Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Iemūrē vēstījumu

Līga Vīksna

2016. gada 6. maijs 00:00

10

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Vidzemes reģiona Alūksnes novada Apes posteņa ēkas pamatos piektdien svinīgi iemūrēja kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Vēsturiski šī bija jau trešā reize gandrīz simts gadu laikā, kopš tieši šajā vietā liek pamatakmeni Apes depo ēkai.

Nozīmīgajā pasākumā piedalījās iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, Apes novada domes priekšsēdētāja Astrīda Harju, Nodrošinājuma valsts aģentūras direktors Ēriks Ivanovs, VUGD priekšnieks pulkvedis Ojārs Āboliņš, būvniecības kompānijas “RERE Grupa” un “RERE būve” pārstāvji, kā arī ugunsdzēsēji glābēji, Apes iedzīvotāji un citas Apes un Alūksnes novadu amatpersonas.

Ieguldījums drošībā
R.Kozlovskis uzsvēra, ka jaunā depo ēka kalpos ne tikai VUGD darba apstākļu uzlabošanai, bet kopumā dos ieguldījumu Apes novada iedzīvotāju drošībai. Nākamās vietas Latvijā, kur depo būvniecība paredzēta, ir Smiltenē, Ērgļos, Skrundā.
VUGD priekšnieks pulkvedis O.Āboliņš atzina, ka ugunsdzēsība Latvijā 151 gada laikā ir izaugusi no nelielas aktīvu iedzīvotāju iniciētas brīvprātīgo kustības līdz mūsdienīgam un modernam dienestam, kura struktūrvienības ir izvietotas 92 vietās visā Latvijā. “Ugunsdzēsējs glābējs ir sabiedrībā augsti novērtēta un cienīta profesija. Esmu pārliecināts, ka mūsu devīze “Viens par visiem un visi par vienu” būs dzīva arī brīdī, kad šis vēstījums tiks lasīts, jo ugunsdzēsējs glābējs nav darbs. Tas ir aicinājums un pārliecība, ko gadu desmiti un simti nespēj mainīt,” pauda O.Āboliņš.

Trešais pamatakmens
Apes novada domes priekšsēdētāja A.Harju uzsvēra – šis ir vēsturisks brīdis. Ape ir viena no pirmajām vietām valstī, kur jauno depo ēku būvē. Interesanti ir tas, ka tieši šajā vietā pamatakmens ugunsdzēsēju depo ēkai tiek likts jau trešo reizi. “Pirmo reizi 1922.gadā, toreizējā Apes miestā, nodibināja brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrību. To uzbūvēja par saziedotajiem līdzekļiem un ballēs nopelnīto naudu Apes pūtēju orķestra mūziķi, kuri bija arī ugunsdzēsēji. 1938.gadā Apē izcēlās postošs ugunsgrēks – nodega arī depo ēka. Glābēji paguva izstumt tikai mašīnu. Organizēja ziedojumu vākšanu, un 1940.gadā šajā vietā tapa otrais depo. Tas kalpoja 75 gadus līdz mirklim, kad to šā gada februāra beigās nojauca. Šī ir trešā reize,” atzina A.Harju.
Viņa uzsvēra, ka VUGD Apes postenis ir viens no pakalpojumu “groza” stūrakmeņiem Apes novada un apkārtējo novadu iedzīvotāju un vides drošības nodrošināšanā. Vēstījuma kapsulā pašvaldība iekļāva ziņu, ka Apes novada pašvaldību veido piecas teritoriālās vienības ar administratīvo centru Apes pilsētā un trīs pagasta pārvaldēm ar kopējo iedzīvotāju skaitu 3837 uz 2016.gada 25.aprīli, tādējādi uzsverot, ka Latvijā ir svarīgs ikviens iedzīvotājs.

Augstākā celtne Apē
Būvniecības darbu kopējās izmaksas ir 1 092 437,43 eiro. Tos plānots pabeigt 2017.gada februārī, bet pasākuma laikā izskanēja cerība, ka to varētu paveikt jau šā gada beigās. Depo būvniecības darbu pasūtītājs ir Nodrošinājuma valsts aģentūra, galvenais būvuzņēmējs ir pilnsabiedrība “RERE būve 1”. Ēkas kopējā platība būs 1071,63 kvadrātmetri. Jaunā VUGD ēka sastāvēs no vairākām daļām – administrācijas telpas divos stāvos, trīs pilnībā tehniski aprīkotām garāžām un piecus stāvus augsta torņa, kas, iespējams, būs augstākā celtne Apē un kalpos gan ugunsdzēsības inventāra apkopei, gan operatīvā dienesta pārstāvju treniņu vajadzībām. Jaunajā VUGD depo būs mūsdienu prasībām atbilstoši šļūteņu pacēlāji, daudzfunkcionālas telpas glābšanas dienesta darbiniekiem, būs pieejama rezerves elektrobarošana (dīzeļģenerators un UPS iekārta), kā arī elpošanas aparātu uzpildes iekārta.
Iekšlietu ministra R.Kozlovska ieliktajā vēstījumā bija arī Iekšlietu ministrijas medaļa ar vēlējumu, lai tā palīdz sargāt cilvēku dzīvības un iemieso tās vērības, kas nepieciešamas ikvienam glābējam – drosme, nesavtība un līdzcietība. Savukārt Nodrošinājuma valsts aģentūra ievietoja savu apbalvojumu „Goda zīme”. ◆

Kategorijas