Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atrasties uz ledus ir bīstami!

2010. gada 29. marts 15:01

649

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) brīdina iedzīvotājus, ka atrasties uz ledus ir bīstami. Daudzviet Latvijas upēs jau ir beigusies vai tikai notiek ledus iešana, bet ezerus daudzviet vēl klāj ledus. Šogad nelaimes gadījumos uz ledus gāja bojā divi bērni.

Saldus novadā 26.martā pārgājiena laikā Cieceres upē iekrita 11 gadus vecs zēns un noslīka. Šīs pašas dienas vakarā Rēzeknes upē ielūza un noslīka 9 gadus veca meitenīte, kura spēlējās uz ledus.

Skolēniem ir sācies pavasara brīvlaiks un daudzi vieni paši šo laiku pavada mājās. VUGD aicina vecākus pārrunāt ar bērniem, cik bīstamas var būt rotaļas uz ledus, kā arī pie pārplūdušas upes.

Pārgalvīgi rīkojas arī zemledus makšķernieki, kuri apdraud savu dzīvību. Svētdien, 28.martā, glābēju palīdzība bija nepieciešama kādam 36 gadus vecam makšķerniekam, kurš bija ielūzis ledū Buļļupē. Savukārt, 21.martā, Saulkrastu novadā no ledus gabala, kas atdalījās Rīgas jūras līcī, un bija aizpeldējis no krasta apmēram 20m, tika nocelti seši zemledus makšķernieki. Lai pārliecinātos, vai nav vēl kāds cilvēks uz ledus gabala aiznests tālāk no krasta, glābšanas darbos iesaistījās NBS Jūras spēku helikopters.

Līdzīgs gadījums bija arī 2009.gada 1.aprīlī, kad uz ledus gabala Lielupē atradās 15 zemledus makšķernieki, kuri ar divu motorlaivu palīdzību tika nogādāti krastā. Līdzīgu situāciju nācās pārdzīvot arī trijiem no 12 līdz 14 gadus veciem zēniem, kuri no ūdenskrātuves ledus tika krastā tikai ar glābēju palīdzību. VUGD darbinieki, veicot glābšanas darbus uz ūdens 2009.gadā izglāba 36 cilvēkus. Taču ne vienmēr šādas situācijas beidzas laimīgi. Aizvadītā gada pirmajos četros mēnešos no ūdenskrātuvēm VUGD glābēji izcēla arī 17 noslīkušos. Taču faktiskais noslīkušo skaits ir daudz lielāks, jo ne vienmēr šo darbu veikšanai ir iesaistīts VUGD.

Savukārt VUGD 2008. gadā kopumā veica 20 glābšanas darbus uz ledus un izglābti, kuros bija izglābti septiņi cilvēki, bet no ūdenskrātuvēm glābēji izcēla 38 noslīkušus cilvēkus.

Visvairāk nelaimes gadījumu uz ledus notiek tieši pavasarī, kad ledus ir daudz trauslāks nekā rudenī. Jāatceras, ka ledus uz ūdens tilpnēm nav vienādi biezs. Bīstamākās ir vietas, kur ūdenskrātuvēs ietek siltāks rūpnieciski izmantots ūdens, upju grīvās un sašaurinājumos, kuģošanas ceļos, zem tiltiem, zvejnieku izcirsto āliņģu vietās. Ledus izturību mazina arī iesalušas niedres, krūmi vai citi priekšmeti.

Lai palīdzētu, ielūzušajam jātuvojas rāpus vai guļus, netuvojoties līdz pašai ielūzuma vietai. Ielūzušajam apmēram no 2- 5 metru attāluma jāpamet aukla, sasieti apģērba gabali, garš koks vai kāds cits priekšmets. Ja glābēji vairāki, jāievēro, ka vienam no otra jāatrodas 2-3 m attālumā. Izvelkot cietušo uz ledus, tāpat rāpus jāvirzās prom no bīstamās vietas līdz krastam. Pats glābējs nedrīkst aizmirst par iespējamām briesmām ielūzt ledū.

Ja pamanāt, ka cilvēki ir aizgājuši pārāk tālu no krasta un var rasties problēmas atgriezties atpakaļ, kā arī, ja cilvēks ir ielūzis ledū, nekavējoties zvaniet glābšanas dienestam pa tālruni 112. Centieties pēc iespējas precīzāk norādīt negadījuma vietu un tuvākos piebraukšanas ceļus.

Kategorijas