Aluksniesiem.lv ARHĪVS

5 svarīgi vitamīni skriešanas un velo-braukšanas cienītāju uzturā

Sporta uztura nozare skriešanas un velo-braukšanas entuziastiem piedāvā dažnedažādus produktus, kas bagātināti ar olbaltumvielām un ogļhidrātiem – tie dod spēku un enerģiju. Taču muskuļu attīstībā un kopējā organisma atjaunošanā pēc ilgstošām fiziskām slodzēm svarīga loma ir arī vitamīniem, minerālvielām un citiem mikroelementiem, kas palīdz uzturēt veselību un nodrošina optimālu organisma veiktspēju. Plašāk par to, kādus vitamīnus un kāpēc vajadzētu iekļaut garo distanču sportista entuziastu uzturā, stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

Vitamīns A nepieciešams, lai veidotu jaunas muskuļu šūnas, tāpēc tā deficīts var būtiski traucēt organisma atjaunošanos pēc intensīviem treniņiem un sacensībām. Vitamīns A nosaka apjomu un ātrumu, kā organismā veidojas glikogēns, tamdēļ no tā ir atkarīga gan sportistu izturība, gan muskuļu blīvums un apjoms.

B grupas vitamīniem ir ļoti liela nozīme kā maratonistu, tā arī ikviena cilvēka stabilā nervu sistēmas darbībā, muskuļu spēka attīstībā un muskuļu tonusa uzturēšanā. Vitamīns B1 nepieciešams proteīna vielmaiņai un hemoglobīna veidošanai, kas, savukārt, transportē skābekli uz šūnām un muskuļiem. B2 ir iesaistīts enerģijas un glikozes metabolismā, kā arī taukskābju oksidācijā. B3, kas pazīstams arī kā vitamīns PP un niacīns, vajadzīgs enerģijas ražošanai. B6 palīdz nodrošināt olbaltumvielu un glikogēna normālu vielmaiņu, bet B7 jeb biotīns ir nozīmīgs aminoskābju metabolismā, kuras darbojas kā būvmateriāls proteīna sintēzē. Savukārt vitamīns B12 ir ārkārtīgi svarīgs normālai nervu sistēmas darbībai, kā arī tas piedalās tauku un ogļhidrātu pārstrādē, enerģijas veidošanā un šūnu atjaunošanās procesā.

Askorbīnskābe jeb vitamīns C palīdz uzturēt normālu imūnsistēmas darbību intensīvas fiziskas slodzes laikā un pēc tās. Taču vitamīns C ir ne mazāk svarīgs arī pareizai muskuļu darbībai. Tas ir nepieciešams kolagēna un elastīna sintēzei, kā arī ir spēcīgs antioksidants – askorbīnskābe nostiprina asinsvadu sieniņas, tādējādi nodrošinot labu asinsriti. Normāla asinsvadu darbība ļauj savlaicīgi nodrošināt muskuļus ar skābekli un barības vielām, kas ir īpaši svarīgi visiem cilvēkiem, kuri aktīvi nodarbojas ar sportu.

Vitamīns D ir nepieciešams, lai organisms varētu uzsūkt kalciju un fosforu – šie abi mikroelementi ir nepieciešami normālai kaulu augšanai un muskuļu darbībai. Fosfors ir arī iesaistīts enerģijas apmaiņas procesā

Nevienam citam vitamīnam nav tiks spēcīgu antioksidanta īpašību kā vitamīnam E jeb tokoferolam. Tas neitralizē brīvo radikāļu darbību un piedalās šūnu membrānu atjaunošanās procesā. E vitamīna darbības rezultātā paātrinās organisma un muskuļu šūnu reģenerācijas process. 

“Skrienot maratonu un braucot ar riteni garākas un īsākas distances tāpat kā veicot jebkuras citas fiziskas aktivitātes, vitamīnu patēriņš organismā pieaug no pusotras līdz divām reizēm. Tamdēļ cilvēkiem, kuri vismaz pāris reizes nedēļā velta laiku sportiskām aktivitātēm, savā ikdienas uzturā ieteicams iekļaut papildu vitamīnus. Labs risinājums ir multivitamīni, kuru sastāvā ir arī minerālvielas, piemēram, magnijs un kalcijs, kas veicina normālu muskuļu darbību, un dzelzs, kas nodrošina sarkano asinsķermenīšu un hemoglobīna normālu veidošanos un veicina normālu skābekļa transportēšanu organismā. Vēl viena svarīga sportistiem paredzēto multivitamīnu kompleksu sastāvdaļa ir Omega-3 taukskābes – tās palīdz atjaunot muskuļu audus un mazināt muskuļu olbaltumvielu sadalīšanos. Vienlaikus Omega-3 veicina arī locītavu iekaisumu mazināšanu un ietekmē kopējo locītavu veselību”, skaidro Ivanda Krastiņa.

Kategorijas