Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Labākās slaucējas Otīlijas piedzīvojumi kolhozu laikos Gaujienā

Pateicoties labākajai slaucējai Otīlijai ( ikdienā pazīstamai arī kā tautas nama vadītājai Laimai), 30.aprīlī Gaujienā bija atgriezušies kolhozu laiki. Otīlija, saprasdama, ka bez viņas vadošās rokas uz 1.maiju- Darba svētkiem- lauki netiks apsēti, govis neslauktas un cūkas nebarotas, metās visu kārtot, vadīt, virzīt un organizēt. Dispečere Vizma velti mēģināja iebilst, ka pēc pakalpojumiem jāstāv rindā, bet Otīlija rindā, protams, nestāvēs , viņa ir labākā slaucēja rajonā, , godalgotā , viņai taču ordeņi un vimpeļi paša Cigužu Jāna doti!
Otīlija pieprasīja visus darbus veikt 1.maijā un ne dienu vēlāk- kultivēt, sēt kukurūzu, vagas izdzīt un aizdzīt, kartupeļus nostādīt, kaņepes iesēt un pirmās nezāles izravēt, vēl kaimiņienes Mades cūku nokaut.

Instrukcijas un pamācības Otīlijai līdzi- brāļi Bauski lai brauc kultivēt un vagas dzīt, Tuča Jānis lai brauc kukurūzu sēt, kartupeļus nostādīs ar Polijā pirkto kartupeļu stādāmo agregātu „Sinda’’( senioru dejotājas),govis izslauks slaucējas no  ‘’Jaunām rogām’’ ( līnijdejotājas) , kaimiņienes Mades cūku  „Boni’’ nokaus Bika Mārtiņš, bet pirmās nezāles izkaplēs līniju meklētāji zemes mērnieki (līnijdejotājas).

Ticat vai nē, viss tā arī notika pēc Otīlijas prāta! Klātvēl lietišķi pierādījumi- bildes uz lielā ekrāna ar visiem ganāmpulkiem, piena kannām, traktoriem un čaklajiem darba darītājiem.

Bija gan arī dažas aizķeršanās- grūtības ar piena mērīšanu( ar lineālu)un kvalitātes noteikšanu, degvielas izsniegšanu traktoristiem( ne traktoriem) personīgai lietošanai, Zaķu Janča, Kranča un kādas novārdzinātās gotiņas žēlabas par nodarītām pārestībām un valdes sēde par Otīlijas izdarībām.

Toties priecēja brašie jaunkareivji ar  „Balto puķi’’, cūku Made, kad mācīja diet desas, čaklā sieviņa Igeta ar vēl „čaklāko” vīriņu Ingusu, trīs dziedošie pašmāju runči, rijā meitenes gaidošais Jancis, ar kuru nopietni runāt solījās mūsu dziedātājas, Bet košais  „Jaunības zieds”( senioru dziedātājas) visus aicināja uz balli.

Nobeigumā Otīlija pateicās visiem talciniekiem, un talcinieki pateicās viņai.

Paldies, Otīlij!

Kategorijas