Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tūrisma sezonai durvis vaļā

Agita Bērziņa

2016. gada 6. maijs 00:00

661

Lai gan mēdz teikt, ka tūrisma sezona nekad nebeidzas un nekad nesākas, vasara ir laiks, kad tūristu mūsu pusē ir visvairāk. Tāpēc arī Alūksnes un Apes novados šim aktīvajam laikam gatavojas, radot jaunus, interesentus piedāvājumus, suvenīrus, ar ko pārsteigt iebraucējus, un pasākumus, uz kuriem pulcēt ne vien tūristus, bet arī vietējos iedzīvotājus.

Jāiepazīst savu novadu
Alūksnes tūrisma informācijas centrs vasaras sezonu iesāks ar pasākumu šo sestdien, kad ikviens interesents aicināts piedalīties ekspedīcijā pa Melnupes augšteci. Apmēram četru stundu braucienā ar autobusu varēs iepazīt Alsviķu, Zeltiņu un Ilzenes pagastu vēsturiskos objektus un tikties ar vietējiem amatniekiem. “Pagājušajā sezonā rīkojām aktīvākus pasākumus, braucienus ar velosipēdiem, bet šogad piedāvājam izglītojošākus. Teritorija ir liela, tāpēc izvēlējāmies nevis rīkot pārgājienu, bet braukt ar autobusu. Protams, apskates vietās izkāpsim. Ir pienācis laiks pašiem iepazīt savu novadu,” teic tūrisma mārketinga un reklāmas speciālists Aigars Ribušs. Viņš arī atklāj, ka interese par braucienu ir ļoti liela.
A.Ribušs mudina izmantot iespēju un apmeklēt saimniecības un uzņēmumus akcijas “Atvērtās dienas laukos” ietvaros, kas notiks 14.maijā. Varēs paviesoties stādu audzētavā “Sprogas”, baudīt lauku labumus, mieru un skaistumu Mālupes pagasta “Bitītēs”, viesu mājā “Jaungrēveles” Annas pagastā, zemnieku saimniecībā „Imanti” Alsviķu pagastā un saimniecībā „Jaunzvirgzdiņi” Ilzenes pagastā. Sezonas lielākais un nozīmīgākais pasākums solās būt tūrisma rallijs “Alūksnes piedzīvojums”, kas notiks 16.jūlijā - arī uz šo pasākumu var jau pieteikties “www.turismarallijs.lv”.

Jaunums – Mišu medus
muzejs
Alūksnes pilsētā nepārtraukti notiek attīstība un vides sakopšanas darbi, kas pozitīvi ietekmē situāciju un ko novērtē arī iebraucēji. Tūristus gaida pagājušajā sezonā atklātie objekti – Tempļakalna ielas gājēju tilts un skatu tornis Tempļakalna parkā. Jaunums ir tas, ka Tempļakalna ielas gājēju tilta krāšņajām gaismām no pagājušās nedēļas pievienojusies arī romantiska mūzika. Skaņdarbus atskaņos katras pilnas stundas sākumā 15 minūšu garumā. Tūrisma informācijas centrā ir pārliecināti, ka šie objekti joprojām piesaistīs tūristus. Jo vairāk tādēļ, ka Alūksne atzīta par vienu no labākajiem tūrisma galamērķiem. “Ja arī šogad netiks atklāti jauni objekti, tas nenozīmē, ka tādu nebūs nākotnē. Ideju mums ir daudz!” saka A.Ribušs.
Alūksnes novada teritorijā jaunums būs Mišu medus muzejs Veclaicenes pagastā, ko veido veclaicenietis Artis Krasts. Viena no iespējām, kad varēs viesoties Mišu medus muzejā, būs tūrisma rallijs. “Sezona būs darbīga, un tūristu solās būt daudz. Zinām, ka Alūksni apmeklēs daudz igauņu. Interesējas arī no citām Eiropas valstīm un Krievijas. Konkrētu tūristu skaitu prognozēt ir grūti,” norāda A.Ribušs. Par sava piedāvājuma papildināšanu domā arī viesu māju, kafejnīcu īpašnieki. Populāras kļuvušas skolēnu ekskursijas, tādēļ īpašs piedāvājums novadā ir arī skolēnu grupām. Jaunums – ekskursijām var pieteikties arī elektroniski mājaslapā “www.visitaluksne.lv”.

