Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Skolēniem ir liela interese par datoriku un robotiku

Diāna Lozko

2016. gada 6. maijs 00:00

4

Alūksnes novada vidusskola ar Alūksnes novada pašvaldības līdzfinansējumu aprīlī iegādājusies robotikas komplektus, kuri paredzēti datorikas stundām. Pirms tam robotiku varēja apgūt tikai Alūksnes Bērnu un jauniešu centrā, bet nu to var darīt arī vidusskolas skolēni. Alūksnes novadā šī ir pirmā skola, kurā uzsākta arī robotikas apguve.

Pašreiz - fakultatīvi
Alūksnes novada vidusskolas datorikas pasniedzēja Līga Krūmiņa informē, ka datorikas priekšmets skolā pašreiz tiek apgūts tikai fakultatīvi. “Šogad piedalāmies pilotprojektā par datoriku kā jauno mācību priekšmetu. Šo programmu skolās paredzēts ieviest pakāpeniski. Šogad mūsu skolā datoriku apgūst 1.un 4.klases skolēni, nākamgad Latvijā un mūsu skolā to mācīs 1., 2., 4., 5., 7. un 8.klasei, bet trešajā gadā paredzēts ieviest šo priekšmetu visām klasēm,” stāsta L.Krūmiņa. Ar vienu no priekšmeta jomām - robotiku - iepazinušies arī citu klašu skolēni, un tā daudzus interesē. L.Krūmiņa stāsta, ka ar robotiku iepazīstināti arī 12.klases skolēni, kuri trīs stundas no vietas aizrāvušies ar programmatūras izzināšanu un bijuši ļoti ieinteresēti. “Mazie pirmklasnieki mācīja lielos bērnus, kuriem bija ļoti interesanti. Man pašai bija daudzas lietas jāiemācās, bet bērni mūsdienās zina ļoti daudz un arī ātri apgūst jaunas tehnoloģijas,” atzīst L.Krūmiņa.

Mazie māca lielos
Vēl gan nav zināms, vai datoriku iekļaus oficiālā stundu sarakstā, taču pašreiz izskatās, ka tā varētu notikt, jo iesaistītajiem bērniem patīk apgūt dažādas jaunas iemaņas šajā jomā. “Uzskatu arī, ka labāk ir, ja bērni iemācās ko noderīgu, sēžot pie datora, nevis tikai vienkārši ilgu laiku pavada  internetā,” pauž L.Krūmiņa. Viņa arī uzsver, ka šajā priekšmetā māca, kā veikt izvēles un kā tās ietekmēs nākamos veicamos darbus. Līdz ar to šis priekšmets, lai arī ļoti tehnisks, māca atbildību par savu rīcību un to, kā viena rīcība var ietekmēt nākamo.
1.klases audzinātāja Sanita Čibala uzsver, ka visi viņas klases bērni apmeklē datorikas nodarbību un ir priecīgi, ka šajā priekšmetā var apgūt robotiku. “Viņiem tā ļoti patīk - gan puišiem, gan arī meitenēm,” teic S.Čibala. L.Krūmiņa piebilst, ka pasaulē tieši sievietes ir spēcīgas robotikas jomā un varbūt nākotnē arī kāda skolniece no Alūksnes novada vidusskolas spilgti sevi pierādīs.

Pārstāvēs skolu
olimpiādē
14.maijā L.Krūmiņas audzēkņi Viktorija Āboltiņa, Niks Gibala, Elizabete Korpa pārstāvēs Alūksnes novada vidusskolu Latvijas 1.atklātajā datorikas olimpiādes 2.kārtā. Olimpiādes 2.kārta norisināsies 14.maijā Latvijas Universitātē, kur skolēni sacentīsies āķīgu algoritmu risināšanā programmēšanas valodā “Scratch”. L.Krūmiņa izsaka lielu pateicību Alūksnes Bērnu un jauniešu centra robotikas pulciņa vadītājam Ivaram Vīksnam par sniegtajiem padomiem. “Viņam ar bērniem ir ļoti labi panākumi šajā jomā. Mums vēl ir daudz ko mācīties,” teic L.Krūmiņa. Pagājušajā nedēļā jaunieguvumu – robotikas komplektus – prezentēja arī Alūksnes novada vidusskolas padomei. ◆

Kategorijas