Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pededzes upē sacenšas spiningotāji

Diāna Lozko

2016. gada 6. maijs 00:00

387

Pededzes upē pie Silenieku dzirnavām 30.aprīlī notika Latvijas čempionāta spiningošanā no krasta pirmais posms. Tajā piedalījās arī alūksnieši Igors Dzilna un Modris Račiks.
Kopumā sacensībās piedalījās 14 komandas. I.Dzilnas komanda “Ainava L Baits” šajā posmā izcīnīja 2.vietu. Savukārt M.Račika pārstāvētā komanda “Willow” ieguva 6.vietu - no bronzas medaļas viņus šķīra vien pāris punkti.

Veiksmes noslēpumu
neatklāj
Pirmās dienas starts bija ar salīdzinoši maziem lomiem. Visi dalībnieki kopā noķēra tikai 108 zivis. Par iemeslu tam varēja būt mainīgie laika apstākļi, ielaisto zivju sliktā aklimatizācija vai arī abi šie aspekti kopā. Pilnīgs pretstats bija vērojams sacensību otrajā dienā. Jau pirmajā tūrē dalībnieki noķēra 131 zivi, bet kārtas beigās kopējā lomā bija 319 zivju.
“Pirmajā dienā noķēru tikai vienu zivi. Otrajā dienā gan izdevās noķert vairākas un individuālajā vērtējumā biju pat trešais. Divu dienu individuālajā kopvērtējumā gan paliku 15.vietā. Pēc neveiksmīgās pirmās dienas nebija iespējams pacelties vēl augstāk, taču rezultātus vērtēju labi,” stāsta M.Račiks. Savu veiksmes noslēpumu gan viņš neatklāj, vien saka, ka izmantojis pašgatavotu mānekli. “Katram spiningotājam ir savi noslēpumi, kuri palīdz sasniegt labākus rezultātus, taču sliktos laika apstākļos zivis tik un tā ķeras ļoti slikti. Cilvēks var būt labs makšķernieks, bet tāpat  neizprast, kas attiecīgajā dienā un laika apstākļos zivij būtu jāpadod. Kāds jūtas labi seklos ūdeņos, kāds dziļos,” teic M.Račiks. Viņš atceras gadījumu, kad Pasaules čempionātā bijis jāmakšķerē 40 metrus platā upē, jo ikdienā pierasts iemest mānekli 8 līdz 10 metru tālumā. “Tur tu vairs nesaproti, ko darīt, jo cilvēki ierodas ar attiecīgu ekipējumu, bet tu saproti, ka tev kaut kā trūkst...” saka M.Račiks. Pati svarīgākā tomēr ir makšķernieka meistarība un bez tās nevar uzvarēt, pat ja visi pārējie apstākļi ir labvēlīgi. Arī iegādātais inventārs nekam nenoderēs, ja ar to nemācēs lietpratīgi apieties.  

Dodas uz Pasaules kausa izcīņu
Šonedēļ M.Račiks dodas arī uz Pasaules kausa izcīņu foreļu spiningošanā, kura noritēs nedēļas nogalē Slovākijā. “Tie būs divi Pasaules kausa posmi, kuros sacentīsies spēcīgi makšķernieki. No valsts var pieteikties desmit cilvēki, un esmu vienīgais, kurš pārstāvēs Alūksnes novadu,” stāsta M.Račiks. Kopumā šīs sacensības pulcēs 104 makšķerniekus.
“Ir patīkami sacensties. Sacensībās nav nekādas saistības ar parasto makšķerēšanu. Vienkārši makšķerējot, tu atpūties, bet šeit ir ierobežots laiks, ierobežoti sektori un ir jādomā ļoti taktiski. Vērojot citus, ir jāsaprot, ko tu dari nepareizi vai ko tu vienīgais dari pareizi. Kāds baltkrievu komandas pārstāvis pienāca man klāt un teica, ka viņš uz 10 minūtēm pārstājis makšķerēt, jo skatījies, kā es to daru,” teic M.Račiks. Viņš ir piedalījies trijos Pasaules čempionātos foreļu spiningošanā un atzīst, ka šis sporta veids ir ļoti dārgs. Tieši tas diemžēl ir viens no lielākajiem šķēršļiem, lai uzsāktu ar to nodarboties. “Ja tu vēlies konkurēt ar spēcīgiem sportistiem, tad tev ir jābūt ļoti labam inventāram,” uzsver M.Račiks.
Sāpīgi ir arī mirkļi, kad sacensību laikā dārgie mānekļi kaut kur aizķeras un, lai nezaudētu laiku, ir vienkārši jānogriež aukliņa ar mānekli. Neņemot to visu vērā, M.Račiks nedomā apstāties un turpinās sevi attīstīt šajā jomā, lai sasniegtu aizvien labākus rezultātus.
Jāuzsver, ka jūlija sākumā Vaidavas upē Apē notiks Latvijas čempionāta spiningošanā no krasta otrais posms. ◆

Kategorijas