Daudzpusīgi suvenīri
Plašais suvenīru klāsts tūrisma informācijas centrā papildināts ar jaunām lietām. Tūristi varēs iegādāties aproces ar latvju zīmēm, kuras top zemnieku saimniecībā “Zelmeņi 1” Alsviķu pagastā, Arta Bērziņa gatavotos koka atslēgu piekariņu un magnētiņus, Agijas Pauģes darinātās cepures ar saukli “Malēnietis dzīvo, cepuri kuldams”. Ilzeniete Santa Melece tūristiem sarūpējusi veselīgas tējas un sīrupus, alūksniete Una Tetere-Teterovska – ekoloģiskās sojas sveces. Tāpat arī ir jauni T-krekli ar Alūksnes dabasskatiem, atklātnes, dažādas krūzes, metāla atslēgu piekariņi un automašīnas karodziņi ar Alūksnes simboliku. Interesants jaunums ir pildspalva, kuru var izmantot arī kā lāzeri, lukturi vai skārienjutīgā ekrāna zīmuli.

Apes novadā aicina doties pārgājienos
Arī Apes novada tūrisma informācijas centri ir gatavi jaunajai sezonai. Novada tūrisma darba organizatore Sanita Sproģe atzīst, ka tūristu aktivitāti prognozēt ir grūti. “Gaidām pie mums ciemos gan skolēnu, darba kolektīvus, gan jebkuru interesentu grupu. Ir pieteikušās jau pirmās grupas uz maiju,” stāsta S.Sproģe. Uzsākts darbs pie novadam raksturīgu suvenīru veidošanas un izgatavošanas, ko piedāvāt novada tūristiem un viesiem.
Dabas pētniekiem un baudītājiem Apes novadā piedāvā doties pārgājienos pa kādu no dabas takām. Virešu pagastā pēc pašu izvēles var izstaigāt Vizlas dabas taku, Randatu klints taku vai jauno Tilderu taku pie Gaujas tilta. Gaujienas pagastā var iepazīt Gaujienas dabas taku, bet Apē - Vaidavas dabas taku. “Meklē pēdas, modini sevī pētnieka garu, iepazīstot augus, dzīvās būtnes, priecājoties par to, ko sniedz mums daba! Ja no Līzespasta pa lapegļu aleju esi nonācis Trapenē, apmeklē Zigurda Safranoviča privāto senlietu kolekciju „Fazānos”. Muzejs “Fazāni”, tāpat kā Zvārtavas pils, jau otro gadu iesaistījies akcijā “Atvērtās dienas laukos”, tāpēc 14.maijā varēs izbaudīt šo piedāvājumu. Turpinot Valijas Šļukumas iesākto darbu Ojāra Vācieša skvēra izveidē pie Trapenes muzeja, aicinām ekskursantus dāvināt kādu košumkrūmu vai dekoratīvo augu, iestādot to. Lūgums gan iepriekš sazināties ar Trapenes tūrisma darba organizatori Līgu Semjonovu,” aicina S.Sproģe.

Baudījums garšas kārpiņām
Garšas kārpiņu palutināšanai Apes novadā piedāvā arī degustācijas. Iepriekš piesakoties, tās būs iespējamas gan zivju audzētavā „Krāces” Apes pagastā , gan Gaujienas pagasta „Jaunzemos” SIA „Very Berry” , kur varēs nogaršot veselīgās ogu un augļu sulas, morsus un citu produkciju. S.Sproģe informē, ka buklets “Vidzemes šosejas pieturas”, kurā kopā ar Smiltenes un Raunas novadiem ietverts arī Apes novada tūrisma piedāvājums, šogad papildināts ar naktsmītņu un ēdināšanas vietu sarakstu. Tas rosinās ceļot un izzināt kāros iegriezties dažādās “pieturās”- Gardēžu, Amata prasmju, Kultūrvēsturiskajās, Veselības un Dabas pieturās. ◆

Kategorijas