi vienādas iespējas,” saka A.Slakteris. Paredzams, ka kopā 100 dalībnieki ieradīsies no Vācijas, Čehijas, Portugāles, Krievijas, Itālijas un Slovākijas. Iepriekšējo sacensību pieredze pasaulē rāda, ka cīņa par uzvaru ir spraiga un nereti meiteņu akurātums un pedantisms uzvar zēnu azartu un ātrumu.

Divas laivas jau Alūksnē
Pērn „Nord Ost” valdes loceklis Armands Musts pieredzi sacensību organizēšanā guva Itālijā. “Mūsu infrastruktūra ir piemērota sacensību rīkošanai – gan krasts, gan ūdenstilpe. Formāts ir pilnīgi citādāks, nekā klasiski gadu no gada varēja redzēt Alūksnē. Šajās sacensībās vērtēs ne vien braukšanu, bet arī citas prasmes, piemēram, glābšanas riņķa izmantošanu un jūrnieka mezgla siešanu,” stāsta A.Musts. Tā kā Latvijai nav praktiskas prasmes šo sacensību vadīšanā, tad piesaistīs personālu no Krievijas. Sacensībām „Nord Ost” rīcībā jau ir divas laivas, ar kurām startēs sportisti. Tās ir gumijas laivas ar piekaramo motoru. A.Slakteris atzīst, ka sacensības ir lieliska brīvā laika pavadīšanas iespēja, pie tam – no dalībniekiem neprasa nekādus finansiālus ieguldījumus. Viņš cer, ka dalība šajās sacensībās var būt pirmais solis, lai vēlāk izvēlētos braukt citās laivu klasēs.
“Sacensībās Alūksnē nestartēs neviens pašmāju sportists, taču mūsu bērniem tā ir iespēja iepazīt šo sportu, un ceram, ka jau nākamgad būs pārstāvji arī no Alūksnes,” saka A.Musts. Lai arī pagājušā gada nogalē divas laivas tika nogādātas Alūksnē, trenēties vēl nav bijis iespējams, un arī uz sacensību laiku neviens nebūs tik sagatavots, lai piedalītos.

Pirmais posms - Liepājā
Ūdens motosportistiem sezona sāksies jau nākamnedēļ ar sacensībām Liepājā, kas būs pirmais Latvijas čempionāta posms. Šosezon Latvijas čempionāts notiks septiņos posmos - par vienu vairāk nekā citkārt. “Alūksnes braucēji ir vissliktākajā situācijā, jo zivju nārsta dēļ agrāk par 1.jūniju Alūksnes ezerā trenēties nevaram,” saka A.Musts. Latvijas čempionātā plāno startēt Reinis Musts un Normunds Sniķers, taču Eiropas čempionātā tepat Alūksnē – arī vecmeistari Raimonds Špacs un Gints Rozenbergs. ◆

Kategorijas